НОВАКОВА ПОБЕДА: У Мелбурн и без вакцинације?

Ђ. С.

26. 10. 2021. у 08:00

НАЈАВЕ политичара из Аустралије биле су недвосмислене и изричите - невакцинисани тенисери и тенисерке неће моћи да учествују на Аустралијан опену (од 17. до 30. јануара 2022).

НОВАКОВА ПОБЕДА: У Мелбурн и без вакцинације?

FOTO: AP/Tanjug

Међутим, нове информације стижу из врхушке првог гренд слема и кажу да ће и учесницима који нису имунизовани бити дозвољен долазак у Мелбурн и учешће на престижном турниру.

У писму које је ВТА послала свим играчицама, и које је на свом Твитер налогу објавио амерички новинар Бен Ротенберг, стоји да ће невакцинисане тенисерке моћи да играју на АО, али уз строге мере карантина, налик онима од прошле године. ВТА је својим чланицама те информације доставила у договору са првим човеком гренд слема и организацијом Тенис Аустралија, а логично је онда очекивати да исти третман добију и њихове колеге са АТП тура.

Уколико тако и буде, Новак Ђоковић неће имати никакву препреку да се одлучи на далеко путовање, мада је и сам прошле недеље рекао да неће да прича о томе да ли је вакцинисан или не, као и да још није сигуран да ли ће играти на Аустралијан опену, због строгих мера карантина којима је био изложен лане.

- Заузимам став који заузимам и увек сам исто размишљао. Нећу да откријем свој статус да ли сам се вакцинисао или не. То је приватна ствар и по нашем закону ко год те пита ти на неки начин можеш и да га теретиш за то што те је питао. То је неумесно питање. Превише људи данас допуштају себи такву слободу да питају ствари и да осуђују човека. Шта год ти да одговориш: "Јесам, нисам, можда, не знам, размишљам!" они ће то да злоупотребе - рекао је недавно Новак за "Блиц".

Према правилима, у писму које је изашло у јавност, упркос назнакама ВТА да остане поверљиво, пише да ће невакцинисани играчи и играчице моћи да дођу у Аустралију било када после 1. децембра, али ће уочи поласка морати да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата. У Мелбурну ће бити у строгом карантину, вероватно као и прошле године, изоловани од свих осталих 14 дана у хотелским собама, без прилике да тренирају и да имају међусобни контакт са било ким. Такође, мораће константно да се подвргавају тестовима на вирус корона.

Са друге стране, за вакцинисане су предвиђене бројне погодности, будући да им је за улазак довољан само негативан PCR тест. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)