"ДУПЛИ" КРОВ ЗА ДУДАШЕВЕ: Фамилија у Руском Крстуру, којој је у септембру потпуно изгорео дом, добила "две" куће

З. Рајић

04. 12. 2021. у 07:26

ПОРОДИЦА Дудаш из Руског Крстура, којој је у септембру потпуно изгорела кућа, добила је други, "дупли" кров над главом.

ДУПЛИ КРОВ ЗА ДУДАШЕВЕ: Фамилија у Руском Крстуру,  којој је у септембру потпуно изгорео дом,  добила две куће

Дом породице Дудаш потпуно изгорео, Фото А. М.

Новац за куповину нове куће брачном пару Зорану (36) и Мирјани (34) Дудаш, њиховим синовима од 9 и 12 година и Зорановом непокретном оцу прикупљен је у акцији МЗ, донацијом општине Кула и продајом плаца изгорелог дома. Кад је домаћинство практично већ било збринуто, пре три седмице је стигла информација да су Зоран и Мирјана добили на поклон сеоску кућу са окућницом на конкурсу Министарства за бригу о селу.

- Министарство је одобрило 1,2 милиона динара, а ми смо дотле већ прикупили 14.000 евра за усељиву кућу у Руском Крстуру, коју смо нашли за Дудашеве. Власник је првобитну цену од 15.000 евра спустио за 1.000, чиме је такође допринео акцији, а пустио је да се породица недуго после пожара усели без плаћања капаре - наводи секретар МЗ Руски Крстур Михајло Пашо.

Нови дом недуго после пожара, Фото А. М.

Месна заједница је за прикупљање помоћи за Дудашеве поставила хуманитарне кутије у продавницама и отворила динарски и девизни рачун. Мештани су и директно доносили новчане прилоге, а тапетари из села су за нови дом обезбедили сав потребан намештај.

- Девизне уплате су стигле из Канаде и Немачке, где ради велики број Рускокрстурчана.

Зоранов брат из Суботице је дао 5.000 евра за куповину куће. Њему смо тај новац вратили кад смо сазнали да је породица Дудаш добила бесповратна средства од министарства. Из истог разлога смо и донатору који је приложио 1.000 евра вратили 800 - напомиње Пашо.

Зорану, који обавља разне послове по селу и тако издржава породицу, у пожару је изгорела велика радионица са алатом.

- Без тога нисам могао да радим, па сам у новој кући од помоћних објеката почео да правим мини-кланицу и тесарску радионицу. То ми је такође омогућено акцијом МЗ - истиче Дудаш.

Дом адаптиран и опремљен, Фото А. М.

ОД "ВИШКА" - ТРАКТОР

ПОСЛЕ куповине и адаптације куће, у хуманитарној каси за збрињавање Дудашевих остало је 400.000 динара. Комисија МЗ је одлучила да тај "вишак" употреби за куповину трактора којим ће Зоран услужно орати баште и обављати превоз у селу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)