КЕЦМАНОВИЋ СКУПО ПРОДАО КОЖУ: Српски тенисер добро презнојио Монфиса у осмини финала Аустралијан опена

Ч. Вуковић

23. 01. 2022. у 07:45 >> 11:26

МИОМИР Кецмановић може да буде поносан како је одиграо овогодишњи Аустралијан опен. Заустављен је у осмини финала и то после сјајног меча који је одиграо против Гаела Монфиса - 7:5, 7:6(4), 6:3.

КЕЦМАНОВИЋ СКУПО ПРОДАО КОЖУ: Српски тенисер добро презнојио Монфиса у осмини финала Аустралијан опена

FOTO: AP/Tanjug

Скупо је српски тенисер продао кожу против далеко искуснијег ривала, био је и више него конкурентан у сва три сета, посебно другом који је врло лако могао да оде на његову страну.

Искористио је Кецмановић то што је Новаку Ђоковићу забрањено да игра у Мелбурну. До њиховог дуела није дошло, па је Миомир први пут у каријери стигао до осмине финала неког гренд слема (претходни најбољи резултат је био друго коло).

Што се меча тиче 77. и 20. играч све су омогућили публици на "Џон Кејн арени" да уживају. Први сет је био потпуно изједначен до 10. гема, тенисери су чували свој сервис, а онда је Француз пропустио три сет лопте. У наредном гему је Миомир био тај који је такође пропустио три прилике да ривалу одузме сервис.

Већ у наредном гему стигла је казна, па је после 48 минута игре на семафору стајало 1:0 у корист 35-годишњака из Париза.

Други сет је почео идеално за Кецмановића, направио је брејк у трећем гему и ту предност је чувао до осмог гема када је поклекао и дозволио противнику да се врати. До краја су играчи сачували сервисе и тај-брејк је одлучивао о томе да ли ће бити 1:1 или 2:0.

Добро је Србин почео 13. гем, повео је са 2:4, али он тог момента, када су се стране промениле Гаел је пустио руку и почео да погађа све - везао је пет поена и на тај начин дошао на коран до победе.

Деловао је Монфис слабо енергетски на старту трећег сегмента. Миша то нажалост није искористио. Потом се Француз подигао направио један, па други брејк и славио после два сата и 37 минута одличног тениса.

Кецмановић може да буде поносан на наступ на Аустралијан опену. Пробио је баријеру и прошао даље од другог кола. Ако је судити по овим играма ово би могла да буде година 22-годишњег Београђанина у којој ће направити додатни искорак у каријери.

Иначе, Србин је на овом турниру победио Салватореа Каруза (Италија), Томија Пола (САД) и Лоренца Сонега (Италија).

Монфис ће у четвртфиналу играти против победника меча Матео Беретини - Пабло Карењо Буста.

Трећи сет: Кецмановић - Монфис 5:7, 6:7(4), 3:6

3:6 - Крај меча. Кецмановић је изгубио и други сервис гем у овом сету и морао је да пружи руку одличном Монфису.

3:5 - Успео је Француз да потврдио брејк и сада Кецмановић сервира да остане у мечу, а самим тим и на Аустралијан опену.

3:4 - Ипак успева Гаел. Прави први брејк у трећем сету и сада се налази у идеалној ситуацији да се домогне четвртфинала. За то су му потребна два гема.

3:3 - Баш делује уморно Монфис, али успева захваљујући добрим сервисима да чува позитиван резултат.

3:2 - Добро игра Кецмановић упркос заостатку у сетовима. Са две фантастичне форхенд паралеле 22-годишњак из Београда је добио гем који се играо на ралзику.

2:2 - Имао је велику шансу Србин - пропустио је две брејк лопте или боље речено притекао је сервис 20. играчу на планете у помоч. Иначе, Француз је у овом гему дошао до 15. аса и четврте дупле грешке.

Миомир Кецмановић/FOTO: AP/Tanjug

2:1 - Лако и брзо је 77. играч света добио други гем у којем је сервирао, ни он ривалу није препустио ниједан поен. Чини се као да је 35-годишњак мало енергетски пао после велике борбе у претходна два сета. Иначе меч је ушао у трећи сат.

1:1 - Експресан гем за Француза. Слао је праве "бомбе" из деснице Парижанин и за сјајне сервира Србин није имао решење.

1:0 - Асом из другог сервиса Кецмановић је окончао први гем трећег сета. Сигурно се неће Миша предати, али треба бити искрен и рећи да се налази у великом заостатку.

Други сет: Кецмановић - Монфис 5:7, 6:7(4)

6:7(4) - Имао је Кецмановић велику шансу да добије сет, али... Када је било најпотребније Гаел је пребацио у брзину више. Водио је Србин 2:4 и након што се стране промениле Француз је пустио руку и везао пет поена и на тај начин дошао на корак до победе.

6:6 - Успео је Миомир. Суочио се са две сет лопте ривала, али је нашао да се извуче и одведе сет у тај-брејк.

5:6 - Одрадио је оно што је требало 35-годишњи тенисер. Понавља се ситуација из прошлог гема када је Кемацновић сервирао да избори тај-брејк и изгубио је сервис.

5:5 - Одличан гем за српског играча. Ово је било потребно, добио је гем убедљиво, без изгубљеног поена и сада је пребацио притисак на Монфиса који сервира да обезведи тај-брејк.

Гаел Монфис/FOTO: AP/Tanjug

4:5 - Трећи везани гем осваја Парижанин. Било је 30:30, но Миша није издржао, па ће и у другом сету он бити тај који сервира да остане у сету.

4:4 - Враћа се Монфис у сет. Лош гем за Кецмановића и одмах стиже казна. Сада је поново моментум на страни искуснијег играча. Штета што Србин није издржао.

4:3 - Није Гаел допустио Србину да поново запрети. Стигао је до још једног гема, највише захваљујући добром сервису који га одлично служи од старта меча.

4:2 - Сигуран гем за Кецмановића. Низале су се грешке Монфиса у овом гему који је окончан сјајним форхенд винером српског тенисера који игра одлично у дрогом сегменту меча.

3:2 - Као да се 77. играч света није много трудио у овом гему. Деловало је да жели да оде мало да одмори. Француз је лако са нулом добио гем.

3:1 - Било је потребно потврдити брејк и то је успео да уради Миомир. Била је полуприлика за Монфиса, али два лопте које је послао у аут помогле су Србину да сачува стечену предност.

Миомир Кецмановић/FOTO: AP/Tanjug

2:1 - То се чекало. Кецмановић је први стигао до брејка у другом сету. Деловало је да ће ово бити још један лак гем за Гаела, али је Миша сјајно одиграо од 30:0 за ривала и дошао до предности у другом сету.

1:1 - Одмах се Миша сучио са брејк лоптом, али успео је да се извуче. Битно је да психички не падне након губитка првог сета који је одиграо доста добро. Сјајан форхенд и сервис су му омогућили да реши гем онако како је желео.

0:1 - Страшан тенис игра Монфис. Није лако дошао до гема, играло се на ралзику, али је фантастичним форхенд винером окончао први гем другог сета. Био је то 21. директан поен 20. играча планете.

Први сет: Кецмановић - Монфис 5:7

5:7 - Монфис добио први сет. Велика штета за Миомира. Одиграо је добар први део меча. Имао је гем лопту, но није задржао концентрацију у кључним моментима, направио је дуплу грешку на 40:40, а тај поклон је Француз искористио и окончао уводни део сусрета после 48 минута.

5:6 - Дежа ви. Идентична ситуација као у прошлом гему. Кецмановић је дошао до три везане брејк прилике, али баш као ни Гаел, ни он није успео да то искористи па ни после 11 гемова нема брејка. Обезбедио је искусни Парижанин тај-брејк. Сјајан меч на "Џон Кејн арени".

5:5 - Браво, Мишо! Извукао се овај 22-годишњак из невероватно тешке ситуације. Имао је Француз три сет лопте, али Кецмановић је сјајно одиграо од тог момента, везао пет поена и остао у сету. Трећу брејк лопту је спасао фантастичном форхенд дијагоналом и то је одушевило публику.

4:5 - Наставља Монфис добро да сервира и на тај начин спречава размене. Добио је још један лак гем и српски тенисер ће сервирати да остане у првом сету.

Гаел Монфис/FOTO: AP/Tanjug

4:4 - Сјајан завршетак најдужег гема у досадашњем току дуела. Севнула је форхенд дијагонала из деснице Кецмановића. Београђанин има пет винера, а ривал дупло више. Такође, Гаел је направио и 10 грешака, наспрам седам Миомира.

3:4 - Била је полуприлика. Припретио је Србин, дошао до 40:40, а онда је бекхенд паралелу послао у аут. Био је ово први гем на сервис Француза који се игра на разлику. Још увек нема брејк прилике.

3:3 - Не посустаје Миомир на старту мече. Сигуран је када сервира и добио је још један гем. Занимљиво да је одиграно шест гемова, а меч за сада траје само 18 минута.

2:3 - Још један сигуран и лак гем за 35-гоишњака из Париза. Сервис му служи перфектно на почетку меча и већ је уписао шест асова. После пет брзих одиграних гемова још увек није било брејк шансе.

2:2 - Добро је. Било је проблема. Имао је Монфис 15:30, а играло се и на разлику, али је са два везана аса Србин успео да нађе начин и поравна резултат у мечу који се игра на "Џон Кејн арени".

Миомир Кецмановић/FOTO: AP/Tanjug

1:2 - Штета! Добар гем за Мишу. Дошао је до 30:30, а онда је сервис притекао Французу у помоћ који већ има четири аса. Ипак, 77. на АТП листи је у разменама показао да може да буде конкурентан против Монфиса који је веома агресиван са основне линије.

1:1 - Узвратио је Србин истом мером - гемом без изгубљеног поена. Није дао ривалу ни најмању шансу да може да помисли да запрети. Било је битно да Миомир добро отвори меч и то је ураидо.

0:1 - Сигуран почетак за Француза. Сјајно је сервирао и само је у првом поену била размена, да би наредна три 20. играч света освојио лако, посел доброг почетног ударца.

Уочи меча:

Нема дилеме да је пред Мишом велики изазов, али он је показао у досадашњем току турнира може да игра сјајан тенис. Треба рећи да је до дуела са искусним Французем изгубио само један сет.

Кецмановић је у интервјуу за "Новости" говорио о овом мечу, у коме ће учинити све да направи велики подвиг и пласира се међу осам најбољих у Мелбурну.

Њих двојица су до сада одиграли један меч. Било је то прошле године на Мастерсу у Паризу када је Монфис славио са 2:1 и то после преокрета.

Србин је до сада избацио Салватореа Каруса (Италија), Томија Пола (САД) и Лоренца Сонега (Италија), а 35-годишњак из Париза који није изгубио сет редом је побеђивао Федерика Корију (Аргентина), Александера Бублика (Казахстан) и Кристијана Гарина (Чиле).

Овај меч можете да пратите уживо на порталу "Новости".

БОНУС ВИДЕО: Навијачи на величанствен начин дочекали Новака

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)