НОВИ ТАЛАС И ДАНАС ЗВУЧИ МОДЕРНО: Новинар и публициста Душан Весић о књизи "Бунт деце социјализма", песмама и бендовима из тог периода

М. Ћунковић

04. 11. 2020. у 15:12

ТАКО снажно је нови талас запљуснуо југословенску музичку сцену и, коначно, 40 година касније, то је репрезентативно приказано у књизи еминентног новинара и публицисте Душана Весића "Бунт деце социјализма", у издању "Лагуне".

НОВИ ТАЛАС И ДАНАС ЗВУЧИ МОДЕРНО: Новинар и публициста Душан Весић о књизи Бунт деце социјализма, песмама и бендовима из тог периода

Душан Весић / Фото П. Милошевић

После писања о "Бијелом дугмету" и Маргити Стефановић, Весић је са публиком поделио своја сећања на период од 1977. до 1982, када је "од Вардара до Триглава" сасвим нова генерација бендова донела праву музичку револуцију.

Динамично, хронолошки, пратећи упоредо каријере свих релевантних новоталасних извођача, али и износећи занимљиве податке, до тада непознате чак и пасионираним заљубљеницима у домаћу музику, аутор је исписао, несумњиво, једно од најзначајнијих штива у области овдашње популарне музике. Истим тим простором, он данас крстари промовишући књигу, и свуда наилази за топлу добродошлицу.

- Дао сам издавачу пет предлога за назив књиге - открива ,за "Новости", Весић. - Више се и не сећам који су били остали јер је овај био најбољи али, занимљиво, није прошао у Хрватској. Тамошњи издавач сматра да реч "социјализам" у наслову није добра идеја за њихово тржиште, па се књига тамо зове "Замисли живот". Очекивало се да бисмо могли да добијемо нападе деснице, који би скренули пажњу са саме књиге на нешто друго, што је потпуно безвезе.

* Колико дуго сте писали књигу?

- Ово је и најдуже и најкраће писана књига. Временски се то проширило на годину и месец, два, али ефективно је било краће. Претходне две су писане у континуитету, по девет месеци свака. За ову ми је, кад се све сабере, шест месеци било довољно, али сам морао да прекидам, због разних приватних околности. Код "Дугмета" сам прво прочитао све што сам имао, њихова архива је код мене. Код Маги сам прво радио истраживања, па онда почео да пишем, а ово сам написао из главе, и онда сам само проверавао податке, додавао и одузимао. То је био важан период, па ми се урезао. Чак се сећам, рецимо, распореда концерата на "Поздраву из Загреба '81", а не могу да се сетим шта сам ручао јуче (смех).

НИКАД НИСАМ "СВАРИО" ЛЕПУ БРЕНУ

* ИМА ли нешто што, у време новог таласа, нисте могли да поднесете?

- Нешто што, генерално, никад нисам могао да "сварим", то је Лепа Брена - отворено ће за наш лист Весић. - Та жена нема ниједну сувислу песму. У време новог таласа нисам могао да разумем неке београдске бендове који су били против њега, по сваку цену, зато што "они не знају да свирају, а ми знамо". А то што не знамо да направимо песму, то нема везе.

* Многи новоталасни бендови попут "Казалишта", "Филма", "Пилота", постали су касније групе са великим бројем хитова и изразитим комерцијалним потенцијалом?

- Из тога се види колико је то било добро, а било је добро јер је производило хитове. Не бисмо ми данас причали о новом таласу више него што би била нека културолошка студија за неки стручни часопис да то нису били хитови који су остали до данас. Те песме и сада звуче модерно.

* Често се говори да је нови талас лоше утицао на каријере "Индекса", "Смака", "Ју групе...?

- Не! Зашто се то није десило "Рибљој чорби"? Она је расла у време новог таласа, као и Оливер Мандић, Слађана Милошевић... Нико од њих није пропао због новог таласа. "Сребрна крила" су била најпопуларнија група у земљи тада, а нису била нови талас. То су приче "нисам могао да се снађем у времену и простору, па ми је крив нови талас", који није крив ни за шта. Нови талас је све променио набоље.

* Да ли је писање књига о рокенролу Сизифов посао у нашим крајевима?

- Јесте, јер не може баш да се живи од тога, али - шта бих ја сад друго могао да радим, у овим годинама? Клинци све више пишу дипломске, докторске радове, а немају довољно литературе. Мислио сам да је у реду да им оставим једну причу из прве руке. Требаће им. Ко не узме ову књигу, а хоће да пише о новом таласу, тај није нормалан (смех). Не мораш да се сложиш са њом, али мораш да је гледаш као нешто референтно.

* Ко су ваши новоталасни љубимци?

- Немам омиљени бенд, али имам песме - рецимо, "Одлазак у ноћ" групе "Азра", "Нико као ја" и "Она се буди" бенда "Шарло Акробата", пет песама са другог албума "Прљавог казалишта", мини ЛП "Идола"...

* Где је био најјачи центар новог таласа у Југославији?

- Мислим, ипак, Загреб. Раније су почели, и трајали дуже. Имали су веће тираже и већи утицај. Више је њих остало и данас да ради, него наших. У Београду је то само "Електрични оргазам", а у Загребу их има. Макс Јуричић је, рецимо, тек пре две године направио први ауторски бенд у животу ("Плесач спорог степа", прим. М. Ћ.).

* Чија каријера, од свих њих, вам је у "пост-новоталасном" периоду најзанимљивија?

- Рундекова. Чак и Сахер добро ради филмску и телевизијску музику. Зоран Предин је, такође, битна појава, покојни Влада Дивљан...

* А да ли вам је неко пао у очима?

- Немам ја тај однос према њима, да би мене неко разочарао. Можда сам разочаран са последњих 20 година каријере "Прљавог казалишта". Ту је читав низ албума са којих не могу да се сетим ниједне песме.

ПИСАЋУ КЊИГУ О РАЈКУ ДУЈМИЋУ

УПИТАН какви су му даљи књижевни планови, Весић је за "Новости" ексклузивно открио:

- Недавно сам добио понуду коју чекам годинама - да ме неко зове и каже "Хајде да ми напишеш књигу. Радићу књигу о Рајку Дујмићу, са његовом удовицом Сњежаном. Морао бих да развијам књижевну каријеру независно од жанра. Ако не променим нешто, остаћу заборављен. Озбиљно размишљам о свом првом роману. Време је да се огледам у нечем новом. Стално сам се мењао - писао сам за новине, па правио филмове, серије, писао књиге... Не волим да се затварам у нешто и, као, ту ћу да останем до краја живота. Код мене је увек неки нови талас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)