ПРОФИТ ОД САДНОГ МАТЕРИЈАЛА: Фестивал цвећа у Трстенику – зарађују од цвећа и лековитог биља

С. БАБОВИЋ

17. 05. 2022. у 06:47

ИАКО је Трстеник познат по производњи поврћа и лозног материјала, све је више оних који се одлучују за саксијску и баштенску хортикултуру.

ПРОФИТ ОД САДНОГ МАТЕРИЈАЛА: Фестивал цвећа у Трстенику – зарађују од цвећа и лековитог биља

Фото: Сајам цвећа

Истовремено, половином маја одржани први Фестивал цвећа у овој западноморавској општини је у први план издвојио и процену да ће за постизање годишње производње лозних калемова - од око 15 милиона комада, односно шест милиона садница - бити потребно бар пет година.

- После губитка посла, одлучила сам се за узгој лековитог и зачинског биља, хоби се показао као пун погодак, па сам наставила да радим и улажем - каже Радица Костић, која производи босиљак, целер, першун, влашац, поточарку и милодух.

Породица Нешић је у Медвеђи још пре пет година запатила лаванду, а онда су проширили асортиман и сада се диче рузмарином, жалфијом, мајчином душицом, тимијаном. Иван Нешић каже да све то гаје на породичном имању, на отвореном, али и у пластенику, док не прође орезивање. Вели и да то нису захтевне биљке, па је мотика најбољи пестицид...

Председница Општине у Трстенику Милена Турк истиче да је циљ манифестације која је организована у сарадњи са Регионалном привредном комором у Крушевцу да се повежу прозвођачи цвећа, украсног биља и садног материјала, те да се обезбеде бољи услови за рад и пласман.

- Све је више пољопривредних газдинстава са овом делатношћу, па смо одлучили да организујемо овакву манифестацију која је, на опште задовољство, окупила 20 излагача - наглашава општински већник Владимир Дачић.

Истовремено, из Регионалне привредне коморе у Крушевцу саопштавају да је комплетан Расински округ препознат по садњи ружа, садног материјала и цвећа, а да је посебно жива активност регистрована у делу око Мораве. Раме уз раме са приватним прозвођачима, већ пет година су и штићеници Васпитно-поправног дома у граду под Багдалом, који су такође излагали на Фестивалу. Они у пластенику од 10 ари имају између 35.000 до 40.000 струкова саксијског цвећа, а међу необичним врстама гаје никотијану и шебој, те ретке сукуленте, попут "јадранске лепотице".

Међу првима се опоравили после пандемије

ЦВЕЋАРСТВО је било једна од првих грана које су се опоравила после пандемије. Тако је већ у 2020, по подацима Групације произвођача цвећа и украсног биља, вредност извоза износила око 4,2 милиона евра, а само ружа - два и по. Најзначајнији региони за производњу су - осим севера Војводине, те околина Шапца и Љига - управо Трстеник и Крушевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана