НУДЕ АУТИЋЕ, А БОГА МОЛЕ ДА ИХ НЕ ПРОДАЈУ: Ретки примерци мамили уздахе посетилаца (ФОТО)

З. Глигоријевић

28. 06. 2022. у 06:00

ЧЕТВОРОТОЧКАШИ, олдтајмери, попут "опел манте", "мерецедеса" 123 и 124, "опел кадета Ц", али и БМВ-ови из различитог периода "шепурили" су се у главној јагодинској улици, док су колекционарски примерци разних размера били изложени у просторији поред њих.

НУДЕ АУТИЋЕ, А БОГА МОЛЕ ДА ИХ НЕ ПРОДАЈУ: Ретки примерци мамили уздахе посетилаца (ФОТО)

Фото З. Глигоријевић

 И једни и други мамили су уздахе Јагодинаца који су посетили други Сајам модела минијатурних аутомобила, које је организовала фејсбук-група љубитеља минијатурних модела аутомобила "Арсић модели". Колекционари су продавали дупликате модела и одмах куповали друге којима ће украсити своје полице, размењивали их и дружили се.

- Изложено је преко пет хиљада модела, а колекционари су дошли из Загреба, Ваљева, Лознице, Пирота, Ниша, Новог Пазара, Бајине Баште и околних општина. Модели коштају од 100 динара до 250 евра, колико кошта "буба" у размери 1:12 - каже Андрија Арсић из Јагодине, организатор сајма.

Саша Никић из Београда открива нам тајну да колекционари своје уникате не приказују, већ их чувају у витринама. Његова колекција је богата, јер је куповао најатрактивније моделе. Пошто је у пензији, решио је да смањи колекцију, па је изложио само оне које је могао да "одвоји од срца".

- Најскупља два модела која сам донео да продам стара су преко 30 година и нема их у слободној продаји. То су БМВ, рађен у малој серији, производи га "Кјошо", и "форд", рађен само у хиљаду комада. Опростио бих се од њих за по 200 евра, али молим Бога да их нико не купи. Србија је некада предњачила у колекционарству модела аутомобила, а сада смо далеко од иностраних колекционара. Камион транспортер ЦМЦ платио сам око 700 евра, касније сам га продао за 800 евра, а данас кошта око 2.000 евра. Ко може сада да га купи? Колекционарством сам почео да се бавим када смо "бугаро" моделе куповали од ситниша који нам је остајао кад се вратимо из маркета - сетно ће Никић.

Драгиша Анђелковић из Брзана, који има колекцију од преко 6.000 модела разних возила, изложио је више од 200 дупликата - од "Заставиних", који су увек топ понуда, али има и "мерцедеса", "поршеа" и трактора.

- Изложили смо премијум моделе врхунских произвођача за колекционаре, али има и играчака за децу по прихватљивој цени. Распон цена је од 3 до 25 евра. Задовољни смо да покријемо трошак, јер смо пре свега колекционари. Новац који зарадимо иде у аутиће за наше витрине - каже Јана Бабић, која је представљала "Маквић аутиће", колекцију од 200 искљичиво љубичастих аутића, док њен супруг Дарко има преко хиљаду модела.

Свој штанд имао је и Оливер Миленовић из Ниша, који је, вели, колекционарством почео да се бави пре осам година, када је у њему прорадило дете. Колекција од 900 модела краси цео спрат његове куће. Овог пута је продавао мање моделе, јер се определио 1:18, али кад год прода неки аутић, као да оде део њега.

 

БМВ КЛУБ СРБИЈЕ

ВОЛИМО БМВ, али смо и љубитељи макета и модела аутомобила. То су играчке за мало старије. У Јагодину је дошло нас двадесетак, а посетиоци су могли да виде раритете, попут "БМВ-34" из 1988. године, до БМВ серија 3 - каже Пеђа Михајловић, председник Удружења "БМВ Србија", које има око 200 чланова и бројне пратиоце.

ХУМАНОСТ

Сајам аутомобилчића имао је и хумани карактер. Наиме, фејсбук-група "Друг са друма" сакупљала је играчке и новац за децу настрадалих камионџија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало