ДОБРО ДОШЛИ У ДРУГУ КУЋУ: Средњошколци из читаве Србије у београдском дому ученика "Патријарх Павле"

Б. Борисављевић

01. 09. 2022. у 07:44

УЧЕНИЧКИ дом "Патријарх Павле" у Београду, највећи у престоници, јуче је отворио врата новим станарима, а њих 632 је пристигло из читаве Србије.

ДОБРО ДОШЛИ У ДРУГУ КУЋУ: Средњошколци из читаве Србије у београдском дому ученика Патријарх Павле

Лена са братом, Фото Н. Скендерија

Тек што су завршили осми разред, у пратњи родитеља, браће и сестара... нису крили збуњеност, па и малу дозу страха јер се први пут одвајају од породице, а некима је ово и први долазак у двомилионски град. Ипак, после поздрава директора Дома Саше Роквића, васпитачи су им разбили трему, па ни родитељи, ни будући станари нису крили задовољство смештајем и условима у Дому.

- У нишким школама нема овог смера, па сам се одлучила за долазак у Београд - каже Лена Стојановић, која се уписала у Зуботехничку школу.

- За дом "Патријарх Павле" сам чула да је најбољи и конкурисала... Нисам се покајала јер ми се све допада, а упознала сам и неколико другарица.

Фото Н. Скендерија

Из Шапца је дошао Огњен Перић, будући физиотерапеут који ће наредне четири године похађати Медицинску школу у Делиградској улици. Овај млади кошаркаш је већ долазио у Београд, а сада су му се сложиле "коцкице", па ће и тренирати у једном овдашњем клубу.

У Саобраћајну школу се уписао Вељко Ранковић из Лозовика, који ће са другаром бити и у истој соби. Отац Ненад га је подржао у намери да "постане Београђанин", али каже да је изгубио доброг радника јер породица већ четврт века развија приватни бизнис...

У Дому су, иначе, комплетно реновиране 53 мушке собе и постављени су клима-уређаји.

Посао се, сазнајемо, наставља док нови лик не добију све 153 смештајне јединице. Већ сада је станарима доступан интернет, замењена је комплетна ограда и стављена нова капија. Направљен је још летњиковац и покривен део терасе, а ђаци ће добити и теретану на отвореном. Раније реновираног ресторана се не би постидели ни престижни хотели, а ученици на располагању имају и базен, реновирану спортску салу, вишенаменски терен за тенис, одбојку и кошарку...

Срђан Перић са сином Огњеном, Фото Н. Скендерија

Брига као о својој деци

Према речима Драгане Кончар, помоћника директора за васпитни рад, колико траје период адаптације зависи од ученика до ученика.

- Трудимо се да тај период привикавања траје што краће, да се деца осећају као код куће - каже Драгана Кончар.

- То се посебно односе на млађе, ученике прве године, који имају сву нашу подршку и разумевање. Помажемо им да се снађу у окружењу, како да стигну до школе, водимо их док треба. Бринемо о њима као да су наша деца. У сталном смо контакту са родитељима, заједно решавамо проблеме који се појаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ И БРИТАНЦИ ПОМАЖУ КУРТИЈУ КАО ЗЕЛЕНСКОМ: Обећали му ракете и опрему за откривање положаја српске војске!