ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И ИЗВОРНЕ ЗВУКЕ: Почео 12. Фестивал влашке музике „Гергина“ (ФОТО)

С.М.ЈОВАНОВИЋ

28. 09. 2021. у 17:49

ФЕСТИВАЛ „Гергина“ у организацији истоименог Удружења за очување културе и традиције Влаха окупио је прве фестивалске вечери шесторо вокалних и 11 солиста на саксофону, виолини, фрули, хармоници и труби из Неготина, Бора, Мајданпека, Ниша, Доњег Милановца, Кучева, Осанице, Врбнице, Оснића, Влаола, Мале Каменице, Подвршке и Дубоке.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И ИЗВОРНЕ ЗВУКЕ: Почео 12. Фестивал влашке музике „Гергина“ (ФОТО)

Фото: С. М. Јовановић

Уз пратњу оркестра Бобана Пецића ови млади таленти представили су се песмама и мелодијама влашког мелоса.

- Драго ми је да нам такмичари долазе из свих крајева Србије у којима живе Власи, од Кладова, Ниша, Браничева, Хомоља, малтене из целе североисточне Србије, а догодине, што да не и ван граница Србије - каже др Синиша Челојевић, председник Удружења за очување културе и традиције Влаха „Гергина“.

Жири је специјалну награду фестивала, која носи име крајинског Паганинија, Божидара Јануцића, доделио Лазару Чикаревићу, младом виолинисти из Кучева.

- Добити награду на оваквом фестивалу је још један од мојих успеха. Мој отац је учио да свира виолину код Божидара Јануцића, а ја сада носим награду са његовим именом. Виолина ми је прирасла срцу док сам као мали слушао свог оца Жељка. Жеља ми је да будем велики музичар и велики кувар - каже Лазар Чикаревић, ученик треће године у одељењу за куваре Економско- трговинске и машинске школе у Кучеву.

Награду за најбољег вокалног солисту понела је Милена Марковић из Неготина, којој је ово и друга победа на фестивалу „Гергина“.

- Волим влашку музику, у генима ми је, а и од маме Данијеле сам научила пуно влашких песама. Доста сам се спремала за овај наступ и победа ми пуно значи - каже Милена Марковић, ученица првог разреда Неготинске гимназије и ученица овдашње средње музичке школе.

У категорији вокалних солиста највише умећа и талента показала је десетогодишња Аника Никић из Ниша, ученица петог разреда основне школе.

- Привукла ме је та лепота у влашкој музици. Фрулу свирам већ пет година. Учила сам је код Димитрија Николова из Лесковца, а било је и пар часова код Велимира Кокорића. Како је тата, Драган из овог краја, Неготинац, и стално истражује где су такмичења пожелела сам да дођем и зато ми победа пуно значи јер остаје у срцу - каже Аника, талентована млада фрулашица.

ПРОМОЦИЈЕ

У оквиру фестивала промовисана је публикација 50 изабраних влашких песама и дуплог компакт диска са мелодијама и колима са ревијалних вечери првих десет фестивала по избору етномузиколога Марије Витас. Публици ће бити представљена и публикација о саксофонисти Живи Динуловићу, аутора Ненада Камиџорца и аудио издања са музиком коју су на овом неготинском фестивалу ранијих година изводили Жива Динуловић и фрулаш Веља Кокорић.

Фестивал „Гергина“ у свом 12. издању одржан је са циљем да на једном месту и под један кров сабере влашку културну баштину, освежи сећање на традиционалне, изворне, инструменталне и вокалне звуке крајева у којима живе Власи.

- Задовољство је било слушати и гледати младе који певају и свирају и у нама се буди нада да влашка музика неће нестати са њиховим очевима и дедовима већ да ће они наставити да додају ту једну нову карику у ланцу. Захваљујући њима народна музика у новом окружењу зна да зазвучи и на један прави изворни начин - каже др Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)