ЛАНЕ ЈОВАНОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Свет нас третира као нижу расу! Ђоковић и Јокић су то што јесу јер су се такви родили

Новости онлине

14. 05. 2021. у 13:53

МИЛАН Лане Јовановић је направио велику фудбалску каријеру, донео је много тога српском националном тиму и био познат као човек без длаке на језику.

ЛАНЕ ЈОВАНОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Свет нас третира као нижу расу!  Ђоковић и Јокић су то што јесу јер су се такви родили

Милан Лане Јовановић

Исти такав је и ван фудбалског правоугаоника, можда га зато и нема у српском фудбалу, али оно што је рекао у интервју за “Експрес” најбоље говори о стању у српском спорту.

Лане је причао о одрастању данашње омладине, идолима, репрезентацији и српском фудбалу.

о Морам својој деци да будем пример, да их изведем на прави пут.

- Отворено је питање ко су деци данас идоли, како ће се формирати ако морају да са 16 или 17 година играју намештену утакмицу, да прихвате систем зла и преваре. О сениорском фудбалу да не причам. Нама је свако коло под сумњом, 15 утакмица Суперлиге и Прве лиге су под сумњом.

о Ко су фудбалски ауторитети данашњих генерација које воле ову игру?

- Данас су фудбалски ауторитети навијачи. То је тренутно у Србији занимање. Ниси завршио школу, ниси ништа завршио, живиш од недостатка доказа, возиш аутомобил скупљи него онај што возе фудбалери. Када кажем навијач, мислим генерално, не алудирам ни на кога поименично, само дајем слику накарадног система вредности, који је на сцени.

о Не виђају Вас на утакмицама, чини се да не гледате српски фудбал уживо?

- Не, не гледам, и нисам једини. У Новом Саду живи тренутно неколико репрезентативаца. Мислим на Красића, Качара, Степанова, Аврамова. Мислим и на Батака и Танасијевића, који су били репрезентативци Црне Горе. Придружиће нам се једног дана и Тадић, Гаћиновић, браћа Милинковић-Савић. Оно што редовно гледам је репрезентација. И чиним то с великом страшћу. То је ваљда усађено у мени.

о Сада је селектор Пикси, шта наша репрезентација нема, а морала би да има на путу до успеха?

- Пикси нема чаробни штапић. Нико га нема. Оно што прави резултат је континуитет. Ми то немамо. Друга ствар је амбијент. То такође намамо. Не верује нам ни јавност. Сви причамо о резултату, а ја бих да причамо о вредностима, које остављамо. Ако погледате номенклатуру људи који су на најодговорнијим функцијама, друштвеним, не државним, видећете да то нису најквалитетнији људи које имамо. То су можда најбољи другови, пријатељи, кумови... И то поштујем. Али, није суштина у томе, већ да што више квалитетних људи буде независно, да раде поштено и дају максимум свог потенцијала.

о Као и судије на фудбалским утакмицама?

- Требало би истрајати на томе да у фудбалу не могу да раде они који су имали проблем са законом. Фудбал је метафора друштва. Ми на спортским борилиштима тражимо поштено суеђње, а то што поштења немамо у животу, нама је изгледа сасвим нормално. Ми смо држава која губи 50.000 грађана годишње. Дневно гбубимо батаљон људи. У таквом стању биолошког нестајања, у одласцима најпаметнијег и најздравијег, генетски најплоднијег, интелектуално најпотентнијег становништва, ми једноставно морамо да сами са собом рашчистимо неке ствари.

о Тренутно су наши најбољи спортисти Ђоковић и Јокић, али им то у свету неки не признају?

- Свет нас третира као нижу расу, не само нас. Мислим на све балканске народе. Ђоковић и Јокић су то што јесу јер су се такви родили. Генијалност не даје тренер, он може само да је усмери, генијалност се рађа. Данас сви тренирају два пута дневно, сви имају услове за опоравак, фантастичну припрему и све друго, али само један буде велики. Велики као Ђоковић, Јокић или Савићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)