САЊАМ ИНТЕРВЈУ СА ПУТИНОМ И КРАЉИЦОМ ЕЛИЗАБЕТОМ: Марија Савић Стаменић о "Јутру" на Првој, професионалним изазовима, породици

Марина ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

03. 05. 2021. у 14:24

ВОЛЕЛА бих да, осим Путина, да интервјуишем и краљицу Елизабету. Иако је то, наравно, немогућа мисија.

САЊАМ ИНТЕРВЈУ СА ПУТИНОМ И КРАЉИЦОМ ЕЛИЗАБЕТОМ: Марија Савић Стаменић о Јутру на Првој, професионалним изазовима, породици

Фото Војислав Данилов

Невероватно је да је, када је она крунисана, Труман био председник Америке. Толико се тога у свету променило, а она и даље седи на престолу. Какав је то сведок историје света и политике у последњих 70 година! Ко не би волео да уради интервју са таквом женом? - каже, за "Новости", познато телевизијско лице, Марија Савић Стаменић, уредница и водитељка "Јутра" викендом, на Првој, коју смо затекли у припремама за емисију. И за одмор.

- Петком сам фокусирана само на припрему емисије, мањда и у среду и четвртак радим "Јутро". За празнике, идем на пут са породицом и једва чекам - наводи мајка Вука (14) и Лене (10), коју сваке недеље води у телевизију, јер дете воли да проводи време са екипом, док траје емисија.

И Марију је, као и њену ћерку, телевизија опчинила још 2003. године, када је као апсолвент Факултета политичких наука, почела да "пече занат" на ТВ Б 92. Затим је 15 година радила на РТС, где је остварила своје амбиције и као уредник и водитељ Дневника. Када је добила понуду са ТВ Прва, схватила је да је прави тренутак за промене.

- Нисам неко ко лако оде, али када одлучим, не осврћем се. Ушла сам у рутину и имала сам утисак да ту, на РТС, немам где даље. А ја морам даље.

Детињство наше саговорнице, рођене у Требињу, а одрасле у Гацку, обележио је рат, који је почео када је имала 12 година. Док им је отац био на ратишту, а мајка у болници, по ратној обавези, Марија и њени сестра и брат, морали су да науче да пуцају. Из тог периода, Марија памти страшне ствари, које би, како каже, најрадије избрисала из сећања.

- Сећам се кад ми је сестра рекла да је тата рањен... Месецима нисмо ништа знали о течи, који је био заробљен у логору и доживео истинска зверства. На крају је размењен, да не причам у каквом стању и колико је болно било све то за њега и читаву моју породицу. Памтим страшне спискове погинулих са ратишта, тугу у очима оних који су преко ноћи изгубили све.

Памтим колико су се моји родитељи мучили да нам обезбеде основне услове за живот.

Памтим, иако бих волела да заборавим. Данас, кад чујем да неко олако помиње рат, знам да тај не зна шта та реч значи - с тугом прича Марија, која више од две деценије живи у Београду, као и њена сестра са ћерком. Ипак, Требиње и Гацко, где јој живе родитељи и брат, за њу ће увек значити мир и мирис дома, који је враћају у детињство.

Фото Војислав Данилов

Као дете сте бежали од Дневника. Верујете ли да нас обично стигне оно од чега бежимо?

- Изгледа да је тако. Бежала сам од њега као дете, ужасно ме нервирало кад чујем ту шпицу, а онда сам, годинама касније, дошла у ситуацију да, после те шпице, ја изговарам "Гледате Дневник". Тај студио ме фасцинира и данас, има неку посебну тежину и драго ми је што сам неколико година била домаћин у њему.

ОМИЉЕНА САВСКА ПРОМЕНАДА

КОЈИ део Београда највише волите?

- Савску променаду, која је променила квалитет живота моје породице, јер живимо у близини. Увек сам завидела Београђанима, који живе поред реке, а сада сам и ја једна од њих - искрена је Марија Савић Стаменић.

Имате ли трему пред улазак у студио?

- Раније сам имала, али јутарањи програм је озбиљан тренинг, који траје четири сата, па треме више нема, али има одговорности. Људи примете и кад погрешите једно слово, запазе како сте некога погледали, да ли сте се осмехнули или намрштили. Често ме изненади како пажљиво гледају и слушају, посебно професионални "твитераши". Примете сваки фрејм који траје делић секунде.

Пред камерама сте углавном озбиљни. Да ли вас је неко скоро насмејао?

- Када има разлога за смех, смејем се. Недавно ме др Шеклер насмејао до суза, као и Мркоњић. У "Прелиставању штампе" са драгим колегама, често има и смеха, са спортистима, глумцима. Али, за мене је "Јутро", пре свега, информативни програм. Тако бирам госте, теме, приступ. Никад не покушавам да правим шоу-програм од те емисије. Нисам то ја.

Да ли често морате да мењате "кошуљицу" емисије?

- Мењамо госте и теме, увек кад се догоди нешто важно, што гледаоци очекују да виде у програму. У дану када је проглашено ванредно стање због ковида, рано ујутру сам добила информацију да ће се то догодити и, наравно, одмах сам је објавила а затим смо "срушили" целу "кошуљицу", отказали скоро све госте које смо имали заказане и заказивали нове током емисије. Мене, заправо, покрећу те непредвиђене, неочекиване ситуације. Зато волим да радим уживо емисије, све остало ми је мање изазовно, па чак и досадно. Помаже ми искуство, али је важна и концентрација, која зависи од милион ствари.

ВАГА У МЕНИ ПОНЕКАД МЕ НЕРВИРА

МАРИЈА нам је открила и шта јој смета у њеном карактеру, а шта код других.

- Увек добро знам шта нећу, али некад не знам шта хоћу. Та Вага у мени ме некад нервира. Што се тиче других, сви грешимо и то је нормално, проблем је само кад је неко нечовек. Мало је таквих, али има их. Нажалост.

Који тренутак у каријери сте запамтили као најтежи?

- Убиство Оливера Ивановића и специјална емисија, коју сам тада водила, убедљиво је најтежи тренутак у мојој досадашњој каријери. Требала ми је сва снага овог света да не заплачем, заједно са Расимом Љајићем у студију.

Владимир Путин/ Краљица Елизабета , Фото АП

Можете ли себе да замислите у неком другом ТВ формату?

- Радила сам "Прву тему", вечерњу емисију, неколико пута ванредно, и резултати су били одлични. Разговарали смо о могућности да јутарњи заменим за вечерњи термин. То видим као опцију о којој бих размислила у будућности.

Које су предности, а које мане рада на телевизији? Чиме бисте се бавили, да нисте новинарка?

- Предности су истовремено и мане. Како каже Балашевић, "у кап се споји чемер и мед". Тако је и овај посао, за мене, често и једно и друго. Као и свака љубав, ирационална је и љубав према новинарству. Доноси много стреса али, кад год помислим да је време за крај, схватим да не могу без њега. Кад одем са телевизије, отворићу ресторан или тако нешто, потпуно другачије.

РИЈАЛИТИ ПОСЛЕ ПОНОЋИ

ДА ли би требало утицати на садржај ријалитија или је ствар избора шта ће ко да гледа?

- Јесте ствар избора, али за нас одрасле, који смо већ изграђене личности. За децу, посебно тинејџере, није тако једноставно. Пребацила бих те садржаје да иду само после поноћи. Али да не будемо лицемерни, и ми остали морамо да водимо рачуна. Не може жеља за гледаношћу да буде врховни критеријум у избору гостију и тема.

Одржавате ли контакте са пријатељима у доба короне?

- Много ми недостаје кафана. Једва чекам да отворе све и да, коначно, са пријатељима одем у моју омиљену кафану на Дорћолу. Срећна сам када проводим време са људима које волим. Уживам у путовањима са породицом и пријатељима.

Значи ли то да ће нам се "вратити" некадашњи начин живота, пре пандемије?

- Мора да се врати. Ако се не врати, одлепићемо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)