ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Фестивал "Хризантема 2021" у знаку 110 година филма у Србији

Ј.Л.

28. 10. 2021. у 19:00

У АРТ бископу „Александар Лифка“ у Суботици у петак и суботу одржаће се девети фестивал „Хризантема 2021 – Фестивал сећања“.

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Фестивал Хризантема 2021 у знаку 110 година филма у Србији

FOTO: Promo

Мото овогодишњег фестивала је очување српске културне баштине и развој модерне вишемедијске продукције у 110. години постојања биоскопа „Лифка“ у Суботици.

На самом отварању у петак наступиће  ученица Музичке школе Луција Вуков (флаута), а потом ће бити отворена изложба "110 година српског играног филма" – плакати српских играних филмова од 1911. године. Потом ће бити приказан играни филм: "Тамо и овде" у режији Дарка Лингулова а мастер клас предавање о филмској музици одржаће Дејан Пејовић, редовни професор ФДУ, Универзитет уметности у Београду, одсек снимање и дизајн звука.

У суботу ће мастер клас предавање и радионицу са децом одржати Театарска дружина "Шадовплеј" и Бранислав Трифковић. Потом ће се представити стрипаница "300 чуда" - од "Златне серије" до савременог грчког стрипа, док ће о производњи видеа за друштвене мреже говорити “Стубери”. Документарни филм: "Људи са камерама" у режији Золтана Шифлиша говориће о пионирима кинематографије у Војводини – средњој Европи: Александру Лифки и Ернесту Бошњаку.

- Октобар је месец посвећен Александру Лифки, имали смо низ активности а биће завршен овим фестивалом. Имаћемо и пакет посвећен филмској музици, јер је  Суботица веома значајна у региону и свету, суграђани су дали значајан допринос у том фаху па смо овој тематици дали посебно место - најављује Александар Токовић, директор Арт биоскопа „Александар Лифка“. - Надамо се да ће наши посетиоци уживати у програму и да ће бити место сусрета различитих генерација.

С обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију, која нас прати већ годину и по дана,  фестивал је конципиран више у виду мастер класова, него ревијалног програма.

- Одржавање фестивала је подржало Министарство културе и информисања, те је он у складу са Стратегијом развоја културе РС и желели смо да прикажемо димензије српске кинематографије, али и да радимо на едукацији младих. Поред сећања, желели смо да прикажемо и развој савременог стваралаштва - додаје сарадник Дарко Ковачевић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)