"ЛАЈБАХ" - 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ: Уз документарац и необјављиване фотографије култног словеначког бенда

В. Н.

25. 04. 2021. у 08:50

У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ кинотеци у Београду, али и градовима Србије, сутра почињу шести по реду "Дани словеначког филма" и трају до 29. априла.

ЛАЈБАХ - 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ: Уз документарац и необјављиване фотографије култног словеначког бенда

Фото: А. Станковић

Први дан посвећен је култној групи "Лајбах", која је пре четири деценије својом појавом тектонски продрмала СФРЈ и идеолошки подељену Европу, па ће тако у холу ЈК у 17 часова бити отворена изложба Теодора Лоренчића, једног од некадашњих чланова бенда, поводом 40 година рада "Лајбаха.

Лоренчић ће, пола сата касније, представити и фото-монографију "Лајбах: 40 година вечности", у издању "Службеног гласника", уз живо укључење једног од чланова групе Ивана Новака. од 18 часова биће приказан документарни филм о "Лајбаху".

Фото-монографија приказује детаље о пробијању гвоздене завесе и историјској турнеји "Окупирана Европа" из 1983. године и открива необјављиване фотографије из Аустрије, Мађарске, Западне и Источне Немачке, Пољске, Холандије и Енглеске. Аутор фотографија Лоренчић, био је и учесник те турнеје, на којој је "Лајбах", после забране у Југославији, освојио Европу. За четири деценије "Лајбах" је одржао више од 1.000 концерата широм планете, у 293 града, у 45 држава. У различитим форматима објавили су 36 албума, продали више од милион носача звука, били најконтроверзнији и најопаснији бенд на свету по оцени америчких музичких критичари и једини су страни бенд који је наступао у Северној Кореји.

- "Лајбах" је само театрализовао друштвену ситуацију језиком саме владајуће идеологије - армијским униформама манифестовао је понашање власти и, наравно, био је забрањен и класификован као нацизам и фашизам - каже Теодор Лоренчић, чија је фото-монографија провокативна, баш као што су то увек били име, симболи и наступи групе "Лајбах".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)