ДЕЦА ТЕМЕЉ ДРУШТВА КОЈЕ ЦЕНИ КУЛТУРУ: Марта Ароксалаши Стаменковић о државном признању за Дечје позориште у Суботици

Јелена Лемајић

03. 07. 2022. у 13:30

МИ смо ту због деце. Ми треба да будемо креативни, да схватимо која је наша улога, да деци пружимо оно што је данас веома важно, а то је да им од малих ногу усадимо љубав према култури.

ДЕЦА ТЕМЕЉ ДРУШТВА КОЈЕ ЦЕНИ КУЛТУРУ: Марта Ароксалаши Стаменковић о државном признању за Дечје позориште у Суботици

Фото Приватна архива

Деца нису као друга публика, њима не смете да оставите празан простор, већ да им увек пружате занимљиве садржаје који иду у корак са временом. Само тако ће стасати у људе који истински воле културу и уметност, а сви знамо колико је то значајно и за самог човека и за друштво уопште.

На овим темељима, које нам предочава Марта Ароксалаши Стаменковић, Дечје позориште у Суботици ради и ствара безмало 90 година. Прегалаштво и рад на стварању представа за најмлађу публику, али и постављање темеља за друштво у коме се култура цени, препознато је и указом председника Србије Александра Вучића одликовано Орденом Карађорђеве звезде трећег степена, за изузетан допринос култури.

"Настојањем управе Соколског друштва у Суботици је отворено луткарско позориште којим је руководио Отон Томанић, инжењер који је свршио нарочит луткарски течај у Љубљани.

Позориште је смештено у сутерену незавршеног Народног дома. Још прошле године управа је настојала да оствари ову лепу културну тековину, али услед помањкања материјалних средстава, то је било немогуће, иако се за то прилично новаца жртвовало" - овим речима је 6. децембра 1934. године у листу "Југословенски дневник" забележен почетак рада луткарског позоришта у Суботици.

Фото Дечје позориште у Суботици

Први професионални ансамбл је формиран у сезони 1953/1954. године. Извођењем прве представе као драмске форме "Дечаци Павлове улице", луткарско позориште је променило назив у "Дечје позориште - Gyermeksznhz". Представе се изводе на српском и мађарском језику, а од 2002. ова установа, одлуком Скупштине, придодаје и назив Дечје казалиште и тиме постаје једино позориште у држави које ради на три језика, укључујући и хрватски.

Позориште годишње изведе пет премијера, по две на српском и мађарском језику и један двојезичан програм.

- Трудимо се да останемо на услузи најмлађима, али не само да им изводимо представе, него и да их укључимо у рад. Уз представе у нашој кући, одлазимо и по школама и реализујемо заједничке активности. Наше позориште и "Театар у пеленама" једино је у Србији које се обраћа и бебама и на тај начин развијамо културне потребе код деце буквално свих узраста - истиче директорка Дечјег позоришта, додајући да је за десетак година позориште у град донело 120 награда.

Фото Дечје позориште у Суботици

- Ово је озбиљно признање, не само за нас, него и за Суботицу као нашег оснивача. Морамо да подигнемо летвицу, свако обраћање деци морамо да схватимо као максималну обавезу, морамо да будемо храбри и верујем да смо награду заслужили и због храбрости и предузимљивости. Обећавам да ћемо наставити са још више енергије и ентузијазма, да укључимо децу из целог града. Ово може да буде и путоказ другима да се не штеде, да раде, да реализују своје идеје и то се, верујте, увек исплати.

Директорка подсећа да је Дечје позориште остало у контакту са публиком и током ковида, а недавно је почело и сопствену продукцију Депо ТВ у којој малишани и професионални глумци и редитељи снимају емисије које се потом емитују на интернет каналу. Реч је о новој делатности Дечјег позоришта, коју је подржало Министарство културе.

- До краја године имаћемо опрему за једну "мини телевизију". Уз новац који смо добили, за овај пројекат најзначајнији су воља и енергија деце која учествују у интернет телевизији.

Они све раде сами, а ми им пружамо неку врсту логистичке подршке. Формирали смо екипу новинара који су правили различите врсте емисија на теме које њих занимају попут спорта, зоолошког врта, игре, плеса, а представљали су и одређене професије... Имају много идеја и сада сви заједно учимо како се нешто медијски производи - објашњава Ароксалаши Стаменковић.

У овом јединственом пројекту учествује око 60 деце предшколског и основношколског узраста који су сами осмишљавала и реализовала садржаје која их интересују. На интернет каналу сада је 21 епизода, на српском и мађарском језику, а у плану је снимање још емисија. Тако је настала и "Калинина креативна радионица" у којој једанаестогодишња девојчица показује како се прави декупаж. Ту је и "Моја кухињица", "Нико као ја"...

У снимању су помагали и професионалци, глумице Дечјег позоришта Викторија Палфи и Данка Балаћ, као и редитељи Јелена Штетић и Михајло Планкош.

- Једна од идеја којом се бавим је детективска серија, јер су оне популарне па ћемо доћи и до публике, а уз то деца уче да наступају пред јавношћу, да им касније у животу то буде мало мање страшно и ово искуство ће им сигурно бити драгоцено - објашњава редитељ Михајло Планкош.

- Деца су креативна, забавна и искрена и јако је лепо радити с њима. Имамо много идеја и верујем да ћемо их заједно реализовати.

УГЛЕДНИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ

ДЕЧЈЕ позориште је основало и Међународни фестивал позоришта за децу још 1993. који је израстао у једну од најзначајнијих манифестација, не само у региону.

- За готово 90 година постојања, Дечје позориште је израсло у установу чији организациони и уметнички ниво могу да одговоре на најсложенија питања савременог театра за децу. И сами смо радо виђени гости на међународној сцени, од Софије, Букурешта, Берлина, Стокхолма, Санкт Петербурга, Малмеа, Мексико Ситија... као прави амбасадори културе за најмлађе. Наравно, никако не запостављамо ни малишане у најмањим селима широм Србије - кажу у театру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље