"ОНИ СУ ЗАШТИЋЕНИ А НЕ КАЖЊЕНИ": Председник МОК-а на састанку говорио о безбедности руских спортиста

Новости онлине

20. 05. 2022. у 16:57

ЗБОГ специјалне војне операције Русије у Украјини, Међународни олимпијски комитет (МОК) казнио је руске спортисте забранивши им наступ на међународним такмичењима.

ОНИ СУ ЗАШТИЋЕНИ А НЕ КАЖЊЕНИ: Председник МОК-а на састанку говорио о безбедности руских спортиста

FOTO: AP

Руски спортисти и званичници којима је забрањен приступ међународним спортским догађајима због рата у Украјини су заштићени, а не кажњени, рекао је у петак председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах.

Већина спортских тела је следила смернице МОК-а дате 28. фебруара — четири дана након што је Русија започела своју војну операцију у Украјини — тако што су тимове и спортисте повукли са њихових међународних такмичења. У фудбалу, руски тимови су уклоњени са квалификација за Светско првенство за мушкарце и жене.

Руски фудбалски савез оспорава те одлуке на Суду за спортску арбитражу, а Бахов говор у петак ће вероватно поновити адвокати одбране на више рочишта која су планирана.

- Поново да нагласим да су то заштитне мере, а не санкције. Мере за заштиту интегритета такмичења - рекао је председник олимпијског комитета члановима на онлајн састанку.


Он је нагласио да њихова безбедност није загарантована, због мишљења јавног мњења о Русима и Белорусима.

- Безбедност руских и белоруских спортиста и званичника није могла бити загарантована због дубоких антируских и антибелоруских осећања у толиком броју земаља након инвазије - закључио је Бах.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)