ПЕСМЕ НАДЖИВЕЛЕ ПЕСНИКА ТУГЕ И БОЕМА: Од смрти легендарног Томе Здравковића прошла 31 година (ФОТО)

В. М. П.

01. 10. 2022. у 10:27

ПОРОДИЦА, колеге и многобројни пријатељи окупили су се јуче на Централном гробљу у Београду, на 31. годишњицу смрти легендарног боема, певача и композитора народне музике Томе Здравковића, да му још једном одају почаст.

ПЕСМЕ НАДЖИВЕЛЕ ПЕСНИКА ТУГЕ И БОЕМА: Од смрти легендарног Томе Здравковића прошла 31 година (ФОТО)

Фото В. Данилов

Удовица Гордана каже да бол за Томом није минула ни после три деценије, него је још јача, нарочито након филма о њему. Били су ту и менаџер Бане Обрадовић, који чува успомену и заоставштину Здравковића, хармоникаш и композитор Миша Мијатовић, Ацо Пејовић који је у филму "Тома" отпевао све његове песме, вођа "Легенди" Зоран Дашић Даша, мађионичар Биг Лале, Јелена са два "л"... Драган Бјелогрлић, један од режисера и продуцената филма, био је спречен да дође јер има корону, док Томин и Гоцин син Александар није допутовао из Канаде јер није вакцинисан против ковида.

- Има много младих који су знали за Тому, а када су одгледали филм, рекли су ми: "Јао, тетка Гордана, благо вама како сте живели. Све је било другачије, емотивно, лепо, дружења. А ми живимо у паклу" - каже за "Новости" Гордана Здравковић. - Сви су неколико пута гледали филм и плакали. Плакала је и цела бивша Југа, јер за Тому није било граница. Он није делио људе ни на црне, ни на беле, нити верски. Само су били добри и лоши. А чак је и оне лоше хтео да загрли и да учини да и њима буде лепо.

На питање какве би данас биле Томине песме да је поживео, његова удовица за наш лист одговара да не зна како би он уопште прихватио сав кошмар око нас:

- Он никада није говорио да је неко направио нешто лоше у музици, али сигурна сам да никада не би прихватио ово што се данас ради. Тома је ишао на квалитет који ће да живи, није желео да буде комерцијалан. Да је хтео, могао је да напише још 300 песама другим певачима, али је говорио како сам себи кроји одело по мери, да мисли да то ради најбоље и хтео је да после њега остане нешто. Када бих се ја успротивила, казао би ми: "Хоће, хоће, видећеш, време ће учинити своје." Зато је написао песму "Волео бих да загрлим све несретне овог света, да их питам пријатељи, каква вам је судба клета." То је показатељ колико је волео народ и живот, колико је био пун емоција. Себе је празнио кроз те песме. Никада није написао наменски песму. Идеје су му се рађале у кафани, у друштву, он би то записао на цедуљама или салветама и остављао по кући. После би све склопио у песму, сео за органу и позвао ме да чујем. Говорио би да сам ја публика и ако кажем да ми се свиђа, онда ће песма да прође.

Томина последња супруга наглашава да је музика била његов живот. Прва кућа му је, вели, била кафана, а друга породица. Није се стидео што пије и коцка се волео је истину, одредио је како ће да живи, а Гоца је то прихватила и подржала га.

- Мој муж је поклањао све, на крају мени није ништа остало - додаје Гоца. - И ако је, срећна сам што је живео онако како је хтео. Када се разболео, рекла сам му да живи пуним плућима. Никада му нисам замерила или рекла да је нешто могло другачије.

ЈОКСИМОВИЋ НАЈАВИО СЕРИЈУ

КОМПОЗИТОР музике за филм "Тома" Жељко Јоксимовић био је јуче на помену песнику туге и том приликом најавио да ће ускоро почети емитовање истоимене серије.

- Имамо јако пуно материјала и публика ће уживати и више него у филму - рекао је Јоксимовић. - Снимали смо локацијски, али бисмо увек нагласили шта је за филм, а шта за серију. Серија "Тома" је преко потребна, јер неким људима ништа није јасно, зашто је нешто овако, када није било тако. У серији је све много конкретније и опширније.

Жељко је средином осамдесетих имао прилику да уживо види и чује Тому, у родном Ваљеву. Открио је да је Томи његова жена, фризерка Гоца, тад ставила мини-вал, па певач није ни рекао: "Добро вече Ваљево", него: "Вероватно ме нисте препознали, ово је рад моје жене."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

АЛКОХОЛ И ИНТИМНИ ОДНОСИ ТОКОМ ПОСТА? Теолози објаснили да ли је реч о греху - од чега се треба строго суздршавати