ТРСТЕНИК, ОБАВЕЗНА ПАУЗА НА АУТО-ПУТУ: Од изградње Моравског коридора значајна очекивања имају и угоститељи, као и туристички посленици

С. Бабовић

16. 08. 2022. у 10:00

МНОГОБРОЈНИ манастири, Западна Морава, али и печење у чувеној Стопањи, само су неки од разлога због којих дуж Моравског коридора, будућег ауто-пута од Прељине до Појата, треба направити паузу баш у Трстенику, једногласни су саговорници "Новости" који се баве туризмом.

ТРСТЕНИК, ОБАВЕЗНА ПАУЗА НА АУТО-ПУТУ: Од изградње Моравског коридора значајна очекивања имају и угоститељи, као и туристички посленици

Надметање у припремању рибље чорбе, Фото С. Бабовић

Од прве дигиталне саобраћајнице у Србији, значајна очекивања имају и угоститељи и туристички радници трстеничког краја. И сви посебно наглашавају чињеницу да ће са новим ауто-путем од Београда до општине Трстеник бити потребно тек два сата вожње.

- Моравски коридор је пре свега значајан зато што ће многобројна места из наше општине приближити престоници, а страни туристи перципирају долазак у Србију планирајући где ће да проведу своје време у односу на удаљеност од Београда. А код нас, заиста, има шта да се види. За развој туризма важно је и што ћемо са коридора имати више излаза, код Крушевца, односно код Трстеника - објашњава за "Новости" Владимир Јевтић, директор Туристичке органиазције општине Трстеник.

Фото С. Бабовић

Саговорник "Новости" подвлачи да су дестинације које никако не би требало пропустити и које обавезно треба обићи пре свега манастири Љубостиња и Велуће, драгуљи средњовековне архитектуре и уметности. Осим тога, треба посетити и винарије, добре ресторане и, неизоставно, чувено стопањско печење.

Илустрација В. Н.

- Наше ударне манифестације су "Печењијада" у Стопањи током септембра и "Трстеник на Морави" у августу - каже Јевтић.

- Током прве три године имали смо више од 30.000 посетилаца на "Печењијади" у престоници друмских кафана, док је манифестација везана за нашу лепу реку прави сабор умећа и надметања у риболову, пливању, трци чамаца - "мораваца" и шанса да се проба најбоља рибља чорба. Оба догађаја, наравно, имају и низ других дешавања и пропратних догађаја.

Владимир Јевтић, Фото С. Бабовић

Разлог одличне посете овим "гурманским" манифестацијама треба тражити у близини Врњачке Бање. Многобројни посетиоци познатог бањског лечилишта или Копаоника одлучују се да бар један дан проведу у Трстенику.

- Људи из околних места и иностранства планирају годишње одморе у односу на те догађаје, а једино што немамо је дужина боравка у самом граду, односно да не буду наши гости само један већ више дана. То ће, верујем, доћи са повећањем смештајних капацитета - прича нам Владимир Јевтић.

Трстеник на Морави, Фото С. Бабовић

Да је мањак могућности за ноћење туриста у овој западноморавској општини немали проблем, јасно се види из званичних података: гостима је на располагању 80 лежајева у Кули "Гоч" и 18 у сеоском туристичком домаћинству "Брезовица".

- Дешава се, међутим, да у последњих годину дана имамо више пријава за регистрацију домаћинстава са преноћиштима, и то у околини Трстеника, Осаоници и Јасиковици. То, наравно, има везе са целом причом око Моравског коридора - наводи саговорник "Новости".

- Алтернативна опција за пријем гостију нам је тренутно Дом ученика, који је реновиран и ове године су ту одселе наше младе одбојкашице у оквиру припрема.

Фото С. Бабовић

ВЕЛУЋЕ, БИСЕР МОРАВСКЕ АРХИТЕКТУРЕ

МАНАСТИРИ Љубостиња и Велуће (на слици), али и Црква Свете Тројице у центру Трстеника, незаобилазни су приликом посете овој општини. Љубостињски манастир, задужбина кнегиње Милице, има цркву посвећену Успењу Пресвете Богородице, коју красе фреске Хребељановића - Лазара, Милице, Стефана и Вука. Јефимијина "Похвала кнезу Лазару" извезена је управо у овом манастирском комплексу, где почивају мошти обеју светитељки. Велуће, бисер моравске архитектуре, светиња је поклоњена руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори 1395, а настао је од 1377. до 1378. године. Претпоставља се да га је изградила нека деспотица, а по предању се неимарски подухват приписује Мари, ћерки кнеза Лазара. Црква Свете Тројице у Трстенику грађена је од беловодског пешчара од 1898. до 1900, а посетиоцу могу погледати делове иконостаса из 1848. године. Звоник цркве висок је чак 33 метра и један је од највиших у Србији.

БАШТИНА И НА ЊИВИ И У ТАЊИРУ

ДА је Трстеник средина пољопривреде, одсликава се кроз популарне локалне манифестације. Има их готово свако место. Од фебруара, када се традиционално обележава Дан винара и виноградара Свети Трифун, па све до августа, у трстеничком крају организују се "Дани купине" у Рујишнику, "У славу калема" у Великој Дренови, док је "Гулашијада" у Угљареву.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку