ГЛЕДАОЦИ СУ МОЈИ ШЕФОВИ: Филип Чукановић, популарни водитељ "Јутра" на Првој, о професионалним и личним изазовима, медијима, пријатељима...

Јелена Бањанин

31. 01. 2021. у 12:33

ГЛЕДАОЦИ СУ МОЈИ ШЕФОВИ: Филип Чукановић, популарни водитељ Јутра на Првој, о професионалним и личним изазовима, медијима, пријатељима...

Фото Војислав Данилов

ВОДИТЕЉ Филип Чукановић (30) од јесенас је главна звезда јутарњег програма ТВ Прва. У свет медија ушао је са 16 година као новинар дечје емисије. Сениорску каријеру почео је пре десет година као репортер Јутарњег програма на Пинку.

Потом је извештавао за Национални дневник, да би 2014. прешао на Б92. Ту годину обележиле су велике поплаве, а Чукановић је ревносним извештавањем постао препознатљиво ТВ лице. По преласку на Прву радио је у информативној редакцији и имао ауторску емисију "Лично незванично". Тај модел интервјуа покушали смо да реализујемо са Филипом, и почеће тиме да је као дечак хтео да се бави глумом, тренирао је карате, атлетику и кошарку. Родитељима је било важно, прича нам, да не буде на улици.

- Научили су ме да школа није довољна и да морам да имам додатну занимацију у животу. Пре тинејџерских година хтео сам да будем адвокат или лекар, а онда сам са 14 из Краљева дошао у Београд, и четири године живео у интернату. Родитељи су ме припремили на то да ме живот можда неће мазити, на чему сам им захвалан - истиче, у разговору за "Новости", Филип Чукановић.

* У претходној години која је, најблаже речено, била неповољна, добили сте прилику да будете на челу јутарњег програма?

- Хоћете да кажете да сам профитирао у доба короне? Па јесам. За време поплава 2014. упознала ме је шира јавност, иако сам и пре тога био репортер. Тада сам добио прилику да седам дана без престанка извештавам, што се вероватно никада више неће поновити на телевизији, а надам се да неће ни таква катастрофа. Мислим да сам успео да ову тешку годину добро искористим, али каријера је маратон и не залећем се. Раније сам био нестрпљив, хтео све по сваку цену, а сада сам много опуштенији. Прихватио сам да не морам све имати одмах, јер тек ми је тридесет. Током друге и треће деценије живота трудио сам се да постигнем што више, увек сам се плашио и нисам имао довољно самопоуздања. Сада га имам и много сам мирнији. Не верујем да ћу дочекати пензију у столици јутарњег програма. У каснијем периоду видим себе иза камере, јер ме занимају медији, продукција, програмски садржаји, куповина ауторских права...

* Често сте у жижи јавности због необичних тренутака у живом програму са гостима попут председника Александра Вучића или лидера ЈС и градоначелника Јагодине Драгана Марковића Палме?

- Да бисте опстали на тржишту на коме има много медија, морате некада да заинтригирате јавност. Али не могу стално да правим "трикове", јер онда постајем кловн. То би ме одвело у ријалити програм, што не желим. Ако се наредних дана, недеља или месеци прича о тренутку који је трајао 15 или 20 секунди, мислим да то значи да смо урадили добар посао. Све колеге са портала су ми рекле да им је Палмино гостовање било најчитанија вест. Притом, то није било договорено и нисам знао како ће изгледати. Само сам хтео нешто занимљиво. Тако се прави телевизија.

Фото Војислав Данилов

* Колика је одговорност медија у садашњем, хаотичном времену?

- Свестан сам да имам огромну одговорност. "Јутро" је велика емисија која се четири сата дневно емитује на националној фреквенцији. Тврдим да имамо убедљиво најбољи програм на тржишту, што значи да је најактуелнији, са најбољим гостима и темама. Доживљавам посао као прилику да гледаоцима дам све информације, тачно и брзо, да будем њихов сервис. Многе колеге греше кад помисле да су изнад публике, јер то води у пропаст, и каријеру и програм. Гледаоци су моји шефови, али то не значи да ћу се прилагођавати најнижим укусима зарад вишег рејтинга. Нећемо то радити никада, јер се тако губе утицај и кредибилитет.

* Када останете сами на крају дана, ко сте мимо камере?

- Рекао бих да сам нормалан, неоптерећен момак без комплекса. У раном добу доживео сам много тога што многи не доживе никад и све ми је постало нормално, али не мислим да сам много важан. Ако нас је прошла, 2020. нечему научила, а мене на пословном плану јесте, то је да данас јеси а сутра ниси, и да је све променљиво. Кад прилике дозвољавају, волим да дочекам зору у кафани. Нисам више толико жељан тога, јер излазим целог живота, али волим да проведем квалитетно време са пријатељима. Срећан сам, али када би се понешто у приватном животу кристалисало, можда бих био и срећнији. Није ми још ниједна освојила срце, али отворен је позив у 2021. години, па нека се заинтересоване јаве. (смех)

* Можда већ јесу, пошто на друштвеним мрежама градите имиџ добростојеће особе?

- Заиста тако живим и фотографије за "Инстаграм" нису фолиража. Све што потрошим и што се види на "Инстаграму", зарадио сам. Немам ни богате родитеље ни имућну девојку. Нико не види када у дванаест увече заказујем госте и устајем у пет ујутру да бих ишао на посао. То и не треба да се види, али и то је мој живот. Тако зарадим новац који после потрошим на путовања. Уредио сам свој живот да то тако могу, али волео бих да и други исто ураде. Ником ништа нисам украо, никоме не дугујем, нити сам динара добио из државног буџета или радио за неку државну фирму. Мој посао је такав да сарађујем са људима из естаблишмента и из опозиције, а и убудуће ћу.

Фото Војислав Данилов

* Колико је ваша генерација успешна?

- Били смо други разред основне школе када смо преживели НАТО бомбардовање 1999. и оно што се дешавало након тога. Многи су потонули, нису успели или су се одали пороцима, али постоје и супротни примери. Последњих пет-шест година имам стабилан круг пријатеља, на који сам поносан. Сви су успешни, што је важно, али не мислим само на то да су финансијски добро ситуирани. Није то суштина. Наша генерација тек ће дати пун замах у деценијама које долазе.

* Видите ли себе у Србији и за деценију или две?

- У Италији сам провео добар део детињства, јер моја тетка живи тамо, а и сада доста путујем. Људи мисле да је срећа увек у туђем дворишту, али није тако. Србија је предивна земља. Овај менталитет не постоји нигде. Стварно не видим себе у иностранству, али не знам да ли ћу за десет година добити понуду коју нећу моћи да одбијем. Ипак мислим да није вредно мењати себе зарад неколико стотина или хиљада више на годишњем нивоу.

ПОДКАСТ "НОВОСТИ"

ШTA му је Жељко Митровић рекао када је одлазио са Пинка, да ли је у контакту са својим претходницима у "Јутру", Срђаном Предојевићем и Јованом Јоксимовић, ко му је био најнезгоднији саговорник...

О овим, али и многим другим, "шкакљивим" питањима, Чукановић ће говорити у петак, 5. фебруара, као гост "Подкаста са Наталијом". Разговор је на програму од 13 сати, на јутјуб-каналу "Новости".

Фото Војислав Данилов

"ПОКЛОН" - 3.000 ДИНАРА

КАНЦЕЛАРИЈУ у коју се млади водитељ недавно уселио, краси пано са неколико занимљивих ситница - мотивациона порука "Срећан рад, Кунг фу пандо", одличје за истрчаних 42.195 метара и новчаница са Филиповим ликом.

- Медаљу ми је донео на поклон директор "Београдског маратона". Новчаницу од 3.000 динара је, после оног чувеног гостовања Драгана Марковића Палме, један мађионичар извукао као кец из рукава - објашњава Филип Чукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)