БОМБЕ НА МОСТУ УБИЛЕ 10 ЦИВИЛА: Варварин се припрема за обележавање најтужнијег дана у својој историји

С. Б.

24. 05. 2021. у 13:43

ВАРВАРИН се припрема да 30. маја обележи најтужнији дан за ову општину у историји постојања: 22. годишњицу страдања 10 невиних цивила, који су погинули у НАТО бомбардовању моста на Великој Морави.

БОМБЕ НА МОСТУ УБИЛЕ 10 ЦИВИЛА: Варварин се припрема за обележавање најтужнијег дана у својој историји

Фото: С. Б.

У општини наводе да ће се годишњица услед пандемије КОВИД-19 обележити у мањем обиму, али су главни догађаји остали непромењени: Света литургија служиће се у Цркви Успења Пресвете Богородице у 8 сати, а помен жртвама код спомен-обележја поред моста-тачно у подне. Ученик генерације Средње школе спустиће венац са моста у реку.

Фото: С. Б.

 

У масакру који се догодио пре 22 године страдало је 10, а повређено 30 лица. Мост је рекетиран у два наврата и то у дану када је Варварин просављао Свету Тројицу и када је у близини моста удаљеног само 200 метара од пијаце и око 120 од цркве, било више од 1.000 људи.

Фото: С. Б.

 

На мосту су страдали талентована ученица Математичке гимназије у Београду Сања Миленковић (15), свештеник Миливоје Ћирић (66), Милан Савић (24), Војкан Станковић  (31), Зоран Маринковић (33), Ратобор Симоновић (38), Ружица Симоновић (55), Стојан Ристић (56), Тола Апостоловић (74), Драгослав Терзић (68). Немачки адвокати водили су судску битку у име породица жртава и преживелих од 2001. године. Основни суд у Бону, Виши суд у Келну, Савезни суд Карслуе и на крају Уставни суд Немачке донели су одлуку о одбацивању тужбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)