ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ ПЛИВАЈУ КА СВЕТСКОМ ВРХУ: Душан Величковић у Лесковцу бруси два велика талента

Слободан Крстовић

20. 01. 2022. у 10:00

НАШУ златну прошлост у пливању исписали су Милорад Чавић и Нађа Хигл, садашњост пишу Велимир Стјепановић, Андреј Барна, Ања Цревар, а будућност је у рукама генерације коју предводе Нина Станисављевић, Тања Поповић, Урош Живановић...

ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ ПЛИВАЈУ КА СВЕТСКОМ ВРХУ: Душан Величковић у Лесковцу бруси два велика талента

Фото: ПСС/Давид Дамњановић

Девојчице и дечаци рођени 2004, 2005. и млађи најављују берићетне дане за српско пливање.

- Стварно су историјска генерација, што су и показали обарањем два европска рекорда у јуниорској конкуренцији у мушко-женској и женској штафети. То је генерација која је јако квалитетна, сложна, која се истиче и по тимском духу. Нина Станисављевић је вођа међу дамама, Урош Живановић лидер међу момцима. Али, стварно има толико перспективних момака и девојака да је то нешто невероватно - истиче председник Стручног савета ПСС и човек који је направио бум са лесковачком Дубочицом Душан Величковић.

Фото: ПСС/Давид Дамњановић

Млади стручњак наглашава да у генерацији 2004. осим Нине и Тање одскачу и Ана Марковић, Сара Сворцан, Теа Ћулибрк, Мартина Буквић, која је иако две година млађа, пливала полуфинале на јуниорском ЕП у Риму. Из генерације 2005. издваја Уроша Живановића, двоструког полуфиналисту у конкуренцији две године старијих јуниора на ЕП у Риму. Урош је освајач три злата на Централноевропском првенству, злата на КОМЕН купу. Њему уз раме су Огњен Ковачевић, Петар Поповић, Матеја Рађеновић, Огњен Филиповић...

- Не бих волео да се огрешим о неког пливача кога нисам споменуо, али имамо генерацију која много обећава у будућности - подвлачи Величковић.

Фото: ПСС/Давид Дамњановић

Величковић у Лесковцу ради са Нином Станисављевић, Аном Марковић, Урошем Живановићем, а годину дана је под његовом командом била и Тања Поповић.

- Тања се вратила у Београд, јер јој је тешко пало што је одвојена од родитеља. Са њом сам имао изванредну сарадњу. А најважније је да су Нина и Тања пливале у финалу на 100 м слободно на јуниорском ЕП у Риму, што је историјски успех, јер никада нисмо имали две девојке у финалу. Уз то, оне су као јуниорке испливале Б олимпијску норму - прича Величковић.

Душан признаје и да би за напредак српског пливања много значило када би имали национални тренажни центар.

- То би гарантовало врхунске резултате. Све земље које су у експанзији су неколико година раније оформиле национални центар, у којем могу да окупе најквалитетније пливаче на једном месту. Уз то, деци су обезбеђени школовање, финансије и услови за рад. Из таквих услове не може а да се не створе шампиони.

СТРАТЕГИЈА Душан Величковић/Фото: ПСС/Давид Дамњановић

Обично је прелазак из јуниорске у сениорску конкуренцију веома болан. Како обезбедити талентованој деци да буду успешни и међу најбољима у Европи и свету...

- Верујем да морају да се поставе адекватни циљеви. На пример, Нина је јуниорску каријеру крунисала сребрном медаљом на ЕП у Риму. Ако помисли да ће јој то поћи за руком у првој сениорској години, разочараће се. Најважније је стрпљење, ако смо четири године радили да као јуниорка дође до крова Европе, треба је спремити психички да ће следеће три, четири сениорске године бити сличне јуниорским данима. Оно што ме посебно храбри је да смо добри у штафетама, а у њима млади пливачи могу да граде самопоуздање док се индивидаулно не уздигну до нивоа да буду конкурентни за медаљу међу сениорима - сматра Величковић.

Душан сматра да је за спортисту најбоље да се развија у својој земљи, да је Америка у ретким случајевима одскочна даска за сам светски врх. По њему, не треба се упоређивати са Чавићем, који је изашао из америчког система.

- Увек кажем да је амерички колеџ систем добар за оне спортисте којима немају високе амбиције у сениорској конкуренцији, већ би да себи приуште диплому која је призната у свету. Сматрам да наши спортисти уколико желе да постигну врхунске резултате морају да остану у Србији. Тачно је да је Барна експлодирао у САД, али он је изузетак који не потврђује правило. Америка јесте добра, али ја никад не бих по сваку цену гурао наше спортисте тамо.

Величковић је поносан што ради са млађим пливачима, а један од оних које издаваја је Урош Живановић (16) који је оборио и рекорд Чабе Силађија на 100 м прсно до 17 година чак за секунду и по.

- Никада га нисам похвалио на тренингу. Гледам да похвале задржим за себе, јер задовољан спортиста не ради толико пуно, док је делимично задовољан онај који је далеко мотивисанији. Урош је велики таленат и радник. Стварно је уживање гледати његов таленат и његов рад сваког дана на делу.

Нина Станисављевић се на сваком првенству или митингу такмичи у пет, шест дисциплина.

- За развој младог спортисте важно је да има већи избор дисциплина. Нина је успевала да исправи све техничке недостатке и она је једнако добра у свим стиловима. Уосталом, пливач који је усмерен на једну дисциплину је под великим притиском и ту је могуће засићење, док више стилова доноси задовољство. У суштини, то је нама донело резултат, сигурно је да ћемо да се усмеримо на дисциплине у којима смо најконкурентији, али тренажно још ћемо вежбати све стилове, са циљем да на крају склопимо и краљицу свих дисциплина, 200 мешовито.

Величковић верује и да ће се млади пливачи брзо снаћи у сениорској селекцији.

- С обзиром на то да су сениори добри лидери, узори, много ће лакше на припремама млађима дочарати шта их чека у јачој конкуренцији, охрабриће их боље него било ко други. Мали проблем је што су расути по свету, тако да могу заједно да буду само на припремама - истиче Величковић.

СРБИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ

ОСИМ услова за останак пливача, битно је сачувати и тренере...

- Више волим нашу земљу и наш систем и сматрам да је најлакше окренути се бољем, богатијем систему, али то у принципу нама као земљи не доноси резултат. Зато сам остао дуго у Лесковцу, иако сам имао прилике да одем у иностранство или негде другде у Србији. Остао сам у Лесковцу, где сам препознао спортисте и потенцијал у њима. Да сам отишао, Лесковац, који је мали град и нема традицију, не би имао адекватан тренерски кадар који би испратио те младе пливаче. А моја одговорност према спортистима била је да останем.

НИНА: УЖИВАМ У СВИМ СТИЛОВИМА

НИНА Станисављевић показује да велики таленат може да се бруси и у мањој средини, као што је Лесковац. Успешна је у свим стиловима, на митинзима осваја доста медаља, а јуниорску каријеру крунисала је сребром на 50 м леђно на ЕП у Риму. Већ се такмичи и у сениорској конкуренцији, недавно је учествовала на СП у малим базенима у Абу Дабију, где је оборила државни рекорд на 50 м леђно.

- Мислим да сам ударила добре темеље за сениорску конкуренцију, јер сам јуниорску крунисала европском медаљом. Планирам да останем у Лесковцу до Олимпијских игара 2024. у Паризу. А свесна сам и да за добар резултат у сениорској конкуренцији мора јако да се ради и да је дуг пут до успеха - истиче Станисављевићева.

Фото: ПСС/Давид Дамњановић

Признаје Нина да је пливање с временом постало занимљиво и да га је заволела. Истиче и да јој је тешко да изабере једну дисциплину.

- Самим тим што пливам пуно дисциплина, медаље долазе саме од себе. То ми гради победнички дух, али и мотивише ме. Ипак, мораћу да смањим број дисциплина, али не верујем да ћу се определити за једну или две. Краул и леђно су ми битнији стилови. Срећна сам што имам јаку конкуренцију у земљи, што Тања и ја једну другу гурамо да будемо још брже - каже Нина.

Као лидер новог таласа истиче да су сјајне и девојчице рођене 2005. и 2006. године. Сматра да има савршене услове у Лесковцу, а о својој генерацији каже:

- Атмосфера је одлична, у Риму је било дивно, било нас је доста, бодрили смо и навијали једни за друге. Заиста је генерација одлична.

Нина тренира шест дана у недељи, а у води проводи пет сати дневно. Редован је ученик трећег разреда Гимназије. Признаје да је обавезе тешко ускладити:

- Нарочито је тешко због професора који немају разумевање. Најбоље би било да се оформи спортско одељење које би помогло свим младим спортистима у Лесковцу.

ШТАФЕТЕ БРЖЕ ОД ЕВРОПСКИХ РЕКОРДА

НЕДАВНО су две наше штафете поставиле незваничне јуниорске европске рекорде.

Нина Станисављевић, Мартина Буквић, Сара Сворцан и Тања Поповић су 4х50 м мешовите испливале за 1.49,44, а званични ЛЕН рекорд је 1.50,85.

Микс штафета (Нина Станисављевић, Тања Поповић, Братислав Пешић, Петар Поповић) је 4х50 м мешовито испливала за 1.34,06, а европски рекорд је 1.34,77.

УРОШ: МОЈ ЦИЉ ЈЕ ОЛИМПИЈАДА У ПАРИЗУ

УРОШ Живановић је још један бисер српског пливања из Дубочице. Наследник Чабе Силађија је почео у београдском Партизану, али се убрзо преселио у Лесковац због тренера Величковића.

- Презадовољан сам условима, имам тренера који ми је апсолутно посвећен, који са целим тимом и са мном ради фантастично. Све што нам треба имамо на једном месту. Уосталом због бољег рада са Душаном сам се из Београда преселио у Лесковац, јер је то најбоље за мој развој. Већина фамилије ми је из Лесковца, тако да се сам брзо уклопио у клуб и Гимназију. Срећан сам што су ме лепо прихватили.

То што је оборио рекорд свог идола Чабе Силађија га само охрабрује, још више мотивише. Свестан је да је на прсима жестока конкуренција, а подвлачи и да је вишеструки национални рекордер у стилу делфин и мешовитом стилу. А о својој генерацији има само речи хвале:

- Генерација је стварно изванредна. Мој тренутни успех је и њихов, јер имамо велики број пливача који ми дишу за вратом и гурају ме да будем још бољи. Мислим да је наша генерација у рангу са италијанском, а код њих је пливање национални спорт. Па наша штафета је за три стотинке спорија од њихове, што је изванредан успех.

Урошу је тек 16 година и засада је више окренут јуниорским такмичењима, јер догодине жели што боље резултате на ЕП и СП.

- Све више се такмичим и са сениорима, како бих стекао што више искуства и био спреман за дане када будем прелазио међу старије. Жеља ми је да представљам земљу у најбољем светлу на сваком такмичењу, а највећи циљ ми је да се пласирам на Олимпијске игре 2024. у Паризу. Имаћу тада 19 година и покушаћу да пореметим рачуне тренутно озбиљнијим пливачима од мене. Волео бих да постанем један од ретких пливача који је склопио све три дисциплине у прсном стилу, 50, 100 и 200 м - каже Живановић.

СЈАЈНИ УСЛОВИ У ЛЕСКОВЦУ

ВЕЛИЧКОВИЋ је са сарадницима крајем 2011. одвојио пливачки од ватерполо клуба и с временом су створили одличне услове у Лесковцу.

- Ми смо у Лесковцу стварно задовољни условима, које смо постепено градили нашим резултатима. Многи градови у Србији имају адекватне услове, али не и резултате. Жао ми је Београда који има много клубова, а премало базена... Радује што ће ускоро Нови Сад поново добити СПЕНС, али и покривен олимпијски базен на Сајмишту.

БОНУС ВИДЕО: Навијачи на величанствен начин дочекали Новака

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЋАО, РОНАЛДО, МИ СМО СРБИ И НЕ ДАМО ТИ ТИТУЛУ! Александар Митровић и Сергеј Милинковић Савић разбили Кристијана како није могао да сања!

ЋАО, РОНАЛДО, МИ СМО СРБИ И НЕ ДАМО ТИ ТИТУЛУ! Александар Митровић и Сергеј Милинковић Савић разбили Кристијана како није могао да сања!

Александар Митровић и Сергеј Милинковић Савићу су се са ФК Ал Хилал из Саудијске Арабије на спектакуларан начин учврстили на врху табеле.

01. 12. 2023. у 21:28

Коментари (0)

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)