ЦРНОЈЕВИЋИ БРИНУ О 101. ГНЕЗДУ ЛАСТА: Домаћинству у Сремским Карловцима уручена награда – 1.601 килограм кукуруза

Љ.П.

21. 06. 2021. у 21:52

ПОРОДИЦА Црнојевић из Сремских Карловаца, овогодишњи је победник конјкурса такмичења "Домаћинство које су ласте изабрале", а које организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

ЦРНОЈЕВИЋИ БРИНУ О 101. ГНЕЗДУ ЛАСТА: Домаћинству у Сремским Карловцима уручена награда – 1.601 килограм кукуруза

Фото: Ненад Михајловић

Ови узорни домаћини имају чак 101 гнездо сеоских ласта, а поред признања, домаћици Мири Црнојевић је минулог викенда уручен и 1.601 килограм кукуруза за посвећено чување колонија ове птице.

Тону кукуруза донирало је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије кроз програм "Пролеће уживо", пола тоне је даровала Земљорадничка задруга Бећка, а додатних 101 килограм кукуруза је поклонио анонимни брачни пар из Швајцарске.

Фото: Ненад Михајловић

 

- Лане смо закаснили смо да се пријавимо, међутим, ове године син је био на опрезу, пријавио је наше домаћинство и победили смо – казала је Мира Црнојевић.

- Диван је осећај када знате да међу свим другим домаћинима имате највише ласта. Први пар је населио нашу шталу сада већ давне 1998. године и од тада редовно, сваког пролећа, оне нам се враћају. Ми смо многим ластама подупрли гнезда да би спречили страдање јаја и младунаца. Изузетно их волимо и поштујемо.

Фото: Ненад Михајловић

 

У овогодишњем такмичењу "Домаћинство које су ласте изабрале" учествовало је је 446 домаћинстава из свих крајева Србије, У пријављеним домаћинствима настањено је више од 21.000 ласта у 3.566 гнезда.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије овим такмичењем жели да укаже на чињеницу да су мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и природа која зависи од њих угрожени и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда. Зато је неопходна системска подршка малим сеоским домаћинствима која желе да се баве пољопривредом на одржив начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)