МАРКО ПАНТЕЛИЋ О "ПУЧИСТИМА" У ФСС: "Време је да им се стане на пут, верујем у закон и у своју државу"

Н. ИЉУКИЋ

31. 05. 2021. у 11:00

НЕМА мира у Фудбалском савезу Србије. Теразије 35 личе на све, само не на уређену кућу фудбала.

МАРКО ПАНТЕЛИЋ О ПУЧИСТИМА У ФСС: Време је да им се стане на пут, верујем у закон и у своју државу

Фото: Nebojsa Parausic

Чланови Извршног одбора, које је пре седам дана сменио заменик председника ФСС Марко Пантелић, а они га после непуна три сата скинули са те функције до тада невиђеним "контранападом", нису оставили равнодушног никога у фудбалској Србији.

Ко је у праву? За сада ћуте скоро сви. Од људи који воде спорт у овој држави, до фудбалских легенди које се броје једва на прсте обе руке. Новинари пишу тек сваког другог или трећег дана. Из прикрајка, иза ћошкова се смеше, углавном, они који су ФСС и завили у црно. У сваком смислу те речи!

Марко Пантелић, судећи по Агенцији за привредне регистре, више није овлашћено лице у ФСС. То је Ненад Бјековић. Тако су одлучили и "уписали се" чланови ИО ФСС. Раде ли они по слову закона, или не, ускоро ће утврдити Спортска инспекција, а вероватно и Основни суд у Београду. До тада је, за "Новости", свој поглед на једну од већих "офсајд замки" у историји српског фудбала дао баш Марко Пантелић.

- Као бивши фудбалер и репрезентативац, функцију у ФСС сам прихватио искључиво због добробити фудбала. Циљ мог рада је оздрављење српског фудбала и његов повратак на стазе старе славе. Имам идеје, али и капацитете да то остварим. Зато сам се по завршетку каријере и вратио да живим у Србији, јер верујем у своју државу. Очекујем да ће надлежни државни органи брзо реаговати и поништити ове ништавне одлуке људи који себе називају Извршним одбором ФСС. Време је да се стане на пут нечасним радњама појединаца који себе сматрају угледним фудбалским радницима - каже Пантелић.

ИО ФСС

није суд и он не може да поништи одлуку председника

Заврзламу од прошлог понедељка из Старе Пазове, за сада, може да распетља само спортски инспектор при Министарству спорта и на крају судска пресуда. На једној страни је Пантелић и чиста фудбалска Србија, а на другој Новица Тончев, Јован Шурбатовић и Ненад Бјековић.

- После консултација са правницима из Србије и широм Европе, желим да укажем на неке ствари са правне тачке гледишта, пошто се последњих дана у домаћим медијима појављују разне информације. Хоћу прво да подсетим да на место потпредседнника ФСС нисам изабран незаконито, већ ме је на то место изабрао ИО 17. марта 2019. године, у складу са чланом 44. став 6. Статута ФСС, којим је прописано да Извршни одбор, на предлог председника, може да изабере три потпредседника који не морају бити чланови ИО ФСС, већ могу бити и сва друга лица која испуњавају услове за избор у статутарне органе и тела ФСС, а све ово је истог дана потврдила и Скупштина ФСС - наглашава Пантелић.

Надлежни органи, пре свих Спортска инспекција која ради при Министарству омладине и спорта, ће врло брзо истражити цео случај, али нема сумње да ће он завршити на Основном суду у Београду. Једно је јасно: Неко је грубо прекршио Статут ФСС, основни правни документ овог Савеза.

- Подсећам јавност на чин групе људи који су се окупили око заједничке идеје и сами себе назвали Извршним одбором. Овај нелегитиман акт употпуњен је отуђивањем и злоупотребом печата ФСС, којим је тај срамни документ оверен и предат у АПР. Нека свима буде јасно - ИО ФСС није суд и он не може да поништи одлуку председника. Због тога и истичем да сам се поводом разрешења целе ове ситуације обратио надлежним органима Републике Србије, који ће донети одлуке на основу закона, поштујући одредбе Статута ФСС - додаје Пантелић.

ДОЛАЗАК НА ФИНАЛЕ

КОЛИЧИНУ достојанства и спортске храбрости Марко Пантелић је показао и доласком на стадион "Рајко Митић" на финале Купа Србије. Иако га је дан раније такозвани ИО ФСС "сменио" са функције заменика председника, Пантелић се на изненађење многих појавио у свечаној ложи.

- Мени је те вечери било место баш тамо. Када сам видео ко је дошао у ту ложу у уторак увече, а ко није дошао и како су се понашали неки од оних који су дошли, неке ствари су ми биле још јасније и мотив да све ово истерам до краја ми је још већи - тврди Пантелић.

Онда следе и логична питања: откуд после "пуча" пре седам дана одједном Ненад Бјековић у АПР? Ко је особа која је Пантелићево саопштење од 11.00 пре подне практично уклонила са сајта ФСС и после непуна три сата поставила збуњујуће одлуке ИО ФСС?

- Управо о свим овим стварима би требало да одлуче институције које штите право и закон у овој држави. Очекујем само то и ништа више! Када сам именован за члана Извршног одбора, тада су сви једногласно прихватили мој избор, нарочито имајући у виду да је један од чланова, легендарни Илија Петковић, преминуо 27. јуна прошле године од последица вируса корона. Чак и да је одлука председника о мом именовању за члана ИО била незаконита из било ког разлога, њена незаконитост и ништавост могла се утврдити искључиво у судском поступку у складу са чланом 64. став 1. и 2. Закона о спорту - наглашава Пантелић.

Откуд онда право самозваном Извршном одбору да доноси било какве одлуке, поготово у дану када га у 11.00 пре подне и даље актуелни заменик председника, практично смењује и именује друге људе?

- Чињеница је да чланом 45. Статута ФСС, нигде није прописана надлежност Извршног одбора да доноси одлуке којима утврђује ништавост било ког акта унутар ФСС. Посебно напомињем да је одлуку о мом именовању за заменика председника ФСС усвојио управо Извршни одбор дана 5. октобра 2020. године у складу са чланом 50. став 1. Статута, те да и поред погрешног тумачења одредбе члана 33. став 2. Закона о спорту, није имао надлежност да утврђује ништавост било које одлуке - закључио је Пантелић.

СТАТУТ ФСС

НЕКОЛИКО пута је у последњих пет година Статут ФСС грубо кршен од оних који би требало највише да га поштују.

- Ово упорно понаваљам и нека поново прочитају сви шта пише у Статуту: заменик председника ФСС замењује председника у његовом одсуству у свим пословима из надлежности председника ФСС. У складу са овим сам прошле недеље и донео одлуке о разрешењу чланова ИО и одлуку о именовању нових чланова. Извршни одбор не може да поништи или утврди ништавост било које одлуке, а нарочито не да то учини Извршни одбор у чијем саставу су чланови које су председник или његов заменик претходно сменили - понавља Пантелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)