ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ: Тухел и Емери показали тренерску класу; Шпанац се осветио Арсеналу за отказ, Немац препородио Челси

Ђ. САМОИЛОВИЋ

07. 05. 2021. у 19:27

НОВОГОДИШЊЕ празнике 2019. и 2020, Унаи Емери и Томас Тухел су дочекали на бироу незапослених тренера.

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ: Тухел и Емери показали тренерску класу; Шпанац се осветио Арсеналу за отказ, Немац препородио Челси

ФОТО: Танјуг/АП

Арсенал је крајем новембра претпрошле године одлучио да уручи отказ Шпанцу после 18 месеци рада, док је то исто и ПСЖ учинио Немцу крајем децембра прошле године. Сада, када су се пласирали у финале Еврокупова, врло лако се може закључити да су њихови претходни клубови направили велике грешке.

Пре свега се то односи на Немца који је ПСЖ лане у Лисабону довео до финала Лиге шампиона, али није могао преко Бајернове машинерије. Ове сезоне је кренуо у исти поход са Парижанима, али неслагања са менаџментом и спортским директором Леонардом, довели су до тога да 25. децембар буде његов последњи радни дан на "Парку Принчева".

Ипак, брзо се Тухел дочекао на ноге, преузео је нестабилни Челси крајем јануара и у среду увече печатирао успешних три и по месеца пласманом у финале Лиге шампиона. ПСЖ није био те среће са Маурисијом Покетином, а приде је близу и да испусти титулу у Француској.

Када је у питању Емери, у фудбалским круговима познатији као "господин четвртак" због своје умешности у Лиги Европе (освојио три са Севиљом), за њега је посао у Арсеналу од почетка кренуо низбрдо. Недовољно познавање енглеског језика на шта су се навијачи неретко шалили, преко пуштања битних играча за џабе и на крају губљења финала у такмичењу у којем је најбољи на свету вероватно. Све то је утицало да после неколико месеци у сезони '19/'20, Емери добије отказ.

- Управа ми је рекла да стоји уз мене, али нису могли да ме заштите пред свлачионицом и играчима. Истина је да сам се осећао усамљено и резултати су ми говорили да треба да одем - рекао је Шпанац, за "Гардијан", неколико месеци након отпуштања.

Ипак, и он се снашао на најбољи начин. Преузео је Виљареал летос и већ донео резултат "жутој подморници" која је сачувала образ тимова са копненог дела Старог континента и спречила друго енглеско финале у завршници Еврокупова избацивши Емеријев бивши клуб Арсенал на том путу. Судбина се занимљиво поиграла са "тобџијама" које наредне сезоне можда и не изађу у Европу пошто су тренутно девети, док ће Емери 26. маја против Јунајтеда имати прилику да избори пласман у Лигу шампиона и четврту титулу Лиге Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)