ТРОЈИЦА ИТАЛИЈАНА УЖИВАЈУ У БЕОГРАДУ: Станковићеви сарадници презадовољни, уче српски и добро памте навијаче

В. Н.

25. 07. 2020. у 17:08

КАДА је дошао на место шефа стручног штаба Црвене звезде, Дејан Станковић је са собом довео и три Италијана.

ТРОЈИЦА ИТАЛИЈАНА УЖИВАЈУ У БЕОГРАДУ: Станковићеви сарадници презадовољни, уче српски и добро памте навијаче

Фото: ФК Црвена звезда

Тренер голмана Пјерлуиђи Бривио, кондициони тренер Федерико Панонћини и аналитичар Винћенцо Сасо били су скептични око новог изазова у каријери, таман колико је и нова средина била несигурна у то колико они заправо могу да допринесу клубу из Љутице Богдана. Неколико месеци касније, тројица Италијана су презадовољна несвакидашњим искуством, а и црвено-бели листом хвале професионалце са "чизме".

- За мене је ово сјајно искуство и занимљива авантура. У Црвеној звезди сам већ седам месеци, дошао сам са тренером Станковићем. Све пролази у најбољем реду, важно ми је да је добра атмосфера за рад и да су играчи потпуно предани раду. Изузетно сам задовољан оним што је урађено на првом делу припрема и утисак ми је да све више напредујемо. Вредно се ради и срећан сам због тога - сумира Панонћини утиске.

Свестан је Панонћини да његов задатак у тиму не оставља простора за идиличан однос са фудбалерима.

- Моја улога је специфична. Сигурно је да ме играчи не воле превише док тренирамо. Шалу на страну, они су професионалци, разумеју све и свесни су да све моје идеје које спроводимо у дело на тренинзима имају за циљ да потпуно заврше њихову физичку спрему. Знам да се често осећају уморно, посебно на припремама, али сам сигуран и да су они свесни тога да је сада тешко, али да ће плодове рада убирати касније, током сезоне. Закључак је јасан - кад тренирамо сигурно да ме не воле, али после тренинга смо поново у добрим односима.

ДЕЛИЈЕ ПАМТЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ

ПРИСЕТИО се кондициони тренер искуства са присталицама клуба приликом гостовања Милана у Београду пре више од три деценије.

- Сећам се утакмице против Милана и феноменалних навијача Звезде, тако да могу да кажем да сам веома упућен у њихову лојалност. Потрудићемо се да их усрећимо - истиче Панонћини.

Аналитичар Винћенцо Сасо открива детаље из свог "ресора".

- Када сте у великом клубу као што је Црвена звезда, важно је да све посматрате аналитички и да будете свесни сваке ситнице у игри вашег тима. Морамо да будемо сигурни да на прави начин преносимо идеје играчима на терену. У мом послу су битне две ствари. Прва је анализа наше игре, а друга је проучавање противника у припреми за утакмице. Лично ми је битнији први део, јер је кључно да ми будемо свесни како да имплементирамо наше идеје, како да контролишемо игру и слично.

Пјерлуиђи Бривио је веома срећан због чињенице да је део стручног штаба српског шампиона.

- За мене је право задовољство што сам овде, јер Црвена звезда је велики клуб. Имамо добар стручни штаб и уживам да радим овде. Што се голмана тиче, Борјан је одличан момак, али је мало "луд". Шалу на страну, веома је посвећен и рад са њим, као и са осталим голманима, заиста је сјајан. Имамо и младе голмане који су од скоро са нама, тако да ћу имати прилике и њих боље да упознам кроз тренинге.

Сва тројица Италијана су одушевљена нашим главним градом.

- Познавао сам Београд и пре него што сам дошао овде да радим и живим. Међутим, раније када сам долазио са претходним клубовима у којима сам радио нисам био у прилици да видим град. Морам да кажем да ми се много допада то што су људи веома пријатни и пријатељски настројени. Не можете ни да замислите колико је то битно када дођете у земљу која није ваша. Кад год одем у ресторан, сви су насмејани и то је дивно. Срби су гостољубиви и заиста се осећам као код куће, што је веома битно и за мој посао - тврди Панонћини.

СРПСКИ ЈЕЗИК СВЕ БОЉИ

ОД тројице Италијана у стручном штабу, српски, за сада, најбоље иде тренеру голмана.

- На српском знам да кажем неке основне ствари попут "како си", "добро сам", "идемо", такође знам да бројим, знам боје. Полако учим, корак по корак - истиче Бривио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ilija

25.07.2020. 17:55

Super stvar sa Talijanskim Pomocnicima,zna se da im je Fudbal u krvi,zna seda su mudri takticari i zna se da Talijani se odlicno znaju Branit sto u fusbalu je isto vazno kao i napad.Daklen za svaku pohvalu.Zato Dejane napravite novu Zvezdu, sa TalijanskoSrbskom Kuhinjom.

vojislav ilic

31.07.2020. 14:02

Posle zadnje utakmice sa Borcem B.L. moze da se na racun strucnog staba upute velike pohvale jer je na toj utakmici Zvezda izgledala dobro u odnosu na period posle korone pa na tim prvim utakmicama u pripremno periodu. Raduje fizicka pripremljenost igraca a i tokom utakmice se videlo da se tezi igri koja ima perspektivu, da se kroz igru, konbinatoriku, maksimalnim zalaganjem svih igraca dodje do rezultata. Sa takvim pristupom doci ce i rezultati. Samo napred.