ЈЕДНА ГРИНФИЛД И ДВЕ БРАУНФИЛД ИНВЕСТИЦИЈЕ: Медвеђа у бази инвестиционих локација Развојне агенције Србије

И.М.

09. 06. 2021. у 16:15

ТРИ локације у Медвеђи наћи ће се у бази инвестиционих локација Развојне агенције Србије(РАС). Ради се о једном гринфилд и два браунфилд улагања која ће бити представљена потенцијалним инвеститорима у ову општину.

ЈЕДНА ГРИНФИЛД И ДВЕ БРАУНФИЛД ИНВЕСТИЦИЈЕ: Медвеђа у бази инвестиционих локација Развојне агенције Србије

Фото: И. М.

Медвеђа је откупила две фабрике из стечаја. Атрактивна за улагање је и индустријска зона, али и земљиште површине пет хектара, у насељу Марићи, где је раније планирана изградња затвора.

- Можемо да понудимо гринфилд локацију у Марићима и две потенцијалне браунфилд инвестиције у будуће фабрике. Влада Србије је препознала наше поребе, а уз помоћ РАС ћемо ефикасније представити оно чиме располажемо. Циљ је да се отворе нова радна места и да се заустави исељавање становништва- истакао је Небојша Арсић, председник општине.

У прилог томе да се потенцијални инвеститори одлуче за улагање у Медвеђу иду и њени природни потенцијали. То се пре свега односи на лековите воде Сијаринске Бање и њен гејзер који је јединствен у Европи. Медвеђа је богата и рудама. У Руднику "Леце" има олова и цинка, а околна брда су богата шумама, полудрагим каменом и мермером.

- То су сировине које би могле да се користе у даљој обради и преради чиме би смо економски оснажили нашу локалну самоуправу – закључио је Арсић.

Њему је у разговору са представницима РАС-а препоручено да Медвеђа конкурише код Министарства привреде за опремање индустријске зоне. Учешће општине било би 10, а 90 одсто неопходног новца би субвенционисала држава из средстава намењених девастираним подручјима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)