ЖИВОТ ГА НИЈЕ МАЗИО! Оца су му стрељали, остао је сам са мајком и баком - Ово су мало познати детаљи из живота легендарног Тозовца

Новости онлајн

06. 04. 2021. у 11:10

НАРОДНИ певач Предраг Живковић Тозовац преминуо је данас у 85. години од последица корона вируса.

ЖИВОТ ГА НИЈЕ МАЗИО! Оца су му стрељали, остао је сам са мајком и баком - Ово су мало познати детаљи из живота легендарног Тозовца

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Предраг Живковић Тозовац био је српски композитор, текстописац, хармоникаш и певач народне и фолк музике, најпознатији по песмама „Тражићу љубав нову“, „Влајна“, „Јесен у мом сокаку“, „Мирјана“, „Ти си ме чекала“, „Виолино не свирај“ „Овамо Цигани“, „Очи једне жене“, „Празна чаша“, „Јеремија“ и другима. Рођен је 22. јануара 1936. године у Краљеву, а живео је и радио у Београду.

Таленат за музику открили су његови родитељи када му је било четири године. Већ са десет година почео је да наступа на свадбама свирајући хармонику. У Београд је дошао на студије, али је музика била јача од жеље за стицањем дипломе економисте, па је почео да наступа са разним оркестрима.

Фото: Архива новости

Љубав према музици датира од његовог раног детињства. У лето 1941. године је са родитељима био у познатом ресторану „Европа“ у Краљеву, где је први пут чуо песму „Голубице бела, што си невесела“. Песма му се веома свидела, па је питао оца да замоли певачицу да је отпева још једном.

Она је пристала, а Предраг је дошавши кући узео своју малу хармонику и за врло кратко време научио да свира ту песму. Родитељи су били шокирани што је тако мали дечак успео сам да научи да свира тешку нумеру.

У октобру 1941. године немачка војска је стрељала његовог оца, заједно са још неколико хиљада Краљевчана. Остао је сам са мајком и баком, за коју каже да се лавовски борила како би породици обезбедила колико-толико нормалан живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)