НАЈТУЖНИЈА ПРИЧА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КОШАРКЕ: Рат је почео, пале су и прве жртве, а у Сарајеву спектакл под обручима (ВИДЕО)

Новости онлине

07. 05. 2021. у 11:55

КОШАРКАШКИМ паркетима бивше Југославије владали су прави мајстори тог спорта, а лига тадашње државе била је најјача на свету, не рачунајући НБА.

НАЈТУЖНИЈА ПРИЧА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КОШАРКЕ: Рат је почео, пале су и прве жртве, а у Сарајеву спектакл под обручима (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Ипак, само једном су највеће звезде те лиге окупљене на једноме месту, само се једном играо “YУ Алл Старс”, и то у последњи час, у само предвечерје рата.

На данашњи дан, пре тачно 30 година, Кукоч, Ђорђевић, Здовц, Даниловић и друге легенде окупиле су се у Сарајеву, граду који ће само годину дана касније постати симбол ратних страдања.

Сарајево је тих дана живело само за кошарку. Југопластика је три недеље раније освојила свој трећи узастопни наслов првака Европе и препуна Скендерија желела је уживо да види сплитског чаробњака Тонија Кукоча .

Он је покупио све награде које је могао.

Чудно је тих дана било у Сарајеву, Југославији, региону...

‘’Био је то један бизаран догађај, без сумње, најбизарнија утакмица коју сам одиграо у каријери. Рат је практично већ почео, пале су прве жртве, а у Сарајеву је било организовано такмичење. Како је постојао отворени сукоб између Београда и Загреба, Сарајево је било средина те ваге, некакав симбол пропадајућег братства и јединства и ваљда зато се у Скендерији одржало то чудно такмичење. Зашто кажем чудно? Најпре зато што је баш те године, кад је свима било јасно шта се спрема, некоме пало на памет да организује YУ Алл Старс. Зашто се то није пре организовало? Затим, утакмица се није играла по класичном систему Исток против Запада, него су нас помешали без икаквог резона. Очито је да су желели да одрже неки привид заједништва и јединства'', прича Зоран Чутура присећајући се јединственог такмичења које се одржало на данашњи дан у сарајевској Скендерији пре тачно 30 година и додаје:

''Сећам се само да сам играо у екипи са Сретеновићем и Кукочем и да сам убацио више од 20 поена, а да ни сам не знам како. Лопте су ми саме падале у руке. И да, сећам се да смо носили неке чудне дресове.''.

Играли су Бели против Црвених, а Бели су победили 125:114.  Тони Кукоч је био МВП утакмице, а у финалу шутирања тројки Аријан Комазец је био бољи од Данка Цвјетичанина.

Чутура је бацио све дресове бивше Југославије, сачувао је само овај сарајевски.

- У једном нападу беса током рата, бацио сам све успомене из репрезентације Југославије. Побацао сам све дресове, тренерке, шушкавце, све што сам нашао. Једино сам из неког разлога сачувао тај дрес из Сарајева. Њега сам пре пар година поклонио глумцу Сергеју Трифуновићу кад смо се срели у Атини поводом опроштаја од кошарке Дуде Ивковића’’, сећа се Чутура.

Ипак, са ове временске тачке највише се памти такмичење у закуцавању. Кукоч је узео награду победничким закуцавањем кад је направио нешто што је тада могао само Мајкл Џордан. Сплитски чаробњак је полетео и закуцао са линије слободних бацања. И то два пута, јер му једно није било довољно...

За такмичење у закуцавању пријавило се око 20 кошаркаша. Већина њих биле су звезде најјаче лиге након НБА. Самир Авдић, Мирослав Пецарски, Тони Кукоч и остали. Међу њих се угурао један омалени анонимни 18-годишњи клинац из Задра Зоран Бацаља.

‘’Није ме пријавио Задар, за чије сам јуниоре играо већ сам се пријавио сам, преко магазина ‘Кош’ који је излазио у то време. Кад су ми јавили да сам упао, КК Задар је пристао ми обезбеди превоз до Сарајева и покрио ми је све трошкове за четири дана колико је све трајало'', рекао је Бацаља.

Бацаља је пред препуне трибине Скендерије изашао у дресу Мајкла Џордана којег му је посудио тадашњи члан Задра Дејан Бодирога.

‘’ Како у то време нисам био првотимац Задра, нисам желео да обучем њихов дрес него сам понео Џорданов који сам посудио од Дејана Бодироге који је ваш тада дошао на позајмицу у Задар, додао је Бацаља.

Жири је за победника прогласио Кукоча, али публика је мислила другачије. Млади Бацаља је добио награду гледалаца, а Тони, иначе љубимац сарајевске публике, звиждуке током примања награде.

То је била кошарка....


 


 


 


 


 


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)