ЕКСПОНАТИ ЧЕКАЈУ ИЗВОЂАЧЕ РАДОВА: Обнова Музеја културне историје у Пожаревцу, ипак, одложена за догодине

Д. НОВКОВИЋ

28. 10. 2021. у 08:25

ЗГРАДА Музеја културне историје у Пожаревцу ове године је требало у потпуности да се обнови, јер је прилично руинирана, али је тај пројекат одложен за 2022.

ЕКСПОНАТИ ЧЕКАЈУ ИЗВОЂАЧЕ РАДОВА: Обнова Музеја културне историје у Пожаревцу, ипак, одложена за догодине

Фото Д. Новковић

Разлог је неуспела јавна набавка за избор извођача радова, а зато што су све пристигле понуде оцењене као неприхватљиве - Скупштина града је донела одлуку да се 26 милиона динара, колико је предвиђено за обнову, врати у буџет и преусмери за друге намене.

- Нову јавну набавку ћемо расписати до јануара, а објекат ће бити завршен до краја наредне године - потврдио је на недавној седници Скупштине града већник Дејан Крстић.

Музеј културне историје је, иначе, смештен у згради из 1860. која је власништво породице Несторовић, у Немањиној улици. Објекат је у потпуности руиниран и неопходна је комплетна обнова и фасаде и ентеријера.

Управо због тога што је у веома лошем стању, зграда већ дуже није отворена за посете. Ранијих година, нарочито током "Ноћи музеја", у њему су могли да се виде вредни експонати, а у просторијама са посебно осликаном таваницом и зидовима се налази стилски намештај набављен у Пешти, Бечу и Београду. Ту су Плави и Црвени салон, као и спаваћа соба са гарнитуром купљеном 1895, у Мађарској.

ПОКЛОН

У ВИТРИНАМА су изложени посуђе и породичне драгоцености, међу њима и делови стакленог сервиса са позлаћеним грбом - поклон Милоша Обреновића Стојану Рибарцу, либералном прваку и министру, родом из Пожаревца.

КУЋА

У КУЋИ која је адреса пожаревачког Музеја културне историје је рођен и одрастао Никола Несторовић (1868-1957), један од оснивача Архитектонског факултета у Београду. Остао је упамћен као аутор бројних грађевина у престоници, међу којима је и зграда Народног музеја.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОСЛО ЈЕ 40 ГОДИНА ОД СНИМКА: Ево како изгледа данас мали Воја који је расплакао нацију