НА ТЛУ СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ НИЧЕ "КАПАДОКИЈА": Општина Инђија намерава да у своју туристичку понуду уврсти новитет по угледу на Турску регију

Смиљка Костић

25. 09. 2022. у 07:32

ОПШТИНА Инђија на корак је да уврсти нешто сасвим ново у своју туристичку понуду, која ће бити јединствена на овим просторима, а то је "Српска Кападокија", чија локација би била Крчединска ада, где је већ и изведен први пробни лет балоном.

НА ТЛУ СРЕМСКЕ РАВНИЦЕ НИЧЕ КАПАДОКИЈА: Општина Инђија намерава да у своју туристичку понуду уврсти новитет по угледу на Турску регију

Фото Приватна архива

Како за "Новости" каже Милан Богојевић, директор Туристичке организације Инђија, који је отишао у у званичну посету области Кападокија поводом успостављања сарадње са партнерима из Турске и формирања српске верзије тамошње понуде летења балоном, каже да су они презентовали званични метеоролошки извештај, услове које прописује цивилно ваздухопловство Републике Србије и информације прикупљене на терену.

Лет великим шареним ваздушним балонима је постао заштитни знак ове турске регије и сви који су то искусили кажу да је у питању један од најбољих доживљаја који се не сме пропустити.

На познатој туристичкој мапи Крчединска ада, поставило би се двадесетак балона за летење, а на овој локацији већ су тестирани слободан и везани лет, како би се на лицу места могле оценити могућности лета у односу на опште метеоролошке услове локалитета и услове тла.

Фото В. Данилов

- Кападокија је законом одредила да не могу подизати више од 150 балона у исто време, и зато су заинтересовани за нове дестинације и искоришћавање постојећих ресурса. Ако се договоримо, ово би могла да буде највећа туристичка атракција, не само у Инђији већ и у читавом региону у 2023. години - каже Богојевић, додајући да они очекују и турске туристе којима је Србија веома привлачна, због природе, шума, река, зеленила.

- Гастрономија и винска рута су такође привлачне, али оно што је адут Инђије је наша историја испреплетена са Османским царством. Почевши од легенде да име Инђија носи порекло од речи Ићиндија, што је термин за поподневну молитву код муслимана, преко највеће битке 17. века на овим просторима између Османског и Светог Римског царства до очуваних хамама у старом Сланкамену. Све ово говори о присуству Турске у средњој Европи - истиче директор ТО у Инђији Богојевић.

Наш саговорник наглашава, да уколико дође до договора, тај пројекат би требало да се реализује од маја до септембра 2023. године.

КАТАМАРАН

ТУРИСТИЧКА организација има у плану за следећу сезону набавку одговарајућег катамарана којим би се туристи превозили од Крчедина до Крчединске аде. На овај начин успели бисмо у потпуности да обликујемо један занимљив излет и добијемо потпуно нови туристички производ - уверен је Богојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОБЕДИО САМУРАЈА У ДВОБОЈУ: Црногорском официру у руској војсци јапански командант није био раван