ЧЕСИ ЗАДУЖИЛИ ШУМАДИЈУ: Јелићева - Били на истакнутим местима све до почетка Великог рата

М. Бошњак

19. 06. 2022. у 07:21

ЗВАО се Јарослав Прхал (1888-1974) и био је Чех по народности. Архитекта. Кроз дела овог заслужника за Србију истражена је историја искрених народских веза Чеха и Срба, нарочито Шумадинаца, у време док је његова нација трпела тиранију у саставу Аустроугарске, а Србија од те уцењивачке велесиле стрепела па ратовала.

ЧЕСИ ЗАДУЖИЛИ ШУМАДИЈУ: Јелићева - Били на истакнутим местима све до почетка Великог рата

Фото М. Бошњак

Прхалу и другим Чесима који су задужили Србију посвећено је истраживање Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, које је радила Ана Јелић, кустос.

Архитектура, једна од најстаријих области људског стваралаштва, спаја све уметности. Најважније: спаја и човечност, коју не може да избрише ниједна државна граница.

- Веза у архитектури између Србије и Чешке започиње њиховим досељавањем у Кнежевину Србију половином 19. века, када се Србија све више окретала ка европском културном стваралаштву. Архитектонске везе настале су као плод сарадње ова два народа на успостављању пансловенског духа међу Словенима. Идеје панславизма, промовисане међу словенским народима у Аустроугарској монархији, утицале су на масовнији долазак Чеха у Србију. Важан период чешко-српских односа је национални препород. Није могуће прецизно одредити када су Чеси у већем броју почели да долазе у Србију, вероватно 1848. Чувени Франтишек А. Зах, један од учесника Првог словенског конгреса 1848, у Србију стиже годину касније. До почетка Великог рата, на истакнутим местима у војсци, здравству и уопште друштвеном животу, били су Чеси - подсећа Ана Јелић.

Њен рад "Вила породице Тешић - Градитељско остварење Јарослава Прхала" говори о здању усред Милановца, одузетом после Другог светског рата наследнику Војимиру Мандићу. Он деценијама чува Прхалов план те виле, коју је градио његов деда Војимир Тешић.

- Најпре су дошли занатлије и радници, па индустријалци, инжењери, доктори, музичари, банкари... Важна прекретница била је 1867. година, кад Турци напуштају Београд, а у Србији се све више осећа недостатак школованих људи. У Кнежевину Србију Чеси махом долазе због притиска Хабзбуршке монархије на своју културу и језик - каже Јелић.

Многи Чеси су оставили свој печат у историји и култури Србије. Међу њима су архитекта Франтишек Неквасил, оснивач Прашког бироа у Београду Матија Блех...

За разлику од војних формација других народа које су у Великом рату биле у саставу армаде Аустроугарске, чешке нису починиле ниједно злодело на Руднику и околини иако су управљале том облашћу! Ниједан живот Срба Чеси ту нису угасили, ниједно црквено звоно није однесено па растопљено за топове... То су били заједнички закључци, али и историјски подсетник амбасадора Републике Чешке у Србији Томаша Кухте приликом посете Милановцу и Руднику, те Друштва српско-чешког пријатељства.

Српско-чешко братство надвисило је ужасе Великог рата, захваљујући и официру омражене Аустроугарске, капетану Витеславу Кнејфлу, војном гувернеру Рудника од 1917. до краја рата. Кнејфл је оставио драгоцена фотографска сведочанства о животу оновременог Рудника.

СРБИ И ЧЕСИ

ПОСРЕДНИЦИ и пионири јачања односа између Чеха и Срба били су Јозеф Добровски (1753-1859), те Вук Караџић (1787-1864) и Павел Јозеф Шафарик (1795-1861) као и многи други.

ТЕШИЋА ВИЛА

НАША жеља је да у Тешића вили буде смештена културна институција, важна за цео крај. Најбоље музеј, сетно вели старина Војимир Мандић. То је и нада, коју јавно изражава Александар Марушић, директор Музеја Рудничко-таковског краја.

ПРОЈЕКАТ ЈАНА НЕВОЛЕА

ПРВИ град у Србији, Горњи Милановац, кога је 1853. у срцу завичаја Обреновића основао кнез Александар Карађорђевић, био је изграђен по средњоевропском моделу. Пројектовао га је Јан Неволе, Чех. Од централног трга улице се пружају равно, под правим углом, као и оне што се с њима укрштају. Милановац, најпре зван Деспотовица, захваљујући Јану Неволеи никада није имао турске кривудаве сокаке!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

НАТО У СТРАХУ: Столтенберг открио шта Путин жели у Украјини