НОВИ ТАЛАС И ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Отворена још једна изложба о преломном музичком периоду Југославије (ФОТО)

М. Ћ.

11. 05. 2021. у 00:38

МУЛТИМЕДИЈАЛНА изложба "Тако је таласао нови талас", поводом обележавања јубилеја 40 година новог таласа, отворена је у понедељак 10. маја, у Галерији РТС клуба у згради Радио Београда пред многим музичарима, рок фотографима и публицистима.

НОВИ ТАЛАС И ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Отворена још једна изложба о преломном музичком периоду Југославије (ФОТО)

Фото: Синиша Обренић

После недавно отворене изложбе која је такође посвећена новом таласу, на Калемегдану, и ова поставка, у организацији Београда 202 и уз подршку Југотон Кроација рекордса, представља сећање на јунаке, по многима, преломног раздобља домаћег рокенрола, а обухваћен је период од 1980. до 1983. године. Изложба траје до 6. јуна, а представљено је 50 радова фотографа међународне репутације - Горанке Матић, Брајана Рашића, Горана Вејводе, Марија Криштофића, Душана Митића, Санде Хржић, Стојана Ðорђевића… Отварању су, између осталих, присуствовали Дејан Цукић, Срђан Гојковић Гиле, Влада Јанковић Џет, Александар Жикић, Александар Тимофејев, Зоран Вуловић, Петар Јањатовић, Владимир Граић…

- Желим да укажем и на једну случајност, која то можда и није - данас је рођендан Влади Дивљану, и то нам се веома лепо наместило - рекла је водитељка двестадвојке Ружица Врховац, која је отворила изложбу. - Нисмо се фокусирали само на јубилеј “Пакет аранжмана” који је ове године доживео и реиздање албума, већ смо хтели да се бавимо новим таласом генерално као феноменом.

Врховац је додала да је изложба веома специфична, јер ће се делимично мењати. До 6. јуна биће постављане различите новоталасне плоче, биране по томе што на омоту имају баш фотографије, а не слике или цртеже. Због великог броја таквих албума, нису могли све одједном да изложе, а мењаће се и видео материјали који ће представљати до краја изложбе.

Давид Пужадо, уметнички фотограф из Шпаније, директор фестивала “Београдски месец фотографије”, изјавио је да, када је видео концепт ове поставке, није му било јасно зашто није дошао у главни град Србије управо тада, пре 40 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)