РЕКЕ И КАНАЛИ БОГАТИЈИ РИБОМ: У акцији „Вода Војводине“ пуштено 105.750 јединки шаранске млађи

З.Р.

08. 12. 2021. у 22:17

НА ВЕЛИКОМ бачком каналу код Сомбора и на Дунаву код Футога данас је завршена овогодишња акција порибљавања у риболовним водама којима управља Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“.

РЕКЕ И КАНАЛИ БОГАТИЈИ РИБОМ: У акцији „Вода Војводине“ пуштено 105.750 јединки шаранске млађи

Фото: Воде Војводине

Током 2021. године у реке и канале пуштено је укупно 21.150 килограма једногодишње шаранске млађи.

- Рекордна количина рибе пуштена је ове године, 105.750 јединки. Први пут порибљавамо аутохтоном врстом вретенастог шарана. Трудимо се да порибљавамо нова места, где ћемо имати сигурну помоћ људи из локала, који су окренути природи и заштити рибљег фонда – рекао је в.д. директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Локације, на којима је данас пуштена рибља млађ, први пут су се ове године нашле на листи за порибљавање. Појединачно највећа количина рибље млађи у оквиру овогодишње акције пуштена је у Дунав код Фитога – 1.600 килограма. У Велики бачки канал код Сомбора убачено је 800 килограма млађи.

Фото: Воде Војводине

Укупно су ове године порибљене 24 локације на каналима Хидросистема ДТД и деловима Дунава, Криваје и заштићених подручја Јегричка и Бељанска бара.

Све локације ће у наредном периоду чешће контролисати рибочувари. Кружевић је најавио да ће „Воде Војводине“ урадити мониторинг како би се видело право стање рибљег фонда и покренути иницијативу за забрану привредног риболова на подручју Града Новог Сада и за повећање броја природних мрестилишта у надлежности овог предузећа.

- „Воде Војводине“ су ове године, у циљу очувања рибљег фонда, ушле у одлучну борбу са рибокрадицама и на нов начин приступиле очувању рибљег фонда, са тенденцијом да се додатно обогати већом количином рибљег подмлатка – поручио је Кружевић.

Уз њега је данашањем порибљавању у Футогу присуствовао председник УГ „Черевићка скела – Дунавац“ Бојан Топалски, а у Сомбору председник Скупштине града Зоран Рус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)