"ПОСЛЕ СИЛОВАЊА ТРАЖИО ЈЕ ДА МУ ПЕВАМ" Данијелa Штајнфелд изнела детаље злостављања - Жена га је звала све време!

Novosti online

23. 04. 2021. у 18:02

БЕОГРАДСКА публика имала је прилику да у среду увече погледа документарни филм „Зацели ме” („Холд ме ригхт”) који је режирала Данијела Штајнфелд.

ПОСЛЕ СИЛОВАЊА ТРАЖИО ЈЕ ДА МУ ПЕВАМ Данијелa Штајнфелд изнела детаље злостављања - Жена га је звала све време!

Фото: Принтскрин

У њему је глумица испричала до сада непознате детаље самог сексуалног напада који је доживела од, како је пре месец дана навела, колеге Бранислава Лечића, али и објаснила на који начин је успела да се избори с траумом и да се „зацели”.

На почетку филма Данијела објашњава зашто је одлучила да побегне из Србије.

- Мушкарац који ме је силовао је јако познат у Србији, због његове моћи и популарности неће бити сигурно по мене да проговорим ко је он. Тиме бих ставила себе и своју породицу у опасност.

Тако да сам само отишла, на почетку популарности и развијања своје каријере. Отишла сам мислећи да идем у нову земљу где ћу кренути од почетка и да никад више нећу мислити о томе. Нисам била свесна колику сам трауму доживела. Требало ми је да проговорим о свему и мислила сам, ако учиним да се туђе причу чују, онда ће се чути и моја прича - рекла је Данијела, а затим поделила видео који је снимила дан након силовања.

- Прошле ноћи се десило нешто ужасно. Још увек сам збуњена и у шоку. Требало је да осетим да ово смера, говорио ми је од 2010. да ме жели. Ја сам њему говорила да ја њега не желим. Говорила сам и да нисам заинтересована, да имам дечка, да не желим никакву везу с њим, што и јесте било тако - започела је Данијела, а онда испричала и стравичне тренутке самог напада:

- Говорила сам му да стане све време, да се плашим, да не желим то, толико пута сам му говорила “не”. Сатерао ме је уза зид, почео је да ме мази и пипа свуда по телу, завукао је руку у моје гаће. Након тога је све време покушавао да омаловажи шта се десило и правио се да је све уреду.

Кад смо се враћали назад, његова жена је звала све време, а он је само мене држао за руку и говорио како је срећан и захвалан, смешио ми се. Тражио је да му певам, и јесам. У том тренутку више нисам била људско биће. И даље се сећам тренутка кад сам изашла из његовог аута и спустила ноге на земљу. Мислила сам како је чудесно да сам жива и да је све готово.

Данијела је испричала да је неколико дана након напада мислила да ће бити добро. Да је све прошлост и да ће моћи да настави нормално са животом.

- Била сам чак еуфорична и потпуно порицала шта ми се догодио. И онда ми је после неког времена само одједном дошла пред очи слика тог зида и како је све изгледало. Осећала сам се као да ме силује изнова и изнова. Флешбекови од те ноћи су били најстрашније нешто што сам икад доживела. Након тога нисам могла да будем у колима, да путујем, да причам са странцима, да идем на аудиције, да покушам да направим каријеру Америци.

Глумица је открила да је пролазила кроз потпуно порицање свега што јој се догодило, те да је у једном тренутку планирала да изврши самоубиство.

- Одлучила сам да одем из Њујорка у Лос Анђелес, где нисам никога познавала. Била сам раздвојена од породице и од пријатеља у Њујорку. Моја одлука је била да ће то бити последња година у мом животу. Али не у оном очајничком смислу, већ да је то оно како треба све да се заврши. Оставила сам опроштајно писмо у стану, у коме сам написала да ме сахране у Америци, а да мој пепео пошаљу родитељима. Написала сам и да ми опросте. Моја цимерка га је нашла и одмах позвала полицију. Ја сам их такође одмах назвала и покушала да слажем како је то лажна узбуна, мислећи да ћу се извући. Али они нису веровали. Дошли су у стан, видели писмо и ухапсили ме - испричала је глумица, те открила да је дуго планирала да нађе начин на који ће доказати ко ју је силовао.

- Одлучила сам да ћу наћи доказ да би ми људи веровали. Да ћу наћи начин да дођем до доказа. Сви пријатељи су ми говорили да нема шансе да ћу у томе успети и да је доста времена прошло да било шта докажем. Да ћу ставити себе у јако несигурну и опасну ситуацију и да нема поенте да то радим, да нећу добити ништа из тога. Али сам онда одлучила да га снимим.

На крају филма, Данијела у разговору с другим жртвама које су такође доживеле силовање каже да је успела да се осети слободном тек након дугог рада на себи, али и када је пронашла снагу да опрости.

- Највећи део мог излечења је био да дођем до тог места да му опростим. Схватила сам да нико не може да ми одузме моћ над мојим бићем и мојим телом. Ни он, ни злостављање, ни силовање. Схватила сам да та прича више нема моћ нада мном и да сам је се ослободила и зацелила. Било је тешко замислити да ће овај моменат доћи, али сам срећна што сам стигла до њега. Срећна сам да сам слободна - закључила је Данијела уз осмех.

Девојке из организација „Верујем ти” и „Женска солидарност” подржале су глумицу доласком на премијеру филма „Зацели ме” у Београду транспарентом на ком је писало: „Верујемо Данијели Штајнфелд”.

Иако Данијела није била на премијери у Београду, ова важна порука је послата свима који су у среду увече дошли да погледају овај документарац.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)