ТАМБУРИЦЕ ТЕБИ ХВАЛА, ТИ СИ ДУШУ ПЕСМИ ДАЛА: Књижевно-музичко вече разгалило Кикинђане, предсатвљена књига "Тамбурашке приче из давнина"

Р.Ш.

23. 06. 2021. у 16:48

ДВОРИШТЕ Народне библиотеке “Јован Поповић” у Кикинди оживело је на најлепши могући начин, промоцијом књиге и тамбурашком музиком.

ТАМБУРИЦЕ ТЕБИ ХВАЛА, ТИ СИ ДУШУ ПЕСМИ ДАЛА: Књижевно-музичко вече разгалило Кикинђане, предсатвљена књига Тамбурашке приче из давнина

Фото: Р. Шегрт

У уторак увече представљена је књига "Тамбурашке приче из давнина" Зорана Кнежева које никако не би могле да буду испричане без музике, песме и , наравно, тамбуре. О књизи су, осим аутора, говорили мр Синиша Јокић и познати тамбураш Зоран Бугарски Брица, свирао је кикиндски оркестар “Банатски штим”, а певао Милан Прунић Дума. Смењивале су се приче и песме, а публика уживала жељна оваквих вечери и то потврђивала аплаузима.

- Књига је енциклопедијско издање, јер на 730 страна и уз 1.301 фотографију обрађује читав простор Паноније, а то значи да се говори о музичарима из наше замље, ал ии Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Румуније, Мађарске, па и Америке. Тамо је почетком 20. века отишло доста оркестара и остали су тамо. Књига је панонска прича тамбурашке музике. Добар део посвећен је тамбурашима Кикинде и Милану Прунићу Думи – открио је Кнежев, новосадски књижевник, публицист и хроничар.

Осима банатских и сремских тамбураша, у водећој улози су бачки музичари на челу са Звонком Богданом, који је открио детаље о својим дугогодишњим сарадницима. Посебна вредност књиге је у богатој илустрацији, јер је сваки тамбураш представљен и сликом, да га читаоци упознају.

- Тамбурашка музика данас јесте на маргинама, али педагози попут Зорана Бугарског Брице, покушавају да подуче младе генерације. Звонко Богдан каже да не може да се пореди ова музика некада и сада, јер је у садашње време све комерцијализовано. Данас тамбурашима Милета Николића са РТВ-а гости у престижним ресторанима поручују песме фолкера, а то није тамбурашка музика - открива Кнежев.

Давно је прошло време када је на Петроварадину свирало “осам тамбураша Јанике Балажа”, а само 500 метара даље оркестар Лепог Јовице, два најбоља тамбурашка састава у великој Југославији. Кнежев каже да будућност тамбурашке музике није светла, али се управо оваквим промоцијама покушава сачувати и вратити у етар стари звук, који се и даље свуда воли.

- Значај Кикинде је велики, јер је су први испит организоване естраде и кафанске музике у нас положили кикиндски ромски тамбурашки оркестри. Музичари су полагалаи стручне испите пред државном комисијом и добијали дипломе квалификованих музичара. Овај град увек су красили квалификовани, школовани музичари који су поштовали традицију, принципе и праваиле и нису повлађивали комерцијали. Ромска популација се школовала за тамбурашку музику - открио је мр Синиша Јокић.

Уважени музичар Милан Прунић Дума дао је посебно вредну ноту овој књижевној вечери, песмом и причом о томе да се са тамбуром први пут срео још као дете, када је чувена Шојина банда дошла на врата породичне куће да музиком оцу честитали крсну славу.

- Касније ми је чувени концерт мајстор Тамбурашког оркестра Радио Новог Сада Цвета Савин Чича рекао да су Шојини тамбураши најбоље свирали маршеве, од свих тамбураша у Војводини. Било је добрих тамбураша који су свирали у бару, а Жарко Мержан, можда најбољи у Кикинди, формирао је Велики тамбурашки оркестар – подсетио је Дума.

УСПОМЕНЕ

Милан Прунич Дума најдуже је наступао са кикиндским ансамблом “Успомене” у којем је био и композитор Александар Аца Караџин, аутор 36 песама.

- На фествалу нове војвођанске песме “Златне тамбурице “ у Новом Саду добили смо прву награду стручног жирија за песму “Добро јутро Војводино” – присетио се Прунић успеха своје ауторске композиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)