АНА ЈОКОВИЋ: У 2021. години очекујем бар једну медаљу кошаркашица

Танјуг

01. 01. 2021. у 13:17

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Кошаркашког савеза Србије за женску кошарку Ана Јоковић изјавила је да са још већом енергијом улази у нови мандат и да се нада бар једном одличју сениорки у 2021. години.

АНА ЈОКОВИЋ: У 2021. години очекујем бар једну медаљу кошаркашица

Фото: Танјуг

Јоковић је средином децембра добила нови мандат на месту на ком је постваљена 2011. године од када је кренуо успон женске кошарке.

"Некако је све то брзо прошло. Да су направљени историјски резултати, стварно јесу. Што са освајањем европског злата, што одласком на Олимпијске игре после 28 година. Пет пута узастопно учестујемо на Европским првенствима, два пута на Олимпијским играма и само смо пропустили једно такмичење - Светско првенство. Неко би рекао да даље од овога не може, али сматрам да може. Увек може више и боље и са још већом енергијом улазим у нови мандат", рекла је Јоковић Тањугу.

Систем успостављен те 2011. године женској кошарци донео је европско злато и бронзу, као и олимпијску бронзу.

"Од када сам на овој функцији, од мене никада нико није чуо да причам од претходницама и како је било пре. Оно што је успостављено у мом мантату јесте да не постоје поделе на мушку и женску кошарку што се тиче логистике, услова и организације. Апсолулутно смо успели у томе да будемо сервис селекторки и играчицама. Сматрам да и ту можемо један корак више и боље".

Фокус у новом мандату је јасан - рад са млађим категоријама и напредак струке.

"Корона нас је доста пореметила, морали смо да откажемо сва такмичења, али смо планове и програме свих репрезентативних селекција спровели и наставили смо конитинуитет. Што се тиче млађих репрезентативних селекција, циљ је да се развијају играчи за сениорску репрезентацију. У ФИБА прозору у Истанбулу смо од 14 играчица имали пет играчица које су поникле у млађим репрезентативним селекцијама", каже Јоковић.

"У последњих осам-девет године, оно што није напредовало јесте струка. Имамо ми деце, имамо 110 женских клубова и 3.500 регистрованих кошаркашица, али фали нам да се та талентована деца развијају у правом смеру", рекла је Јоковић и додала да је проблем клупска кошарка и неиграње европских клупских такмичења.

"Тешка су времена и имамо великих проблема што се тиче женске клупске кошарке, али клубови су добили су помоћ од држве и надам се да ће адекватно да утроше тај новац. Оно на чему ја инсистирам од клубова, јесте база и млади играчи".

Кошаркашице су у 2020. години оставриле два велика циља - пласман на Олимпијске игре и на Европско првенство пре последњег квалификационог прозора.

"Биће веома тешка година што се тиће сениорске репретезнатције, јер ћемо у месец дана имати два такмичења. Ми више не вребрамо из прикрајка, ипак нас сврставају у топ пет репрезентација у Европи, а на свету смо осми. Идемо са са највећим могућим циљевима, да нас здравље послужи. Што се сенироки тиче, очекујем бар једно одличље са два такмичења", каже Јоковић.

Како каже, много новца је уложемо последњих година, када је Србија била домаћин ЕП 2019, а онда и домаћин за олимпијски квалификације.

"Све то се исплатило, а мој циљ је да освојимо и неко одличје на Сетском првенству. ЕП 2021. је квалификационо за СП 2022. у Аустралији и потајно се томе надам. Сигурно ће доћи до смене генерација, али ја сам оптимиста".

Јавност ће и овог лета имати велика очекивања од изабраница Марине Маљковић, које ће у месец дана бранити два медаље.

"Ми смо њих и 2019. године сачували од притиска јавности када смо били домаћини ЕП. Мислим да ћемо успети и у 2021, јер само треба да радимо оно што је досад рађено. Ми смо увек ишли тежим путем од 2012. и првих квалификација па до ове године, која је била тешка. Домаћни сте квалификационог турнира, сав притиска је на вама. Сад све репрезенатције Србију гледају другачије и очекује се највећи могући резултат. Сви су 2019. године били тужни што нисмо ушли у финале и узели злато. Некад смо се радовали ако одемо на ЕП, а сад тужни што нисмо узели злато. По томе видите колико је направљен искорак када је женска кошарка у питању", рекла је Јоковић, која је упитана шта је научила у 2020. години.

"Оно што сам увек знала, да је здравље број 1. Да је то најбитнија ставка у животу и да је спорт споредан по том питању. Чудна, психички тешка година. Све се своди на кућу-посао, народ је и даље у страху. Алеплујем да се поштују мере. И ова година ће бити тешка, али само да се заврши ова епидемија и да почнемо да живимо као раније", закључила је Јоковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)