УДАРИЛИ ПО РУСИМА НА КВАРНО, САД ЛЕТЕ С ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА? Коло среће се окреће - и у спорту

Новости онлине

21. 08. 2022. у 21:30

РАТ у Украјини, односно "специјална војна операција", како то Русија зове, и даље спада у најважније вести на свету. Спорт је саставни део тога, јер спортиста је било и биће и из Русије и из Украјине, а данас се појавила једна занимљива вест чији су главни актери - спортисти земље која је баш "порадила" на отежавању живота Русима.

УДАРИЛИ ПО РУСИМА НА КВАРНО, САД ЛЕТЕ С ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА? Коло среће се окреће - и у спорту

Фото: Танјуг АП

Наиме, када су почели да се кажњавају они који немају никакве везе са поменутим сукобом, руски спортисти, Норвешка се није устезала да "посоли ране" онима који су из Руске Федерације.

Тако је и пре званичних забрана од стране надлежних међународних скијашких институција, та земља забранила Русима и Белорусима да се уопште појављују на такмичењима на норвешком тлу, а и у војном смислу Норвежани су стали на страну Украјинца.

Само до јуна, послали су Украјини 22 хаубице М109, 4000 противтенковских бацача граната и 100 "Мистрала", инфрацрвено навођених ракета земља-ваздух.

Сада је, изгледа, дошао тренутак да руски медији мало ликују због оног што се дешава Норвешкој, јер, како преноси РИА Новости, постоји могућност да норвешким спортистима буде забрањено да  учествују на наредним Олимпијским играма.

Разлог за то је кршење допинг правила, а "Новости" ће вам пренети део информације међународног интернет портала "Унутар игара", за који раде Американци, Британци, али и поједини Украјинци, попут Лидије Виноградне, која је међународни (олимпијски) судија у ритмичкој гимнастици.

А поменути портал овако објашњава шта је задесило Норвешку:

Фото: ЕПА

 

"Анти-допинг организација Норвешке (АДНО) плаши се да би могла да буде проглашена неподобном од стране Светске анти-допинг агенције (ВАДА) јер у последње две године нити један једини пут није извела ненајављено теистрање спортиста млађих од 18 година.

Изостанак тих изненађујућих тестирања правдао се локалним законом који захтева претходну сагласност родитеља да се спортисти који имају од 15 до 18 година тестирају на допинг. А према извештају норвешког јавног медијског сервиса НРК, ниједна особа у том узрсту није ненајављено тестирана најмање у последње две године.

ВАДА је потврдила нашем порталу да је "свесна овог проблема" и да је 'у контакту са норвешком националном анти-допинг организацијом како би се пронашло решење'. 

Председник АДНО, Торхилд Виви, и председник норвешког Олимпијског и параолимпијског комитета и конфедерације спортова (НИФ) Берит Кјел писали су министру за културу и једнакост, Анети Третебаргстуен, и министру за децу и породицу, Кјерсти Топе, како би изразили своју забринутост.

'АДНО очекује да ће постати неподобан на крају 2022. и почетком 2023, наводи се у том писмо, а јавља НРК. А АДНО је потписник Светског анти-допинг кода. У овом тренутку, није на 'листи посматрања' коју има ВАДА.

Широк је спектак консеквенци које би могле да задесе Норвешку ако њена анти-допинг буде проглашена неподобном. Ту су могуће забране учествовањеа у регионалним, континенталним, али и светским шампионатима. Али, чак постоји потенцијал да Норвешка буде искључена са Олимпијских и Параолимпијских игара, ако АДНО буде проглашена неподобном организацијом.

По 'Међународном стандардом за придржавање кода од стране потписника', представници оне државе чији се олимпијски или паролимпијски комитет задеси у таквој ситуацији (да као своју матичну анти-допинг кућу има ону коју ВАДА прогласи неподобном), по аутоматизму не би могли да учествују на наредним Олимпијским или параолимпијским играма.

Ипак, спортисти ће бити суспендовани на овај начин само уколико прописани услови за њихов 'повратак' не буду испуњени у року од 12 месеци откако се првобитно прогласе мере забране учешћа на надметањима", пише, између осталог, "Унутар игара".

Дакле, ако се потврди страховање челника АДНО-а, да та, норвешка анти-допинг агенција, заиста буде проглашена неподобном на почетку 2023, онда ће Норвешка као држава имати годину дана да промени своје законе и наложи ненајављена тестирања младих спортиста. Уколико то не уради, могло би да се деси да Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу 2024. протекну без норвешких спортиста.

Бонус видео: Кад химна Србије, "Боже правде", загрми у Русији...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПА, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! ФИФА одлучила ко суди Србија - Швајцарска

ПА, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! ФИФА одлучила ко суди Србија - Швајцарска

СВЕТСКО првенство у фудбалу је у пуном јеку у Катару, а како се приближила и утакмица Србија - Швајцарска, ФИФА је одлучила ко ће бити судија на том мечу 3. кола групе Г, од које зависи ко иде у нокаут фазу Мундијала.

01. 12. 2022. у 08:00

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (2)