ШАРЕНИЛО ЈЕЗИКА У БЕЛОМ БЛАТУ: Обележен Европски дан језика

Б. Г.

26. 09. 2022. у 14:31

ПРЕ двадесетак година Савет Европе прогласио је 26.септембар Европским даном језика и он се у многим земљама нашег континента, нарочито у срединама, где је изражен језички полиглотизам, обележава бројним активностима које имају за циљ промоцију језичког богатсва али и очување тзв. малих језика, обзиром на значајну демографску девастацију и смањење њиховог говорног потенцијала и употребе.

ШАРЕНИЛО ЈЕЗИКА У БЕЛОМ БЛАТУ: Обележен Европски дан језика

Фото:Б.Г.

У селу Бело Блато, где је традиција неговања језичког шаренила, употребе и говорне толеранције присутна од вајкада, на сокакцима, рогаљу, у бирцузима и у пољу, међусобна комуникација одвија се на најмање седам, а можда и више језика, спонтано и без било чије доминације. 

Тако је уназад најмање два века, а и данас, чак се та језичка комуникација и проширила, па на релативно малом простору, у употреби је седам језика, што је специфично, обзиром на величину села.      

Фото:Б.Г.

Словачки, мађарски, бугарски, српски и ромски су најзаступљенији  у комуникацији али и даје постоји сензибилитет према немачком језику, као језику пијетета и сећања на наше прве становнике, на подунавске Немце. 

 - Свакако овде морамо додати и наш заједнички језик, језик универзалне комуникације, панонски есперанто, белоблатски сленг, или језик срца, који сви разумемо - каже Милан Недељков, некадашњи дуго година директор основне школе, уз напомену да је тај чувени белоблатски сленг, део културолошког наслеђа и право богатство.

Фото:Б.Г.

 -  Овде се и даље песме певају на свим нашим језицима и као потврда тога, наравно и  као садржајни део обележавања овог дана, библиотечка секција је креирала један интересантан пано. Колегиница Јелена, педагошкиња и библиотекарка белоблатске школе, заједно са нашим ђацима, осмислила је овај необичан пано као илустрацију  нашег језичког богатства, овог пута кроз музичко изражавање у виду „винилског паноа" - додао је Милан Недељков, честитајући свим поштоваоцима разних језика, Европски дан језика!

БОНУС ВИДЕО:

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ У КРАЉЕВУ: На 24. Спинер купу чак 200 макета и 50 такмичара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

АЛКОХОЛ И ИНТИМНИ ОДНОСИ ТОКОМ ПОСТА? Теолози објаснили да ли је реч о греху - од чега се треба строго суздршавати