УСПЕШНИ ЉУБИТЕЉИ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Награда за лесковачке стрип ауторе у БиХ и Румунији (ФОТО)

И. МИТИЋ

21. 10. 2021. у 17:54

ПОЛАЗНИЦИ Лесковачке школе стрипа Андреј Станојевић и Ива Цветковић освојили су награде у својим старосним категоријама на 6. Мостарском стрип викенду, а у оквиру међународног конкурса за стрип таблу за основне школе.

УСПЕШНИ ЉУБИТЕЉИ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Награда за лесковачке стрип ауторе у БиХ и Румунији (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Убрзо је уследило и ново признање за лесковачке заљубљенике у девету уметност.

Предавач у овдашњој Школи стрипа Марко Стојановић, са цртачем Сабахудином Мурановићем Мураном, освојио је награду за стрип из националне историје под називом „Други“. Ово признање стигло је у Лесковац из Брашове у Румунији са 4. Фестивала историјског стрипа.

Стојановић и Мурановић су награђени за стрип из албума „До пакла и назад“ који прати епопеју српске војске у Првом светском рату. Марко је имао част да се обрати публици у уводној дискусији о историјском стрипу одржаној у Регионалној скупштини Брашова.

Он је представио и свој стрип серијал „Вековници“ који је објављен у Румунији, док је његов награђени стрип изложен у две истовремене поставке. Једна се налази у згради Регионалног музеја у Брашови, организатора фестивала, а друга је представљена на главном градском тргу тако да је била доступна и најширој публици у Брашови.

Награђени и у Македонији

Пре само два месеца Стојановић је на 18. Међународном салону стрипа у Велесу освојио „Златен стрип“ за најбољег стрип сценаристу фестивала и награду за уметнички израз, док је полазници Лесковачке школе стрипа Анастасији Видановић припала награда за најбољи стрип страног аутора – у својој старосној категорији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)