ФРАГМЕНТИ ЖИВОТА МАРИЈЕ КОМАРАЦ РАЗНЕЖИЛИ СРЦА: Незапамћено интересовање за њену изложбу у Културном центру у Параћину

З. Рашић

22. 08. 2021. у 15:40

РОДИТЕЉСТВО је увек једна од најважнијих друштвених тема, а кад се туга мајчиног срца због изгубљеног старатељства над најдражим бићима прелије у уметност, онда настане једна оваква изложба коју од синоћ посетиоци могу да виде у новој згради параћинског Културног центра.

ФРАГМЕНТИ ЖИВОТА МАРИЈЕ КОМАРАЦ РАЗНЕЖИЛИ СРЦА: Незапамћено интересовање за њену изложбу у Културном центру у Параћину

Фото: З. Рашић

„Љубав и истина“ ауторке Марије Комарац назив је поставке чији је сам чин отварања изазвао незапамћено интересовање. Више стотина људи - пре него што је ушло у Галерију – најпре је одгледало емотивни перформанс на исту тему који су извеле чланице Плесне школе „22 данс“. Све остало било је чиста емоција – поглед на слике у које је преточена Маријина стварност протеклих неколико година, мада су дела настајала у преходне две. У међувремену се требало сабрати и скупити психичку снагу.

- Ова изложба је врло интимна и лична, а како у Параћину живим и имам пуно пријатеља и познаника, велико интересовање помало је и очекивано, мада смо и радили на маркетингу да би се људи вратили у галеријски простор плашећи се да ћемо, можда, већ у септембру, имати нека ограничења због ковида – рекла је, поводом велике посећености, ауторка.

Фото: З. Рашић

 

Јавности је ова изложба први пут представљена у Ариљу у априлу и добила је препоруке да иде даље јер је била врло посећена и прихваћена, доживела је велику експанзију.

Представљена је затим у Ћуприји, а наредне две недеље остаће у Маријином родном граду.

И у каталогу штампаном овим поводом наглашено је да је изложба посвећена свим мајкама које су остале без старатељства над децом, отуда и толика експлозија емоција видљива и код ауторке, и код публике.

ЕМОТИВНО ЗАОКРУЖЕН МАРИЈИН ОПУС

Аљоша Глигоријевић, вршилац дужности директора Културног центра, установе која је организатор изложбе, каже да су се сви потрудили да вече отварања остане у памћењу суграђана не само по изложеним Маријиним сликама, већ и да се на пригодан начин заокружи емотивно цео тај њен уметнички опус и сегмент живота.

- Ово је једна од најпосећенијих наших изложби после много година и право је задовољство било видети толики број грађана, не само из Параћина већ и из других градова. Наравно, наставићемо са квалитетним уметничким садржајима и верујем да ће увек овако бити пуно – казао је Глигоријевић.

Сама поставка – која се бави искључиво том темом - допуњена је још једном сликом, тако да сад садржи 22 рада, а ауторка објашњава да ће до следећег града бити урађена још нека допуна јер још увек активно ради на тој изложби.

- Интересантно је да је ово жива изложба која се нон-стоп допуњује јер то су фрагменти мог живота. Све емоције које сам проживљавала у претходних пет година у својој личној причи док сам се борила за старатељство, а имам двоје деце, све то што се види на платнима, све сам лично доживела. На скоро свим сликама су моје ћерке, ја заједно са њима, а неки додати елементи само појачавају оно што је приказ дешавања мог реалног живота – напомиње ауторка.

Фото: З. Рашић

 

Слике су углавном великог формата јер је Марија Комарац дипломирала на зидном сликарству и њу, истиче, „велики формат вуче“. А што се њене личне приче тиче – ништа није промењено, није направљен корак напред.

- Ту не могу да променим ништа, али оно што могу и што је циљ ове изложбе, то је да скренем медијима пажњу на проблем који је увек актуелан. Желим да будем подршка свим мајкама, али и очевима, свим родитељима који имају исти или сличан проблем зато што многи од њих можда немају толико снаге какву имам ја, нити подршку коју сам ја имала када сам се борила – закључила је Марија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)