ДВА ЈЕЗИКА ЗА ОСВАЈАЊЕ НАУКЕ: Удружење из Руског Крстура охрабрило средњошколке примерима "билингвалних" научница

З. Рајић

29. 05. 2021. у 10:10

УЧЕНИЦЕ средњих школа, које похађају наставу на матерњем језику неке од националних мањина у Србији и желеле би да се баве науком, охрабрене су пројектом "Билингвалне СТЕМ научнице", који је осмислило Удружење грађана "РуСТЕМ" из Руског Крстура.

ДВА ЈЕЗИКА ЗА ОСВАЈАЊЕ НАУКЕ: Удружење из Руског Крстура охрабрило средњошколке примерима билингвалних научница

Фото Т. Т.

Пројектом је представљено 11 жена, које су завршиле средњу школу на русинском, мађарском, словачком и бошњачком језику, а потом, студирајући на српском, постигле највиша звања у такозваним СТЕМ дисциплинама: Science (наука), Technology (технологија), Engineering (инжењерство) и Mathematics (математика).

- Примећено је да се у свету, генерално, девојчице мање одлучују за бављење науком, а посебно у срединама где живе као припаднице националних мањина. Постоје предрасуде да наука није за жене, а уочено је и да нема довољно узора на које би се девојчице угледале - објаснила је мотиве за покретање пројекта чланица УГ "РуСТЕМ" Наталија Будински, професорка математике и директорка Основне и средње школе са домом ученика "Петро Кузмјак" у Руском Крстуру.

НЕОПРАВДАН СТРАХ РОДИТЕЉА

Олена Папуга из Руског Крстура, државна секретарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, каже да је пројекат "Билингвалне СТЕМ научнице" показао да је неоправдан страх родитеља да им деца, ако средњу школу похађају на матерњем мањинском језику, неће моћи успешно да студирају на српском.

Кроз пројекат "Билингвалне СТЕМ научнице" своја искуства у школовању на два језика и бављењу науком (биологијом, физиком, технологијом, математиком, хемијом, урбанизмом и медицином) изнеле су Ивана Будински, Јасна Папуга и Сандра Бучко (завршиле гимназију на русинском у Руском Крстуру), Зденка Дудић (матерњи словачки) из Бачког Петровца, Незрина Куртановић (бошњачки) из Новог Пазара и припаднице мађарске заједнице Берта Барта Холо и Ева Ловра из Бачке Тополе, Изабела Фабри Галамбош и Теодора Гајо из Новог Сада, Хајналка Пожар из Суботице и Каталин Месарош Сечењи из Сенте.

Наталија Будински, Фото Т. Т.

- Пројекат, који је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, резултирао је брошуром, намењеном као подстрек девојчицама од 14 до 18 година. Брошуру смо презентовали у Палати Србије у Београду, на иницијативу Гордане Чомић, министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог, која се одушевила пројектом - рекла је професорка Будински.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЛУДИЛО ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

''ЛУДИЛО'' ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске одиграће данас свој први меч у групној фази Европског првенства, меч је на програму од 21 час, а ''лешинари'' и ''делије'' су већ почеле са акцијама пошто су успели Енглезима да одузму заставе.

16. 06. 2024. у 12:38

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)