СТОЛИЦА ПРЕДСТАВЉЕН: Играћемо нападачки фудбал, Станојевић моја инспирација

А. Илић

09. 06. 2022. у 16:00 >> 16:06

ФУДБАЛСКИ клуб Партизан представља новог тренера, на место шефа струке тима из Хумске стигао је Илија Столица.

СТОЛИЦА ПРЕДСТАВЉЕН: Играћемо нападачки фудбал, Станојевић моја инспирација

ФОТО: Н.Скендерија

Представљање Илије Столице у Хумској

Сарадња са медијима

Рекао је малопре директор, ја сам неко ко воли да разговара са новинарима, сада отворено кажем свим новинарима, увек сам отворен да до краја разговарам о свим темама за које могу и коју знам. Сви из љубави ка фудбалу имамо мишљење и ставове. Увек ћу ствари да истерам на чистац, прихватао то неко или не.

ИЛИЕВ: "Ја гарантујем за овог дечка" - Шта као спортски директор може да гарантује везано за тренера?

- Ово сам много пута чуо у разговору са Илијом. Ту реченицу сам хтео први пут да изговорим 2017, не бих је сада изговарао јер сам је већ рекао. Зато верујем да је сусрет са Илијом дошао у правом тренутку, верујем искрено у све ово, желео бих да сваки играч Партизана верује, да сви фудбалски људи верују у ову причу.

ФОТО: Н.Скендерија

 

О младим играчима у репрезентативним селекцијама

Илиев: Шта се десило, то морате да питате људе из савеза. Није да нема младих играча Партизана у репрезентацијама. Јовић се претходне сезоне фудбалски наметнуо, млади играчи осцилирају, нажалост, имао је и две везане повреде и у тим годинама тешко је надокнадити изгубљено. Верујемо да многи од њих, када помињеш Миловановића, имао је несрећу да игра на позицији најбољег стрелца клуба (Гомеш), а зато није позван у репрезентацију. Наша школа је непресушан извор младих талената. Млади играчи клубу доносе егзистенцију, наш стил функционисања, када смо о Столици размишљали, јесте управо тај рад са младим играчима, жеља да сваки играч буде бољи него што је био претходних година.

О претходним ангажманима

FOTO: N. Skenderija

Знате како, то је једна комплексна прича. Искуство не служи ничему ако не извучеш поуке. Ја, као Илија Столица сам реаговао како сам реаговао, револуционарно, а тако не можете да решите ништа. Ја сам увек имао жељу да уведем ред, нажалост, наилазите на отпор људи где га најмање очекујете. Свака моја претходна прича има јасну поруку, а то је довело до тога да будем какав јесам. Марко Путичанин је специјална особа, а поред Марка, када бих могао своју каријеру да кроз то повучем, трудио сам се да им дам смернице на људском нивоу, а из тога ко је порастао као играч... Мислим да их је било доста. Јако сам поносан на Марка.

Планови за нову сезону

Мој циљ је да побеђујем сваку утакмицу. Ја као тренер, у једном клубу који је овако комплексан по свим линијама, мора да постоји јасна визија, језгро екипе и наша деца која су прикључивана. Да то буду играчи који морају да осете чари првог тима на припремама. Ти играчи се касније прикључују првом тиму. Да се сада појави неко ко ће ме одушевити на тренинзима, не бих се либио да га одмах прикључим првом тиму. Наша деца оплемењују нашу причу, а то је микс искусних и младих играча са којом базирамо егзистенцију клуба. Трудићемо се да све око прелазног рока решимо у најкраћем могућем року. Видећемо кога можемо да користимо и рехабилитујемо, велика већина њих има жељу да остане у Партизану.

ФОТО: Н.Скендерија

О стручном штабу

Оно што је сигурно и желео бих да задржим, а чини богатство једног клуба, потрудићу се да људе из Телеоптика анимирамо и укључујемо у рад са нама. Наша деца и школа увек су били приоритет. Обожавам рад са младима, имам доста њих са којима сам радио. Имам много квалитетних људи са којима сам већ разговарао, сва та имена имаћете јасно дефинисана.

Спорт поравнава ствари

У спорту сам и васпитавам децу да буду спортисти. Знате их учим?  Ако неко уради 10 склекова, а неко девет, бољи је онај са више. Ако буде обрнуто, онда смо у проблему. Спорт је тај који поравнава ствари. Да ли је неко моћнији, богатији, јачи, то се анулира на терену. Ту не сме да буде повлашћених. Терен се не повећава, за све је исти. Многе ствари су се побољшале, у великој већини сезоне ВАР је побољшао многе ствари. Оно за чим жалим, а на то не могу да утичем су наши терени. Да ли ће неко то препознати као важну ствар, често чујем да је терен исти за мене какав и за тебе, да имам уверавања да ће све бити како треба, имам, да ми је јасно где сам, јасно ми је.

СТОЛИЦА: Сваки навијач Партизана биће поносан

-Ја нас све доживљавам као навијаче Партизана и не верујем да је икоме пријатно да чује да пет година нисмо освојили трофеј. Са друге стране, онако како ми размишљамо и како улазимо у све то, направиће заокрет у нашем доживљавању стварности. Ствари које су у оквиру мојих ингеренција биће како треба да буду. Спорт ћемо усмерити на страну на коју треба да буде усмерен. Верујем да ће сваки навијач Партизана бити поносан, онај који пати са њим када није добро, а ја то доживњавам први тако, ја немам други, борићу се за овај клуб како год било. Када ће се тај моментум окренути на нашу страну, верујте ми потрудићу се да то буде од првог дана.

ИЛИЕВ: Столица је супериорнији тренер од других

Лепо је слушати Ику како одговара на ваша питања. Морам признати да у свим нашим разговорима који су били дуги сам све ово чуо и знам шта очекује Партизан и све нас, када је прелазни рок у питању. Добро вам је познато да нисмо желели да реагујемо до доласка новог тренера. Вратио бих се на неке ваше, медијске, да кажем провокације "тренер је овај, тренер је онај". Ика је дао страшан одговор када је рекао што се није то нешто десило. Изузетно сам срећан што сам након пет година имао прилику да чујем од њега, а могу да кажем да је он 2017. године био мој први пик. Супериорнији је од многих тренера. Разлог зашто је сада овде, јесте што је он схватио, што нас је све убедио да је он сигурно најбоље решење за Партизан. Поносан сам због тога и убеђен да ће сарадња бити плодоносна за наш клуб. Верујем да Илија од сваког играча може да извуче максимум, познат је као тренер који воли офанзивни фудбал. Имамо доста посла, чека нас паклено лето. Да ли ћемо и у ком периоду успети, имамо жеље, волели бисмо да их реализујемо не данас, него јуче. Зависи све то од тржишта, сигурно је да ћемо бити посвећени. Баш због свега тога скратићемо време за све то.

Столица: Припремао сам се за овај тренутак

Увек сам имао огромну жељу да будем успешан тренер Партизана који ће своје време обележити на јасан начин. Увек сам долазио на разговоре са огромном жељом да сарађујемо. Када сам схватио да ту морам да будем због Партизана, схватио сам да, ако бих се нешто кајао, то је да нисам био тренер Партизана. Тренерску каријеру сам започео управо припремајући се за овако нешто, да знам шта су ми приоритети. То је: да што пре прођемо кроз играчки кадар. Директор ће дати све од себе да жеље које имамо, а добро је што се разумемо, јесте да ћемо покушати да их реализујемо у што краћем року.

Обавеза према члановима породице

У каријери сам окаректерисан као човек који је принципијелан. Имам обавезу и према члановима своје породице који нису ту са мном, а који би дали све на свету да ме виде на овом месту. Оно што могу да обећам, тежићемо томе да побеђујемо, шта ће нам то донети, видећемо.

ФОТО: Н.Скендерија

Урадићемо што више до одласка на припреме

- Почетак припрема је идеална позиција за долазак. Први пут усред сезоне имаћемо Светско првенство. Само четири недеље  имамо за припреме. Оно што би требало да буде добро, онај период у Партизану је најкомплексији, управо у летњем периоду. Следи нам после нека пауза од три месеца која ће бити идеална за уигравање. Волео бих да у понедељак већ имам комплетиран тим, међутим, јасно ми је да је прелазни рок жива ствар коју морамо да решавамо у ходу. Сигуран сам да ћемо дати од себе све да што пре обавимо разговоре са играчима, да сагледамо играчки кадар на прави начин. Свака промена тренера има на неког играча позитивну, на некога негативну. Гледаћемо да што више урадимо до одласка на припреме.

Васпитање играча Партизана је другачије

- Јако је важна адатација на постојећи играчки кадар. Када можете да оплемените играчки кадар посежете за тим. Са друге стране имате играче који ће тај модел оплеменити. Психологија играча Партизана и њихово васпитање је такво да су научени да ручају, вечерају и тренирају заједно. Не видим другачији начин да Партизан функционише. Ја сам ту да то уобличим.

Трофеј у ЛЕ или дупла круна?

- Ставили сте хипотетичко питање које је јако забавно. Дупла круна подразумева многе ствари које специфична сезона пред нама доноси. Ако бих могао да направим неки микс, то је да видим пуне трибине насмејаних људи који ће подржавати Партизан и бити са нама у радости и тузи. То ће бити пут како да дођемо до циља, трофеји као циљ морају бити увек испред Партизана и то је задовољство овог посла. Дерби је јако рано, а оно што је најважније, јер не волим да се бавим хипотетичким питањима. Разговарао сам са Станојевићем.

 

Дуго сам разговарао са Станојевићем

- Као Партизановац морам да се захвалим њему, јер је мој пријатељ изнео једну тешку сезону. Био је у конкуренцији за титулу, освојио рекордан број бодова, могли смо то да зачинимо трофејем у купу. Утисак ми је био да је Партизан у огромном проблему и да је ситуација невероватна. Сале је дао себе целог Партизану. Један је у плејади људи који ће бити моја инспирација. Не доживљавам себе као војника, већ човека који је спреман да заштити оно што воли, а Станојевић је неко ко може да буде смерница у тој посвећености. Довољно је да кажем како доживљавам Станојевића и људе који пролазе кроз све ово. Не гледам то кроз освојене бодове, већ видим човека који је спреман да учини све да заштити своју кућу. Поставио је ствари на такав начин, невероватно је да је освојио рекордан број бодова, а то није било довољно за титулу.

О играчком кадру

- Разговарали смо дуго, знам шта носи ова функција. Знам колико одвлачења пажње постоји за разне ствари. Све што смо овде замислили, окупили смо се због тога што желимо да видимо шта играчи могу да ураде на терену. Има играча који могу да покажу много. Има играча који су задовољни и незадовољни. Имамо идеју како да то освежимо. Драго ми је што смо по тим питањима се поклопили директор и ја. То ћете морати да мало причекате и да имате мало стрпљења.

15.10 Долазите у клуб који је ваша кућа, шта је то што Играчи Партизана могу да очекују од вас, једно је од питања за Илију Столицу?

- Могу да очекују директну комуникацију. Јасно је да је велика већина играча дуго у клубу и зна шта је однос према клубу и дресу. Оно о чему смо подобно и дуго причали, јесте да ћемо играчима олакшати приступ обавезама и захтевима које носи овај дрес. Оно што је испред свих нас јесте Партизан. Оно што они очекују од самих себе, очекујем и ја.

Поменута је сезона 2015. и 2017, каква су ваша сећања на то?

Често се потенцира и спомиње 2017. година. Ја сам био професионалац који је радио свој посао. У околностима које су такве какве су. То су само неке од обавеза мене као тренера. Има разних прича којих могу да се дотакнем пре те утакмице, и после те утакмице. То су лепе ствари, али морам да признам, давна прошлост. У 2022. години смо, то искуство је иза нас, причаћемо о ономе што треба да буде, а не ономе шта је било.

Могу ли навијачи да очекују неочекивано?

- Сви смо ту да очекујемо, прво и основно, оно што је очекивано. Излазићемо сваки меч са нашом идејом, ставом и принципима игре. Навијачи ће добити клуб који ће са задовољством гледати. Све оно на шта не можемо да утичемо оставићемо са стране.

СТОЛИЦА: Долазак у Партизан је велика одговорност

- Емоција коју осећам је дугогодишња и превазилази било какве изазове, недоумице, питања и потпитања. Везиван сам више пута за Партизан и често смо разговарали на ту тему. Можда то из ове перспективе изгледа другачије. Неки кажу да је овај пут тежак, неки да је компликован, а ја да је најбољи могући. Знање и искуство које носим од играчких и тренерских дана, обележили су мој читав живот. Осећам се да сам дошао у моју кућу, да служим клубу, циљ свих нас је да навијаче вратимо на трибину. Ту смо сви да служимо Партизану

ИЛИЕВ: Фудбалска Србија је презадовољна

- Столица је човек који је направио револуцију у српском фудбалу. Неко ко је увек био један од оних који се везују за првог тренера Партизана. Он је човек који је индиректно учествовао у титули Партизана 2015. и 2017. године. Сада ћемо заједно да водимо Партизан ка игрању врхунског фудбала, а верујем да ће и резултати говорити томе у прилог.

УОЧИ ПРЕДСТАВЉАЊА

Некадашњи фудбалер црно-белих биће представљен данас од 15 часова у Хумској, а догађај можете да пратите уживо у наставку текста.

- Договорили смо се са Илијом Столицом, он ће сутра у 15 часова бити и званично представљен, рекао је Милорад Вучелић јуче.

Столица је у каријери водио младу и кадетску репрезентацију Србије, Вождовац, Војводину и Олимпију. На клупи ће наследити Александра Станојевића, који је напустио Партизан после пораза у полуфиналу Купа Србије од Црвене звезде (2:1).

БОНУС ВИДЕО: КАД ДРЖАВА БРИНЕ О ШАМПИОНИМА: Како су се низали успеси Србије у 2021. години

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Е, ЗАТО МРЗИМО НОВАКА ЂОКОВИЋА! Аустралија нетремице гледа ову емисију и сада јој све постаје јасно (ВИДЕО)

"Е, ЗАТО МРЗИМО НОВАКА ЂОКОВИЋА!" Аустралија нетремице гледа ову емисију и сада јој све постаје јасно (ВИДЕО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, и то годину дана након што је из Аустралије протеран као криминалац, а не рекордер тамошњег гренд слема. Међутим, остало је и самим Аустралијанцима питање - зашто су толико мрзели Нолета прошлог јануара, па су одговор потражили код стручњака.

06. 02. 2023. у 17:38

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

РАЗВОД МЕРКЕЛОВЕ: Понела је само једну ствар када је отишла