СЛУЖБЕ СУ "ШТИТИЛЕ" ДРЖАВУ ОД ЈОВАНКЕ: У децембру почиње снимање документарно-игране серије о утицају Титове удовице

М. ЈУНГИЋ

14. 11. 2020. у 18:00

ЖИВОТ Јованке Броз, удовице Јосипа Броза Тита, бившег председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, деценијама плени пажњу јавности и интригира гледаоце различитих генерација.

СЛУЖБЕ СУ ШТИТИЛЕ ДРЖАВУ ОД ЈОВАНКЕ: У децембру почиње снимање документарно-игране серије о утицају Титове удовице

Фото GFC

Управо зато, продуценткиња Данка Милошевић, испред продукцијске куће GFC, одлучила је да сними документарно-играну серију - "Јованка Броз и тајне службе".

- Снимање ће почети у децембру, у Белом двору, у Архиву Југославије, Архиву Србије, Хајд парку... Серија је заснована на историјским документима, ТВ и фоно записима, сведочењима непосредних учесника догађаја, као и оценама и анализама историчара и других релевантних саговорника - открива Милошевићева за "ТВ Новости", додајући да је циљ серије да прикаже да ли су и у којој мери службе безбедности имале утицај на то да млада и лепа партизанка дође да ради у Кабинету маршала Југославије и постане особа од његовог највећег поверења, а затим и супруга и животни пратилац.

- Тајне службе су пратиле Јованку, као супругу бившег председника СФРЈ, у оквиру њене и Титове контраобавештајне заштите. Међутим, у каснијем периоду, то праћење попримило је други циљ. Видећемо да ли су службе радиле у складу са сопственим проценама или по захтеву политике и на тај начин подржавале нелегалну борбу за власт, односно, борбу за Титово наслеђе.

Фото GFC

Режија је поверена Недељку Ковачићу, а писање сценарија генералу Светку Ковачу, бившем директору Војнобезбедносне агенције, који за "ТВ Новости" објашњава да серија прати Јованку Броз од њеног доласка у Маршалат, зближавања са Титом и касније удаје за њега, преко периода срећних дана, од 1952. до 1961. године.

- После тога, почињу први неспоразуми са Титовим окружењем, а касније и сукоби с неким личностима, попут Александра Ранковића, где је Јованка, снажно подржавајући Тита, имала значајну улогу у елиминисању Ранковића из политичког и јавног живота - каже Ковач, који нам је открио и када је Јованка Броз почела да губи Титову подршку.

НЕОБЈАВЉЕНИ ИНТЕРВЈУ
И РУКОПИС ЗА КЊИГУ

ПРОДУЦЕНТКИЊА Данка Милошевић истиче да серија "Јованка Броз и тајне службе" доноси низ нових и до сада неприказаних материјала. - То су делови ексклузивног, до сада необјављеног интервјуа са Јованком Броз и рукопис за необјављену књигу о Јованки. Неки сведоци, који су били непосредни учесници догађаја, први пут ће јавно износити своје сведочење. У циљу што веће објективности, учествују историчари и из Србије и из Хрватске.

- Догађаји у Хрватској 1971. године и сукоб са шефом Контраобавештајне службе, генералом Иваном Мишковићем, доводе до тога да Јованка полако губи Титову подршку, мада је још директније утицала на смену Мишковића. То су године када Војну службу безбедности потресају велике афере, јер део службе подржава генерала Мишковића, а други део пуковника Душана Русића, који контактира Јованку Броз. На тај начин даје повода Мишковићу да тврди како је Јованка покушала да преузме војну контраобавештајну службу. Ова ситуација пореметила је односе између Тита и Јованке, због чега Тито формира комисију у коју улазе највиши државни и партијски функционери.

Зашто је некадашња прва дама СФРЈ била осумњичена?

- У време сукоба између генерала Љубичића и Ђоке Јованића, Јованка је осумњичена да је, наводно, са Јованићем спремала државни удар. Службе безбедности пажљиво су пратиле сукоб и значајно помогле Љубичићу да изађе као победник. Затим, паралелно са погоршањем Титовог здравственог стања, почиње беспоштедна борба за његовог наследника и све већи притисак на Јованку, како би се елиминисао њен утицај на Тита и њено укључивање у борбу за власт, непосредно или преко својих кадрова.

ДРАГАН ВУЈИЋ ВУЈКЕ КАО ТИТО

ПОРЕД документарних материјала (фото и филмска архива, интервјуи), сваки наставак садржи и неколико играних сцена - реконструкција историјских дешавања. Кастинг за избор глумице која ће нам дочарати лик прве даме СФРЈ још траје, док ће Тита играти Драган Вујић Вујке. Кроз 12 епизода водиће нас наратор Тихомир Станић.

Да ли су службе пратиле Јованку и у периоду њене изолације?

- Биле су и тада присутне, од 1977. до 1980. године, а посебно после Титове смрти, када су вођене оперативне акције "Дурмитор", "Сенка" и "Вега". Службе су "штитиле" државу од Јованке и по налогу власти спречавале њено појављивање у јавности и објављивање њених интервјуа, плашећи се да ће у иностранству објавити своје мемоаре. Пошто су знали са колико тајних података Јованка располаже и какво мишљење има о њима, поједини руководиоци су страховали да ће са тим подацима упознати домаћу и страну јавност.

Какву је улогу у праћењу Титове удовице имала његова заоставштина?

- Један од разлога праћења активности Јованке Броз је и Титова оставина велике вредности, што је она покушала да реши, али није успела. За све проблеме које је имала током последње две до три године Титовог живота, и после његове смрти, Јованка је оптуживала Доланца и Љубичића и још неке функционере, али и службе за које је рекла: "Могла би држава да приупита своје службе шта су радиле".

 

Продуценткиња Данка Милошевић, Фото GFC

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)