ПРИЗНАЊЕ ЧУВАРИМА ТРАДИЦИЈЕ: Новосадски Тамбурица ФЕСТ на филмском фестивалу у Турској

С. Б.

21. 10. 2020. у 12:15

ПРИЗНАЊЕ ЧУВАРИМА ТРАДИЦИЈЕ: Новосадски Тамбурица ФЕСТ на филмском фестивалу у Турској

Фото приватна архива

НА шестом "Балкан панорама филм фестивалу" у Измиру, где су од 15. до 21. октобра представљена најновија кинематографска остварења из 14 земаља, светски фестивал тамбурашке музике "Тамбурица фест" имао је посебно место.

Наиме, званично најбољи фестивал етно-музике у Европи и најбољу туристичку манифестацију у Србији, на смотри филмова у Турској је, као специјални гост, представљао др Јован Пејчић, директор "Тамбурице".

Он је поред промоције на свечаној церемонији уручио и посебно признање Салију Салинију, организатору фестивала у Измиру, угледном режисеру и професору на престижној академији у Измиру.

- Реч је о плакети, специјалном признању "Тамбурица феста" за очување тамбурашке културе - рекао је Пејчић. - Салини је пре две године снимио и режирао дугометражни, 95. минутни филм "Тамбурица, звук равнице", у којем је на свеобухватан начин представио нашу културну баштину.

На фестивалу је гостовао и Раде Шербеџија, који је 2008. године уз Оливеру Катарину отворио први "Тамбурица фест" у селу Дероње, па смо се у дружењу радо присетили тих тренутака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)