МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Сунчање, шах, клавир... у 3. класи (9)

Владимир Станковић

11. 07. 2020. у 19:47 >> 22:53

ПОСЛЕ тродневног путовања возом, репрезентативци су стигли у Марсељ, где су преспавали у хотелу симболичног назива "Викторија".

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Сунчање, шах, клавир... у 3. класи (9)

Фото: Приватна архива

Пред укрцавање на брод "Флорида", др Андрејевић је од француских домаћина чуо да ће четири европске репрезентације бити распоређене у четири различите групе.

Између вежби на палуби и оброка, време на броду свако је прекраћивао онако како је знао и умео. Лала Најдановић је био шампион у табланету, Милутинац се сунчао, свирао усну хармонику и писао писма својој вереници Ели, Микица Арсенијевић је дискутовао о стручним стварима са бродским официрима, Тео Спасојевић одлично је свирао клавир, играо се шах... Већина играча слободно време проводила је у трећој класи, где је, као на "Титанику", било најзабавније. Пале су и прве симпатије...

Од Лас Палмаса на Канарима, па до Рио де Жанеира, 10 дана није виђено копно, што је голмана Милана Стојановића навело да изјави како ће пољубити мајчицу земљу чим пристану у Рио. Приликом преласка екватора, управа брода приредила је традиционални маскенбал.

Десетог дана пута од Канара, у петак 4. јуна, "Флорида" је упловила у луку Рио де Жанеира. С обзиром на то да је брод стигао око 23 сата, искрцавање је одложено за сутрадан. Ујутро су прво лекари и санитарне власти посетиле брод, а када је дато "зелено светло", играчи су кренули у шетњу.

Милан Стојановић је одржао обећање и пољубио "мајчицу земљу". Нашу екипу је окупирао велики број бразилских новинара, а ту је био и један фотограф листа "Пренса" из Буенос Ајреса, који је већ по подне авионом послао својој редакцији слике Југословена.

Руководство нашег тима сазнало је последње детаље у вези с турниром: дефинитивно учествује само 13 репрезентација, подељених у четири групе. Бразилске новине спекулисале су о "вођама група", нагађало се да би то могле бити репрезентације Уругваја, Аргентине, Бразила и Белгије, док би остале екипе биле распоређене жребом.

Наша експедиција посетила је стадион "Васко да Гама". Сви су били импресионирани оним што су видели.

"Флорида" је увече испловила из Рија и убрзо улетела у приличну буру, која је мало покварила расположење, али фудбалери су већ били "искусни морски вукови", тако да није било превише узбуђења. Управа брода приредила је опроштајно вече, играло се до касних сати.

После 18 дана пловидбе, "Флорида" је 8. јула у 11 сати упловила у луку Монтевидеа. Тек што је брод пристао, на палубу су се попели лично Жил Риме, представници уругвајског Савеза и комплетна репрезентација Француске. Наши фудбалери поздравили су госте са три пута "здраво", а руководство је сазнало да је обављен жреб и да смо у групи са Бразилом и Боливијом.

На обали је играче дочекало између две и три хиљаде људи. Из масе која је извикивала пароле "Вива Уругвај" и "Живела Југославија" у једном тренутку зачули су се повици:

- Доле Срби, доле Александар Први и последњи, уа краљ, доле крвава диктатура...

Полиција је, иако није до краја разумела о чему се ради, брзо интервеснисала и смирила ситуацију. Инцидент није превише узбудио ни играче ни руководство, које је претпоставило да је реч о исељеницима хрватског порекла који нису били обавештени о томе зашто у екипи нема њихових земљака.

ПУТОВАЊЕ БРОДОМ ДУГИМ 147,6 М

БРОД којим је путовала репрезентација Југославије имао је носивост 14 тона, вукли су га мотори од 9.000 коњских снага, био је дуг 147,60 метара, а широк 18,45. Екипа се укрцала у 18.00, а први утисци били су повољни.

Кабине су биле простране, са по четири кревета, али је нашој екипи учињен уступак да буду тројица у једној. Играчи су били врло задовољни квалитетом хране која је сервирана за вечеру, наравно, уз одлично француско вино.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)