"НЕ МОГУ ДА ЗАМИСЛИМ ТИМ БЕЗ МАЈЕ": Нови селектор Србије открио шта му је главни задатак

Г.КЕЛИЋ

21. 01. 2022. у 11:00

ПОЧАСТВОВАН сам и срећан што ћу у наредном периоду предводити репрезентацију Србије. То видим као велику прилику и изазов за мене и моју каријеру. Једва чекам да почнемо са радом и да заједно направимо много успеха. Ово су биле прве речи новог селектора наших одбојкашица Данијелеа Сантарелија (40) у ексклузивном разговору за "Новости".

НЕ МОГУ ДА ЗАМИСЛИМ ТИМ БЕЗ МАЈЕ: Нови селектор Србије открио шта му је главни задатак

Одбојкашки савез Србије

Ти "тонови" су из италијанског стручњака изашли чим смо успоставили везу са Конељаном, где он већ пет година успешно води тамошњи тим, а да га још ништа нисмо питали, што само додатно показује колико му је драго што је уговорио сарадњу са нашим савезом до 2025. године.

- За десет дана долазим у Србију како бих потписао уговор. Већ сам разговарао са председником Гајићем, брзо смо нашли заједнички језик, а оно што је мени посебно важно јесте да су људи из српске федерације показали апсолутно разумевање за моје клупске активности - истиче трофејни стратег, па у даху наставља: - Са Конељаном гостујем Убу 3. фебруара у оквиру Лиге шампиона, па ћу тада искористити време како бих се детаљније упознао са новим окружењем и људима, чуо и видео са појединим играчицама, али и договорио план рада за будући период.

Напорно и заузето лето са два велика такмичења очекује наш национални тим. Зато се рукави морају добрано засукати.

- Уколико са Конељаном будем играо у финалу Лиге шампиона, сезону ћу завршити тек 22. маја, а већ за девет дана стартује Лига нације, док је СП у Холандији и Пољској од 23. септембра до 15. октобра. Све у свему, чека нас дуго лето - наглашава Сантарели.

Верује тренер рођен у Фолињу, градићу близу Перуђе, да ће привикавање на ново радно место бити кратко.

- Познајем све српске играчице, велики број њих је играо или и даље игра у Италији. Катарина Лазовић је у Монци, Јована Стевановић у Бусто Арсицију, против којих сам имао прилике да играм. Србија поседује велики број одбојкашица А класе, такође знам да и у јуниорском тиму има доста талената тако да ће бити право уживање радити са свима њима.

Ипак, велики број девојака је ушао у позне играчке године, што намеће питање о смени генерације играчица које би могла да пођу путем доскорашњег селектора Зорана Терзића и опросте се од дреса са државним грбом.

- Сигурно ће репрезентација доживети одређено подмлађивање, план ми је да у сениорски тим позовем играчице 2002, 2003, 2004. годиште. То је природни ток ствари. Међутим, искрено да вам кажем, ја не могу да замислим тим без Маје Огњеновић. Истина је да она има 37 година, али сам сигуран да жели још да игра, надам се до ОИ у Паризу 2024. Разговараћу са њом, као и са свим осталим носиоцима овог тима - напомиње Италијан.

FOTO: N. Skenderija

 

За Данијелеа ово неће бити први селекторски посао, пошто је од 2018. до пре неколико дана био у улози шефа стручног штаба Хрватица. Једном приликом је истакао како му је највећа грешка била што није научио хрватски језик. Ипак, не може да обећа да ће овог пута бити другачије.

- Нисам сигуран, српски је доста тежак. Наравно, научићу неке речи и фразе, али мислим да је много битније да играчице разумеју моју филозофију игре. То ће можда и бити једноставније објаснити на енглеском који је универзални језик.

У Хрватској су му стручни штаб чинили искључиво Италијани, али ће у Србији то бити нешто другачије.

- Желим да део штаба буду и српски тренери, сматрам да је то веома битно јер су неки од њих дуго у том систему, па ће зато и мени бити лакше. Све је то договорено са људима из Савеза, међутим део тима ће бити и моји стари сарадници из Италије.

Свестан је Сантарели да је пред њим велики изазов, долази на клупу после "незамењивог" Зорана Терзића који је у протеклих 20 година са нашим тимом покорио одбојкашки свет.

- Имам велике снове и циљеве. Највише амбиције. Србија мора увек да стреми ка врху. Још спадам у групу млађих тренера и зато верујем да ће рад са репрезентацијом Србије, једном од најбољих на свету, и мене уздигнути и побољшати. Оно што најпре желим да покажем играчицама јесте да сам ја права особа за њих. Не савршена, већ права и да заједно можемо далеко стићи.

На питање око евентуалног преузимања италијанске репрезентације једног дана, Сантарели је дао "шмекерски" одговор.

- Наравно да је свакоме сан да води своју земљу, међутим све у своје време. Сада сам тренер Конељана и селектор Србије. Па може ли боље од тога - закључио је први страни стратег у историји наше женске одбојкашке репрезентације.

ИМАО САМ ПОНУДУ НЕМАЧКЕ

У ЈАВНОСТИ су се појавиле информације како је Сантарели уз нашу, имао и понуду немачке женске репрезентације.

- Не бих улазио у детаље, али истина је да је са мном контактирао немачки савез, као и још неколико федерација. То је само потврда мог доброг рада.

ЛИЧНА КАРТА 

Име и презиме: Данијеле Сантарели

Датум и место рођења: 8. 6. 1981. (Фолињо, Италија)

Образовање: Факултет за физичко васпитање

Позиција као играча: либеро

Играчка каријера: Виченца (2008), Лењано (2008-2009), Теранчина (2009-2010)

Тренерска каријера: помоћник у Пезару (2010-2012), помоћник у Урбину (2014), помоћник у Казалмађореу (2014-2015), помоћник у Конељану (2015-2017), Конељано (2017-)

Национални тимови: Хрватска (2018-2022), Србија (2022-)

УСПЕШНА КЛУПСКА КАРИЈЕРА

САНТАРЕЛИ иза себе има веома успешну клупску каријеру која је прожета највећим трофејима. Освојио је четири титуле првака Италије са Конељаном (2015, 2018, 2019, 2021), три домаћа Купа (2017, 2020, 2021) као и четири Суперкупа Италије (2016, 2018, 2019, 2020). Трофејом Лиге шампиона окитио се прошле године, а светског клупског првака 2019. Такође, са италијанским тимом је од децембра 2019. до децембра 2021. био у невероватној серији од 76 мечева без пораза.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)