ЈОРГОС ДАЛАРАС ОТВОРИО 23. ГИТАР АРТ ФЕСТ: Грчки музичар одржао двочасовни концерт

Танјуг

18. 05. 2022. у 00:36

МУЗИЧКИ фестивал "Guitar Art Fest" (ГАФ) отворен је вечерас у свом 23. издању у великој сали Мтс дворане двочасовним концертом популарног грчког певача Јоргоса Далараса.

ЈОРГОС ДАЛАРАС ОТВОРИО 23. ГИТАР АРТ ФЕСТ: Грчки музичар одржао двочасовни концерт

Фото Танјуг

Занимљиво је да први пут у историји фестивала није било свечане, званичне церемоније отварања, ниједног говорника, већ се одмах директно прешло на концерт.

- Добро вече - обратио се грчки певач са гитаром публици на чистом српском језику, да би ипак брзо прешао на енглески.

- Ово је све заиста невероватно. Ми смо ту, ви сте ту. Коначно се видимо - рекао је Даларас и додао поново на српском - "Хвала пуно".

На сцену су прво изашли музичари, његов бенд, који су кренули са инструменталним деоницама, да би звезда вечери Даларас мало касније изашао, а публика у препуној Мтс дворани га поздравила бурним, дугим аплаузом и повицима одушевљења.

Гитар арт фестивал ће трајати до 21. маја у Београду под слоганом „Етно”, што асоцира на изворну и аутентичну музику света, коју ће извођачи из 20 земаља представити у њеном савременом облику.

Фото Танјуг

Овогодишња едиција фестивала гитаре је спојила шпански фламенко, португалски фадо, грчки бузуки, аргентински танго, руску балалајку и балкански етно.

ГАФ носи титулу једног од пет најзначајних фестивала гитарске уметничке музике у свету, а највећи гитаристи и музичари света допринели су том статусу, као Пако де Лусија, Стинг, Енио Мориконе, Мариза, Томи Емануел, Луз Касал, Росенберг Трио и многи други.

Наравно, у ту величанствену групу светских имена уписао се и грчки уметник Даларас, веома популаран певач чија каријера непрестано траје деценијама, од далеке 1967. године.

Вечерас интимни музички спектакл био је пети београдски концерт једног од највећих певача традиционалне ребетико музике.

Даларас је током пуна два сата извео многе хитове из каријере дуге 55 година.

Ансамбл од 16 најбољих грчких музичара га је пратио као на правој фешти, а међу њима су биле познате певачице Виолета Икари и Аспасиа Стратигу.

Фото Танјуг

Велика колекција динамичних, кратких и брзих песама обрадовала је аудиторијум на концерту чије су карте биле готово распродате.

Даларас је посебно одушевио публику када је на грчком извео српски хит "Месечина" према композицији Горана Бреговића за антологијски филм "Андерграунд (Underground)" (1995) Емира Кустурице.

Публика ове хипнотичке ноћи је стално желела још и није допустила да им фаворит оде са позорнице без два биса, и тако су се поново срели са српском баштином и Гораном Бреговићем - рок баладом "Те ноћи кад умрем, када одем, кад ме не буде" групе "Бијело дугме", у грчкој верзији.

Даларас је био апсолутно одушевљен и само је на крају емотивно, надахнуто понављао публици "Хвала вам", уз широки осмех који није скидао са лица.

На Гитар Арт фестивалу ће до 21. маја наступати и фадо принцеза - уметница Сара Кореја на свом првом концерту у Београду 19. маја у Задужбини Илије М. Коларца, док ће исто веча на истом месту фламенко спектакл приредити домаћа певачица Тамара Јокић са пројектом “Трансибéрица”.

Свечано затварање фестивала резервисано је за 21. мај такође у Мтс дворани, када ће један од најбољих гитариста са ових простора Мирослав Тадић одржати први пут соло концерт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)