ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА У НОВОМ САДУ: Субвенције за набавку доприносе развоју електромобилности (ФОТО)

С.БАЈИЋ

09. 09. 2021. у 16:15

НА развој сектора електромобилности у Србији, које представља ново, глобално технолошко решење транспорта људи и робе, непосредно ће утицати законске регулативе и инфраструктура, а посебно систем субвенција за набавку електричних возила, који ће допринети брзини развоја тржишта.

ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА У НОВОМ САДУ: Субвенције за набавку доприносе развоју електромобилности (ФОТО)

Фото С.Бајић

То је оцењено на отварању дводневног сајма и конференције "Дани електричних возила" на Новосадском сајму где су лидери у сфери електромобилности, који јавности представљају електрична и хибридна возила, такође истакли реално очекивање да се процедура за субвенције убрза.

Фото С.Бајић

 

Манифестацију, организовану у више веома актуелних тематских сегмената, отворио је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, који је нагласио да није случајност што се дешава управо у том граду, центру информационих технологија, не само Србије, него и региона. Он је такође истакао да смо сведоци четврте индустријске револуције и да ће се у Србији производити електрична возила будућности.

- У Новом Саду се годинама развијају, не само нове технологије, већ и наша памет, млади стручњаци као гаранти будућности у којој се цени знање, памет и иновације. Наш град се испрофилисао као регионални ИТ центар најнапреднијих, најсофистициранијих технологија гејминг и ИТ индустрије. Наши таленти више не морају да иду у бели свет, јер смо им тај свет довели у наш град.Кренули смо у трку с временом, да не пропустимо ни једну шансу која гарантује бољу будућност а наши џокери су политичка стабилност, највећи економски раст и у годинама глобалне пандемије, и фантастична научна база уз кадрове који освајају свет- истакао је Вучевић.

Фото С.Бајић

 

Професор др Борис Думнић, продекан за развој финансија Факултета техничких наука у Новом Саду, један од организатора манифестације, нагласио је да се значај огледа у чињеници да се на једном месту сагледа комплетно питање електромобилности, нових модела возила, компанија које производе и паралелан развој пратеће законске регулативе.

- Инфраструктура за пуњење електричних аутомобила је на самом почетку свог развоја у Србији и та мрежа није довољна. Јер, очекује се експанзија у броју продатих возила и помак у изградњи инфраструтуре, што је изазов за убрзанији развој. Ту је и питање доступности аутомобила на тржишту, с обзиром на то да су неки од модела по први пут увежени у нашу земљу. Ту је и питање субвенција за набавку возила које ће утицати на брзину развоја сектора. Читав низ чинилаца попут одржавања возила, пост продаје" утиче на тржиште. Када се разреше многе дилеме и нарочито субвенције, грађани, упознати са свим чињеницама, имаће оправдан интерес за набавку еколошких возила- оцено је др Думнић.

Фото С.Бајић

 

 

ПАНЕЛИ СА СТРУЧНИМ ТЕМАМА

НА манифестацији се у Конгресном центру "Мастер", уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а у организацији компаније Нинамедиа и Факултета техничких наука, одржавају панели са стручним и практичним темама. У изложбеном делу предочено је тридесетак модела електричних и хибридних аутомобила, мотоцикала и бицикала, па посетиоци на лицу места могу да се упознају са предностима.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗА КОНСТАНТИНОВО ЛЕЧЕЊЕ И ТЕРАПИЈЕ: Акција „Хуманитарни понедељак“, 30. маја на новосадском Штранду