ЈЕДИНИ МУ ЈЕ БИО КОНКУРЕНЦИЈА: Овако је Балашевић причао о великом уметнику који се рано повукао

Новости онлајн

27. 02. 2021. у 22:48

ЈЕДИНИ МУ ЈЕ БИО КОНКУРЕНЦИЈА: Овако је Балашевић причао о великом уметнику који се рано повукао

Фото: Ata images

КРАЈЕМ седамдесетих Миладин Шобић био је један од најбољих кантаутора бивше Југославије, али након породичне трагедије нестаје из јавности и деценијама се није знало ништа о њему. Причало се да је полудео од туге, да је дигао руке од свега и отишао да чува овце, па чак и да је умро...

Међутим, његови фанови никад нису поверовали у то. 1980. године двојици младих кантаутора било је предодређено да покоре бившу Југославију. Један је био Ђорђе Балашевић када је имао 27 година, а други три године млађи Миладин Шобић.

Покојни Балашевић је својевремено у једном интервјуу на питање може ли се поновити време кантаутора попут Миладина Шобића, рекао:

- Чињеница је да сам Миладина Шобића волео и да је тада постојала једна добра и интересантна плејада кантаутора. Миладин је много ближи Ибрици Јусићу, врстан гитариста... То су биле неке шансоњерске вечери које су биле у заиста доброј конкуренцији - рекао је једном.

Фото:Принтсцреен/Јутјуб

Једноставни и непосредни Шобић, рођен је у Никшићу, где завршава средњу школу, а онда одлази у Дубровник где уписује факултет за туризам. Своје прве песме компонује још у средњој школи, а свој први сингл "То сам ја, зазвони звоно" снимио је 1975. Песма "То сам ја" или "Соната" постала је незванична студентска химна у Дубровнику. Популарност је почела да се шири по целој некадашњој Југославији, иако је његов звук био потпуно другачији од оног који се тада будио. Почетком осамдесетих низао је сјајне и оригиналне хитове "Џемпер за виноград", "Од друга до друга", "Марија", "Ожиљак" и друге. Каријера му је трајала 8 година.

Фото:Принтсцреен/Јутјуб

А онда када је био на врхунцу популарности Шобић сестра му је преминула од рака, након чега се он повлачи у родни Никшић и напрасно напушта музичку сцену. Снимио је само два албума - данас култне "Ожиљак" и "Умјесто глупости" - а рад на трећем прекинуо је након породичне трагедије.

(Музика.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)