ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА стаје на пут бахатим менаџерима

Novosti online

25. 09. 2022. у 16:15

СВЕТСКА фудбалска федерација (ФИФА) спремила је истинску револуцију у свету фудбала када је у питању рад агената.

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА стаје на пут бахатим менаџерима

Foto: Profimedia

У протеклих 20-ак година фудбалски агенти постали су неизбежан део великих трансфера. Они су имали моћ да одрађују токове послова у преговорима и за то су узимали огромне провизије, које су некад износиле и неколико десетина милиона евра.

ФИФА је међутим одлучила стати на крај огромним провизијама за агенте. На састанку који је заказан за 21. октобар светска кућа фудбала донеће правило о ограничењу њихових провизија.

Још увек није познато како ће то правило бити конкретно примењивано. Оно што се зна је да ће новом уредбом која би требала ступити на снагу 1. јула 2023. године агенте оставити без огромног новца и то им се сигурно неће допасти.

Један од њих је већ најавио жалбе на било каква ограничења ФИФА. Џонатан Барнет ће преко суда покушати да заустави било какве процесе и бориће се за права фудбалских менаџера.

Поред ограничења зарада фудбалских менаџера, ФИФА планира додатно наградити клубове који доста раде са младим играчима и омогућиће им зараду од њихових будућих трансфера.

Фото: Архива Новости

Тако ће клубови који буду регистровали играче на најмање три године, почевши од 15 године, имати загарантован и фиксан проценат од наредне продаје играча.

Такође, агенти ће имати много више посла када је у питању заступање малолетних фудбалера. Моћи ће да потписују уговоре о заступању са играчима само уз дозволу законског старатеља (родитеља), а све ће ступити на снагу најраније шест месеци пре него што млади фудбалер напуни 16 година.

ФИФА на овај начин покушава заштити младе играче, али и клубове, који су често жртве похлепних агената који раде шта желе и често оштете младе играче који због њих нестану са сцене.

Побуне агената ће сигурно бити. Неће се они лагано одрећи милиона евра, али реално, било је време да неко стане у крај њиховој бахатости.

БОНУС ВИДЕО: Пикси добитник златне повеље ФС Републике Српске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАДАЛ И ФЕДЕРЕР ЧУПАЈУ КОСУ: Новак Ђоковић добио титулу и за Аустралијан опен 2022.

НАДАЛ И ФЕДЕРЕР "ЧУПАЈУ КОСУ": Новак Ђоковић добио "титулу" и за Аустралијан опен 2022.

НОВАК Ђоковић је фантастично одиграо у другој половини 2022. године, освојио и Завршни мастерс турнир у Торину, чиме је на најбољи начин најавио повратак на омиљени гренд слем. А иако је почетак сезоне био драматичан, а за њега и те како трауматичан, стигла је и утешна награда.

07. 12. 2022. у 15:31

Коментари (0)

ПОРОДИЛА СЕ НАТАША КОВАЧЕВИЋ: Лепе вести у дому кошаркашице, беба добила моћно име (ФОТО)