РИЈЕКА НИЈЕ БИЛА РИЈЕКА ОД САМОГ ПОЧЕТКА: Хрватски прволигаш „променио” датум оснивања

Novosti online

18. 12. 2020. у 21:42

ХРВАТСКИ фудбалски клуб Ријека представио је монографију "Ријека белих снова" у којој се датум оснивања клуба "помера" из досадашње 1946. неких 40 година раније.

РИЈЕКА НИЈЕ БИЛА РИЈЕКА ОД САМОГ ПОЧЕТКА: Хрватски прволигаш „променио” датум оснивања

ФОТО: Википедија

Богата грађа ријечке фудбалске историје која датира из 19. века окупљена је на једном месту, а као почетак ријечког фудбалског прволигаша и нови датум оснивања клуба забележен је 25. новембар 1906.

- Овакав рад и монографија догађају се једном или два пута у животу издавача. Изузетна ми је част што сам имао прилику да створим ову књигу са многим сарадницима. Истакао бих укљученост ХНК Ријека у читав пројекат, имао сам сву подршку у раду. Желимо да нагласимо да се фудбал у Ријеци почео играти 1873. године, а вероватно и пре тога - рекао је Драган Огурлић, главни уредник издавачке куће која је објавила монографију, објашњавајући везу због чега је нови клуб основан 25. Новембра 1906:

- Године 1904. у Ријеци је формиран први спортски клуб под именом "Олимпија", који је две године касније основао своју фудбалску секцију. Од тог тренутка можемо у једном континуитету да пратимо играче, управе и утакмице и то треба нагласити. Континуитет играња и сан о великом клубу, који ће играти највеће утакмице, траје од 1906. године. Он ће бити апострофиран у тренутку када је адаптирана Кантрида, стари каменолом, 1913. године. Кантрида је од тог тренутка дом Олимпији, Фиумани, Кварнеру и Ријеци - рекао је Драган Огурлић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan

19.12.2020. 10:06

U Hrvatskoj više čovjek nezna da li je ponedeljak stvarno ponedeljak ili nije. Kradu se ličnosti drugih naroda, povjest se mjenja i laže a sada se i mjenja godina osnivanja sportskih klubova da bi imali dužu tradiciju. Mali narod sa malim mozgom.