СА ТРУДОВИМА НА ДАЛЕК ПУТ: Обнова гинеколошке болнице у Сомбору узнемирила труднице у западнобачком округу

З. Рајић

28. 08. 2021. у 11:36

ТРУДНИЦЕ у Западнобачком округу, из општина Кула, Оџаци и Апатин и Града Сомбора, узнемирила је вест, која је изненада стигла из Опште болнице "Др Радивој Симоновић" у Сомбору, да се затвара породилиште у тој установи, због чега ће морати да се породе у Суботици или у Новом Саду, што је удаљено најмање сат вожње.

СА ТРУДОВИМА НА ДАЛЕК ПУТ: Обнова гинеколошке болнице у Сомбору узнемирила труднице у западнобачком округу

Фото М. М.

В. д. директора сомборске болнице др Драган Растовић саопштио је да у септембру почиње реконструкција породилишта, које је због припремних радова затворено 25. августа, а од тог дана труднице се упућују на порођај у Општу болницу у Суботици или у Клинику за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, познатију као "Бетанија".

- Како је могуће да се потпуно затвори једно такво одељење? Како мисле да труднице, којима крене порођај, стигну до Новог Сада или Суботице? Или ћемо све да будемо заказане за царски рез, пошто не знамо кад ће кренути природни порођај и да ли ће се завршити за 10 минута или ће трајати 10 сати - сажела је страхове свих трудница Ена Стојковић из Сомбора.

Оне су забринуте и због тога што порођаје неће пратити доктори који су водили њихову трудноћу. Очекивале су да ће гинеколози-акушери из Сомбора бити премештени у Суботицу и Нови Сад док се не заврши адаптација породилишта и тамо бити ослонац пацијенткињама у чије су стање најбоље упућени.

- Служба гинекологије и током та два месеца, колико ће трајати обнова породилишта, наставиће да ради 24 сата на дан, а биће оспособљена и да прима хитне случајеве порођаја и царских резова - рекао је др Дарко Косановић, заменик в. д. директора сомборске болнице.

Труднице су намеравале да пишу петицију да се у новом делу болнице, тзв. Хируршком блоку, опреми једна сала за порођаје, али др Косановић каже да тамо нема места, а не би било згодно ни због епидемијске ситуације с ковидом 19.

У КОЛИМА ИЛИ НА ЊИВИ

Сомбор је од Новог Сада удаљен 120 километара, а дупло краћи пут до Суботице однедавно се реновира, па је та релација знатно продужена обилазницом.

- Алтернативни правац је толико лош, посебно пут Кљајићево - Телечка, да постоји бојазан да се жене, као некад, порађају у колима или на њиви - казао је муж једне од трудница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)